Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Czy parmezan jest dobry dla zdrowia?

Ser parmezanowy, znany również jako Parmigiano Reggiano, jest twardą odmianą sera wytwarzanego z mleka krowiego. Jest on znany ze swojego słonego i orzechowego smaku. Jest popularnym dodatkiem smakowym w kuchni włoskiej, ale również w wielu innych kuchniach świata.

Autentyczny Parmigiano Reggiano jest specjalnie pozyskiwany w niektórych regionach Włoch, a jego wytwarzanie zajmuje ponad rok.

Czy ser parmezanowy jest zdrowy?

Według danych USDA Nutrition, parmezan jest bogatym źródłem minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Jeśli chodzi o witaminy, to ma on dużo tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy B12 i witaminy A , E, D i K.

Kalorie: Jedna porcja parmezanu zawiera 431 kalorii

Węglowodany: Filiżanka parmezanu zawiera 4 gramy węglowodanów i 38 g białka.

Należy jednak pamiętać, że parmezan zawiera również dużo soli, co powinni wziąć pod uwagę ludzie stosujący dietę o niskiej zawartości sodu.

 

 
Podziel się na Facebooku
Reklama
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
sp_klanad.jpg