Tak dla Zdrowia logo

Przyłącz się do kampanii!

Jak powinna wyglądać dieta zdrowego ucznia?

Prawidłowe odżywianie ma znaczący wpływ na zdrowie, wzrost i rozwój oraz dobre samopoczucie ucznia. Prawidłowe żywienie w okresie dzieciństwa i młodości nie tylko wzmocni sprawność fizyczną, ale również poprawi odporność na choroby, a także jest warunkiem osiągnięcia optymalnej, właściwej budowy ciała.

 

 

Każdy rodzic przygotowując posiłki swojemu dziecku powinien pamiętać, aby były one właściwie zbilansowane, pożywne i urozmaicone. Muszą dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych, mineralnych, energetycznych oraz witamin.

Zbilansowane posiłki gwarantem zdrowia

Istotnym elementem jest przyzwyczajanie dzieci do zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat. Badania wykazują, że dzieci, które jedzą regularnie i mają prawidłowo zbilansowane posiłki, lepiej się rozwijają, uczą oraz mają lepszą pamięć. Tym bardziej pamiętajmy o tym, aby w odpowiednim czasie rozpocząć edukację prozdrowotną.

 

Jeśli przegapimy ten moment, dziecko zacznie czerpać wiedzę o jedzeniu od rówieśników czy reklam, które  nagminne zachęcają do kupowania fast – foodów i słodkich albo słonych przekąsek. Nie pozwólmy zatem, by uległo niezdrowej modzie. Im wcześniej wpoimy dziecku zasady zdrowej diety, tym lepiej. Będzie z nich korzystać także w późniejszych etapach swojego życia.

 

 

Poniżej prezentujemy elementarne zasady, których powinni przestrzegać rodzice dbający o właściwe żywienie dziecka:

 

 

  1. Dieta powinna być urozmaicona – nie istnieje jeden „super – produkt”, który dostarczyłby wszystkich składników odżywczych  w odpowiednich ilościach i proporcjach. Aby zatem nie doprowadzić do powstania w młodym organizmie różnego rodzaju niedoborów trzeba zjadać każdego dnia: produkty zbożowe – najlepiej pełnoziarniste tj. ciemny ryż, makarony, pieczywo pełnoziarniste, kasze, mleko i produkty mleczne, warzywa oraz owoce, produkty dostarczające pełnowartościowego białka – mięso, ryby, jaja, tłuszcze roślinne zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy, nasiona, soja). Wymienione składniki pokryją zapotrzebowanie na cynk, żelazo, wapń, magnez, witaminy C, A, z grupy B.
  2. Ilość oraz regularność posiłków – uczeń powinien każdego dnia spożywać 5 posiłków (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) oraz zachowywać równe odstępy czasowe pomiędzy nimi, ok. 2-3 godz. Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami, poprzez znaczny spadek cukru we krwi doprowadzają do obniżenia koncentracji, rozdrażnienia, utraty formy fizycznej oraz psychicznej. Ponadto nieregularne jedzenie może być przyczyną otyłości oraz powodować nadciśnienie i cukrzycę.
  3. Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia - najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest pełnowartościowe śniadanie, które dostarcza energii na start. Poza tym utrzymuje właściwy poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie pojawia się ochota na podjadanie słodyczy. Najlepszym rozwiązaniem dla ucznia będą np. kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z masłem, chudą wędliną lub serem żółtym, białym bądź jajkiem oraz warzywami. Wartościowym śniadaniem będą też musli wielozbożowe albo płatki kukurydziane z mlekiem lub jogurtem. Do picia coś ciepłego – herbata, mleko lub kawa zbożowa.
  4. W szkole też trzeba zjeść - przynajmniej jeden posiłek musi być jedzony w szkole. Na II śniadanie przygotowujemy dziecku kanapkę lub jogurt i owoce. Jeśli maluch nie może obyć się bez słodkiej przekąski spakujmy mu do plecaka zbożowy batonik czy wafelek z mlekiem, który świetnie smakuje i dostarcza cennego wapnia. Do picia w szkole najlepsze będą naturalne soki owocowe, warzywne, woda mineralna. W domu podajemy ciepłe herbaty owocowe, ziołowe albo zielone. Słodkie, gazowane napoje nie są wskazane. Oprócz braku witamin charakteryzuje je duża ilość kalorii.
  5. Skontroluj szkolne jedzenie - przed wykupieniem obiadów w stołówce szkolnej sprawdźmy jakość posiłków tam serwowanych. Pożywny obiad powinien dostarczyć nawet 35 - 40 % energii w ciągu dnia. Idealnie, gdy posiłek składa się zupy oraz dania drugiego. Zwracajmy uwagę na sposób przygotowania – godne polecenia jest gotowanie, duszenie, pieczenie, grillowanie Należy unikać zbyć częstego jedzenia potraw smażonych w głębokim oleju i w panierkach. Każdy obiad musi zawierać warzywa, produkt pełnoziarnisty oraz białkowy( mięso, ryby, warzywa strączkowe). Unikajmy zbytniego dosalania lub słodzenia potraw.
  6. Podwieczorek – warto pamiętać o tym zdrowym posiłku. Deser mleczny albo owocowy będzie idealnym rozwiązaniem. Kolacja nie może zawierać dań ciężkostrawnych, aby uczeń po pełnym wrażeń dniu mógł spokojnie zasnąć. Mogą być kanapki, dania na zimno tj. sałatki lub ciepło – zapiekanki, dania mleczne.
  7. Zachowanie odpowiedniej wagi - jeśli uważasz, że Twoje dziecko ma nieprawidłową wagę (waży za dużo lub za mało), koniecznie zgłoś problem lekarzowi lub dietetykowi.

 

 

 


Dieta zdrowego ucznia

 

Prawidłowe odżywianie ma znaczący wpływ na zdrowie, wzrost i rozwój oraz dobre samopoczucie ucznia. Prawidłowe żywienie w okresie dzieciństwa i młodości nie tylko wzmocni sprawność fizyczną, ale również poprawi odporność na choroby, a także jest warunkiem osiągnięcia optymalnej, właściwej budowy ciała.

 

 

 

Każdy rodzic przygotowując posiłki swojemu dziecku powinien pamiętać, aby były one właściwie zbilansowane, pożywne i urozmaicone. Muszą dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych, mineralnych, energetycznych oraz witamin.

 

Zbilansowane posiłki gwarantem zdrowia

 

Istotnym elementem jest przyzwyczajanie dzieci do zdrowego odżywiania już od najmłodszych lat. Badania wykazują, że dzieci, które jedzą regularnie i mają prawidłowo zbilansowane posiłki, lepiej się rozwijają, uczą oraz mają lepszą pamięć. Tym bardziej pamiętajmy o tym, aby w odpowiednim czasie rozpocząć edukację prozdrowotną. Jeśli przegapimy ten moment, dziecko zacznie czerpać wiedzę o jedzeniu od rówieśników czy reklam, które nagminne zachęcają do kupowania fast – foodów i słodkich albo słonych przekąsek. Nie pozwólmy zatem, by uległo niezdrowej modzie. Im wcześniej wpoimy dziecku zasady zdrowej diety, tym lepiej. Będzie z nich korzystać także w późniejszych etapach swojego życia.

 

Poniżej prezentujemy elementarne zasady, których powinni przestrzegać rodzice dbający o właściwe żywienie dziecka:

 

  1. Dieta powinna być urozmaicona – nie istnieje jeden „super – produkt”, który dostarczyłby wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Aby zatem nie doprowadzić do powstania w młodym organizmie różnego rodzaju niedoborów trzeba zjadać każdego dnia: produkty zbożowe – najlepiej pełnoziarniste tj. ciemny ryż, makarony, pieczywo pełnoziarniste, kasze, mleko i produkty mleczne, warzywa oraz owoce, produkty dostarczające pełnowartościowego białka – mięso, ryby, jaja, tłuszcze roślinne zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy, nasiona, soja). Wymienione składniki pokryją zapotrzebowanie na cynk, żelazo, wapń, magnez, witaminy C, A, z grupy B.

 

  1. Ilość oraz regularność posiłków – uczeń powinien każdego dnia spożywać 5 posiłków (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) oraz zachowywać równe odstępy czasowe pomiędzy nimi, ok. 2-3 godz. Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami, poprzez znaczny spadek cukru we krwi doprowadzają do obniżenia koncentracji, rozdrażnienia, utraty formy fizycznej oraz psychicznej. Ponadto nieregularne jedzenie może być przyczyną otyłości oraz powodować nadciśnienie i cukrzycę.

 

  1. Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia - najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest pełnowartościowe śniadanie, które dostarcza energii na start. Poza tym utrzymuje właściwy poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie pojawia się ochota na podjadanie słodyczy. Najlepszym rozwiązaniem dla ucznia będą np. kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z masłem, chudą wędliną lub serem żółtym, białym bądź jajkiem oraz warzywami. Wartościowym śniadaniem będą też musli wielozbożowe albo płatki kukurydziane z mlekiem lub jogurtem. Do picia coś ciepłego – herbata, mleko lub kawa zbożowa.

 

  1. W szkole też trzeba zjeść - przynajmniej jeden posiłek musi być jedzony w szkole. Na II śniadanie przygotowujemy dziecku kanapkę lub jogurt i owoce. Jeśli maluch nie może obyć się bez słodkiej przekąski spakujmy mu do plecaka zbożowy batonik czy wafelek z mlekiem, który świetnie smakuje i dostarcza cennego wapnia. Do picia w szkole najlepsze będą naturalne soki owocowe, warzywne, woda mineralna. W domu podajemy ciepłe herbaty owocowe, ziołowe albo zielone. Słodkie, gazowane napoje nie są wskazane. Oprócz braku witamin charakteryzuje je duża ilość kalorii.

 

  1. Skontroluj szkolne jedzenie - przed wykupieniem obiadów w stołówce szkolnej sprawdźmy jakość posiłków tam serwowanych. Pożywny obiad powinien dostarczyć nawet 35 - 40 % energii w ciągu dnia. Idealnie, gdy posiłek składa się zupy oraz dania drugiego. Zwracajmy uwagę na sposób przygotowania – godne polecenia jest gotowanie, duszenie, pieczenie, grillowanie Należy unikać zbyć częstego jedzenia potraw smażonych w głębokim oleju i w panierkach. Każdy obiad musi zawierać warzywa, produkt pełnoziarnisty oraz białkowy( mięso, ryby, warzywa strączkowe). Unikajmy zbytniego dosalania lub słodzenia potraw.

 

  1. Podwieczorek – warto pamiętać o tym zdrowym posiłku. Deser mleczny albo owocowy będzie idealnym rozwiązaniem. Kolacja nie może zawierać dań ciężkostrawnych, aby uczeń po pełnym wrażeń dniu mógł spokojnie zasnąć. Mogą być kanapki, dania na zimno tj. sałatki lub ciepło – zapiekanki, dania mleczne.

 

  1. Zachowanie odpowiedniej wagi - jeśli uważasz, że Twoje dziecko ma nieprawidłową wagę (waży za dużo lub za mało), koniecznie zgłoś problem lekarzowi lub dietetykowi.

 

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg