Temperatura już od kilku tygodni znacznie przekracza dwadzieścia stopni! Oznacza to, że rozpoczął się ulubiony przez Polaków sezon. Sezon grillowy! W czym tkwi sekret udanej imprezy na świeżym powietrzu? Warto zadbać o dobre jedzenie, energetyczną muzykę i oczywiście o odpowiednie towarzystwo !
Każdy ma swój sprawdzony sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jedno jest pewne. Polacy uwielbiają imprezy plenerowe, podczas których króluje wspólne grillowanie. Gdy tylko robi się ciepło, spotykamy się na działkach, w przydomowych ogrodach, na miejskich plażach czy w parkach. Przyrządzamy pyszne grillowe smakołyki, rozkoszujemy się słońcem i dobrym towarzystwem.
Co na grilla ?
Mięso z grilla jest mniej kaloryczne od smażonego ,do jego przyrządzenia nie dodajemy tłuszczu, a ten, który jest, wytapia się pod wpływem wysokiej temperatury.
Zazwyczaj potrawy grillujemy dość krótko, dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych, pozostają kruche, smakowicie chrupiące i aromatyczne. Najwspanialsze jest to, że ich przyrządzanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
Jak piec potrawy na grillu?
Bezpośrednio na ruszcie możemy piec tylko to, co będzie szybko gotowe. Do potraw mięsnych, tłustych używamy specjalnych aluminiowych, karbowanych i dziurkowanych tacek, które ułatwiają swobodne krążenie gorącego powietrza i nie pozwalają tłuszczowi skapywać.
To ważne, bo spalający się w ogniu tłuszcz może powodować wydzielanie szkodliwych działających rakotwórczo nadtlenków lipidowych.
Pamiętaj, by ruszt był zawsze dokładnie umyty. Spalony tłuszcz i resztki potraw z poprzedniej imprezy to źródło trujących substancji. Ważne jest także to, jak i czym palisz w grillu. Palenisko powinno się żarzyć równomiernie. Używaj wyłącznie specjalnego węgla drzewnego z drzew liściastych.
Podpałki, czy to płynne, czy w kostkach, jak sama nazwa wskazuje, służą wyłącznie do podpalania. Nie dodawaj ich w trakcie pieczenia, kiedy żar przygasa. Ich opary są bardzo niezdrowe.
Absolutnie nie wolno też wkładać do paleniska zadrukowanego papieru, kartonów, dykty ani pomalowanych czy lakierowanych desek .
To wszystko podczas spalania wydziela szkodliwe substancje.
wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych
wzmocnienie motywacji
zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań
wzmacnianie poczucia własnej wartości
regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia
Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?
Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.
Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”
Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.
Co zatem zamiast diety odchudzającej?
Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.
Anna Proch psycholog, psychodietetyk