Prawidłowe nawyki żywieniowe mają wpływ na nasz wygląd, dobre samopoczucie czy kondycję organizmu. Stosowanie się do zasad zdrowego odżywania jest również elementem profilaktyki wielu chorób, w tym także nowotworowych.
Prawidłowe nawyki żywieniowe mają wpływ na nasz wygląd, dobre samopoczucie czy kondycję organizmu. Stosowanie się do zasad zdrowego odżywania jest również elementem profilaktyki wielu chorób, w tym także nowotworowych.
Cukrzycy nie da się wyleczyć ale można z nią żyć! Uregulowanie poziomu cukru jest niemalże w całości uzależnione od diety. Jeśli jadłospis uda się poskromić pod względem zawartości cukry, to zaprocentuje on wspaniałym samopoczuciem. Codzienność będzie upływać w słodkim spokoju zdrowotnym, który zachęca do kontynuowania nowych nawyków. Dieta nie oznacza odchudzania. Wiele osób słysząc dieta musi, że trzeba się głodzić. Każdy z nas jest na jakiejś diecie. Chodzi o to, czy jest ona dostosowana do naszych potrzeb, czy składa się z prawidłowych nawyków żywieniowych. Ta zdrowa żywność przyczyni się do lepszej kontroli poziomu cukru we krwi i zmniejszy ryzyko powikłań.
Mały, rozwijający się organizm potrzebuje wapnia do budowy zdrowych kości, układ nerwowy natomiast kwasu foliowego, krew przede wszystkim żelaza, a komórki białka. W przyswajaniu białka pomoże witamina C, a w prawidłowym wykorzystaniu kwasu foliowego pomoże cynk. Gdzie kobieta w ciąży powinna szukać tych składników, z jakich produktów powinna komponować menu, by dostarczyć organizmowi cenne witaminy i mikroelementy?
Awokado, zwane również maślanym owocem, lub "smaczliwką Amerykańską", pierwotnie pochodzi z Meksyku, szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej, przez Środkową do Południowej. W Europie pojawił się dopiero w XVII wieku. Uważany jest za bogate źródło składników odżywczych oraz surowiec stosowany w kosmetyce.
Większość kobiet nie tylko wie jak się odchudzać, ale też czuje się w obowiązku zachowywać ładną sylwetkę. Takiego społecznego pejcza nie czują zwykle panowie. Jak wykazują badania, przez pobłażanie sobie w kwestii żywienia i zdrowia panowie umierają o 8 lat szybciej niż panie.
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz, ekspert programu ”Zdrowa ONA”.
Nie od dziś wiadomo, że właściwe żywienie i odpowiednio zbilansowana dieta mogą mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Odpowiednio skomponowane posiłki stają się pomocne również w walce z wysokim cholesterolem.
Z biegiem lat wiele kobiet odkrywa, że styl życia, który działał kiedy miały po 20 i 30, nie osiąga takich samych rezultatów kiedy kończy się 40 i 50 lat. Gdy kobiety osiągną wiek 50 lat (średni wiek wystąpienia menopauzy), będą musiały zrekompensować zmiany hormonalne, sercowo-naczyniowe i mięśniowe.
Truskawki mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a dodatkowo niewiele kalorii.Wpływ, jaki truskawki wywierają na zdrowie jest nie do przecenienia. Poleca się reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Jakie jeszcze właściwości mają truskawki?
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że najlepszym letnim deserem są lody. Ty i twoje dzieci je uwielbiacie, ale niekoniecznie uważasz, że są zdrowe i dobre dla waszej diety? Specjalnie na dzień dziecka przygotowaliśmy dla was kilka propozycji na to jak samodzielnie w domu przyrządzić zdrowszy odpowiednik sklepowych lodów, i to bez specjalistycznej maszynki.
Coraz więcej rodziców stara się wychować dzieci bez obecności cukru w ich diecie. Wiąże się to z dokładnym czytaniem etykiet kupowanych produktów oraz domowym przygotowywaniu wszystkich posiłków. Przychodzi jednak moment, kiedy dziecko spotka się ze słodyczami np. już w przedszkolu. Jak więc postępować, aby zakazany owoc nie kusił malucha na każdym kroku? Eksperci marki Capricare przygotowali kilka przepisów, które pozwolą dać maluchowi coś słodkiego, bez wyrzutów sumienia.
Ruch na świeżym powietrzu to sposób na zdrowie i dobry humor całej rodziny. Jednak jesienna aura nie zawsze sprzyja zabawom na dworze, a nuda daje się we znaki wszystkim domownikom. Wspólne przygotowywanie posiłków może być pożytecznym doświadczeniem i przynieść frajdę całej rodzinie.
Chorzy na astmę powinni ograniczyć spożywanie szynki, salami czy kiełbasy, ponieważ wyroby z przetworzonego mięsa mogą nasilać objawy choroby – sugerują francuscy badacze na łamach pisma „Thorax”.
Spożywanie przez dzieci dużych ilości tłustych produktów, m.in. typu fast food, może poważnie zaburzyć rozwój kory przedczołowej, co z kolei może zwiększać ryzyko późniejszych problemów z uczeniem się i zapamiętywaniem, oraz zaburzeń osobowości czy problemów z kontrolowaniem zachowania.
Składniki na 12 sztuki:
100 g płatków owsianych
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia