Dojeżdżamy na siłownię sześć kilometrów samochodem. Wszystko po to, by na sztucznej, mechanicznej bieżni pokonać ten sam odcinek drogi. Brzmi absurdalnie, prawda? Na szczęście można prościej, naturalniej i przede wszystkim… zdrowiej. Okazuje się, że nie zawsze potrzebujemy godziny ekstra, by nasz trening przyniósł satysfakcjonujące efekty. Co więcej, nie musimy nieustannie przeciążać swoich stawów i mięśni podczas pasywnych i nudnych ćwiczeń na siłowni. Zdrowszym wyjściem staje się coraz modniejszy trening funkcjonalny. Nowość? Nic bardziej mylnego. To powrót do natury, gdzie ćwiczenia bazują na naszych codziennych ruchach. I dobrze. Specjaliści uważają, że powinniśmy wybierać taką formę aktywności, która jest ich odzwierciedleniem. Dla zdrowia.
Aktualności
Choroby przenoszone drogą płciową można uznać za powszechny problem. Mimo to wciąż są one tematem tabu. U mężczyzn najczęściej przebiegają bezobjawowo, są nosicielami. Objawowo natomiast chorują ich partnerki. Dlatego Panowie, wykonujący badania wywołujących je patogenów, dbają w dużej mierze o zdrowie swoich kobiet.
Jak wynika z badania "Global Health Survey 2011" aktywność fizyczna, sport oraz sen, to zdaniem Polaków czynniki, które w głównej mierze wpływają na nasze zdrowie. Jednak połowa z nas uważa, że nie jest z niego zadowolona, tym samym jesteśmy na trzecim miejscu wśród społeczeństw najgorzej oceniających swój stan zdrowia. Ponadto 30 proc. Polaków odpowiedziało, że najczęstszymi chorobami przewlekłymi, są choroby układu krążenia: wysokie ciśnienie krwi, nieprawidłowy poziom cholesterolu oraz problemy z sercem.
Pracujemy coraz dłużej, coraz więcej czasu spędzając przed komputerem, z którym nie rozstajemy się również po przyjściu do domu. Według brytyjskich naukowców z University College London 11. lub więcej godzin spędzanych codziennie w pracy zwiększa aż o 67 proc. ryzyko zawału lub śmierci z powodu chorób serca w porównaniu do siedmiu lub ośmiu godzin. Już 10. godzin to wzrost ryzyka o 45 procent. Problem jest o tyle poważny, że liczbę spędzanych w pracy godzin należy dopisać do standardowej listy czynników ryzyka zawału, a lekarze powinni rutynowo pytać pacjentów o tę kwestię. Na jakie choroby narażeni są profesjonaliści i czy w jakikolwiek sposób można się przed nimi zabezpieczyć?
Lekarze podzielili owoce i warzywa na 5 podstawowych grup kolorystycznych, z których każda posiada odrębne właściwości prozdrowotne.
- ZIELONY – sałata, rzeżucha, kiwi, brokuły to witaminy A, B, C i E w czystej postaci;
- BIAŁY – czosnek, cebula, kalafior to źródło właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych;
- CZERWONY - pomidory, czereśnie, wiśnie, truskawki, papryka czerwoną, buraki to bogactwo potasu i likopenu – antyutleniacza obniżającego cholesterol;
- POMARAŃCZOWY – marchewki, dynie, cytrusy są bogate w beta karoten i witaminę A;
- NIEBIESKI – śliwki i borówki to nasi pomocnicy w walce z zapaleniami układu pokarmowego i moczowego.
Naukowcy potwierdzili niedawno to, co fani wszelkich form relaksu wiedzieli od dawna: regularny masaż jest doskonałym sposobem na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego. Opublikowane w tym roku badania wykazały, że masaż po intensywnym wysiłku powoduje zmniejszenie wydzielania cytokin, czyli substancji odgrywających istotną rolę w powstawaniu stanów zapalnych. Co więcej, dzięki bezpośredniemu kontaktowi z drugim człowiekiem, osoba masowana odczuwa rozluźnienie, co długoterminowo wpływa na jej ogólny stan emocjonalny.
Pomidor od lat gości na naszych stołach nie tylko ze względu na swój smak, ale również prozdrowotne właściwości. Z tego też względu tak chętnie dodajemy go jako składnik do kanapek, zup i sosów. Jego niewątpliwą zaletą jest likopen, który zapobiega m.in. powstawaniu nowotworów i chorób serca. Ponadto zapobiega miażdżycy i obniża tzw. „zły cholesterol”. W jego składzie znajdziemy również liczne ilości witaminy C, która ma silne działanie antywirusowe, a witamina E chroni organizm przed toksynami.
Wiosną w ramach kampanii Zdrowie pod lupą laboratoria DIAGNOSTYKI zachęcały do badań ogólnych i ukierunkowanych na ocenę stanu wątroby i nerek. W drugiej części kampanii proponujemy zestawy badań w kierunku chorób predysponujących do ciężkiego przebiegu COVID-19 oraz do sprawdzenia, czy przebyliśmy infekcję wirusem SARS-CoV-2. Będą to odpowiednio: e-pakiet Zdrowie w dobie pandemii + RAPORT oraz e-pakiet Koronawirus SARS-CoV-2, panel przeciwciał (IgM, IgG) półilościowo. Kampania trwa od 28 września do 30 listopada br.
Przyprawy dodajemy niemal codziennie, aby poprawić smak naszych potraw, jednak mało kto wie, że posiadają one również liczne właściwości prozdrowotne.
Chilli – przyśpiesza przemianę materii, pobudza produkcję endorfin;
Pieprz czarny – łagodzi nudności, ułatwia trawienie;
Kurkuma – działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, stanowi barierę ochroną dla naszej wątroby i serca;
Majeranek – pobudza przemianę materii, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie;
Kolendra – obniża cholesterol, poprawia krążenie i ułatwia oddychanie.
Zdaniem brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Exeter, osoby, które mieszkają w rejonach nadmorskich są zdecydowanie zdrowsze w porównaniu do osób żyjących w głębi kraju. Nie od dziś wiadomo, że spacery po plaży i słuchanie szumu morza uspokajają i relaksują. Zdaniem ekspertów, mimo, iż nie każdy ma możliwość mieszkania nad morzem, część z czynników sprzyjających zdrowiu można byłoby przenieść również w inne rejony. Spokój i ciszę znaleźć bowiem można w lesie lub parku, a rowerowa wycieczka za miasto to wspaniała forma relaksu.
Badanie opierało się na analizie danych zebranych podczas ankiet przeprowadzonych w ramach spisu ludności w Wielkiej Brytanii w 2001 roku.