Yerba Mate, to potoczna nazwa herbaty, którą wytwarza się z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Cieszy się ogromną popularnością głównie w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii, a od niedawna również w Polsce. Ceniona jest dzięki zawartości witamin i mikroelementów. Zawiera kofeinę, która działa pobudzająco i, co najważniejsze, w przeciwieństwie do kawy nie działa negatywnie na układ pokarmowy. Korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie organizmu, zwiększa energię i poprawia samopoczucie. Do tych zalet możemy również zaliczyć kolejną – pomoc w walce z nowotworem. Amerykańscy naukowcy wykazali, iż pod wpływem bioaktywnych składników zawartych w naparze z yerba mate zmienione nowotworowo komórki jelita grubego obumierają. Mowa tu o pochodnych kwasu kawoilochinowego, które ponadto łagodzą procesy zapalne.
Aktualności
Kiedy dziecko kończy rok możemy wprowadzać w jego życiu małe, stopniowe zmiany. Urozmaicać smaki, zestawiać nowe produkty i powoli uczyć samodzielności. Przedstawiamy zmiany, które roczny maluch chętnie zaakceptuje w nowym jadłospisie.
- Maluch może już powoli jeść z nami, to co my. Oczywiście muszą to być potrawy lekkostrawne, ze świeżych produktów, pozbawione chemii. Zamiast soli dodajmy niewielkie ilości ziół. Nasz maluch pokocha wspólne posiłki.
- Urozmaicajmy jadłospis. Gotowane warzywa, świeże owoce, stopniowo wprowadzany kurczak, indyk. Możemy także dodawać nabiał, ryby, jajka. Należy obserwować reakcję dziecka i tym samym poznawać smaki, które lubi.
- Ważna jest również konsystencja posiłków dziecka. Posiłki muszą być w miarę łatwe do gryzienia, jednak wystrzegajmy się robienia tzw. papki. Maluch ma już ząbki, więc musi zacząć ich używać.
- Praktykujmy regularne posiłki. 3 większe i 2 mniejsze. Pilnujmy godzin i starajmy się być konsekwentni. Apetyt roczniaka jest zmienny i często może odmawiać jedzenia. Nie zrażajmy się tym i nie starajmy się robić nic na siłę.
Ciągły pośpiech, dieta, brak czasu na przygotowywanie pełnowartościowych posiłków sprawiają, że coraz częściej sięgamy po suplementy diety. Jednak, czy wiemy wszystko o ich wpływie na nasz organizm? Błędne jest w tym wypadku przekonanie, że im więcej tym lepiej. Najbardziej niebezpieczne jeżeli chodzi o kwestie przedawkowania są witaminy A, D i K. Ich nadmiar powoduje nudności, problemy skórne, a nawet niewydolność nerek. Preparaty takie nie mogą również zastępować normalnej diety. Jak sama nazwa wskazuje mają być uzupełnieniem naszych posiłków. Ponadto istnieje szereg przeciwwskazań do przyjmowania suplementów, nie powinny ich zażywać osoby cierpiące m.in. na przewlekłe schorzenia, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, a także alergicy. Najbardziej istotną kwestią jest jednak fakt, iż nie można traktować suplementów jak leków. Nie wolno zastępować nimi środków przepisanych przez lekarza.
Najnowsze badania przeprowadzone przez Gfk Polonia pokazują, iż tylko 25% Polek zdaje sobie sprawę, że wirus HPV wywołuje raka szyjki macicy, co gorsza 30% nie było w stanie określić z czym kojarzy im się ten rodzaj wirusa. Ponadto tylko około 40% kobiet regularnie wykonuje cytologię, co umiejscawia nasz kraj na szarym końcu europejskich statystyk. Zaprezentowane dane pokazują jak duża jest nieświadomość Polek w temacie, który powinien być dla nich niezwykle istotny. W naszym kraju codziennie na raka szyjki macicy umiera 5 kobiet, co w skali roku przynosi niewyobrażalne liczby. Edukacja odnośnie szczepień, regularnych badań cytologicznych powinna, zdaniem specjalistów, być przekazywana dziewczętom już w szkole, w gabinecie pediatry i u ginekologa.
Urozmaicanie swojej diety oliwą z oliwek może przeciwdziałać zachorowaniom na nowotwory, szczególnie na raka piersi, czy skóry. Ryby, owoce morza i warzywa, czyli podstawa diety śródziemnomorskiej, to również sprzymierzeńcy naszego zdrowia. Zwolennicy tego sposobu odżywiania dodają do swoich dań również dużą ilość przypraw, tym samym rezygnując z używania soli, którą zastępuje się w szczególności: tymiankiem, szałwią, bazylią i oregano. Dieta śródziemnomorska jest dobra dla niemal wszystkich, w szczególności jest polecana osobom z wysokim poziomem cholesterolu, nadciśnieniem, miażdżycą, problemami z sercem lub tarczycą.
Wystarczy tylko 30 minut spacerowania dziennie, by poprawić nie tylko ogólne samopoczucie, ale również nasze zdrowie. Taki rodzaj wysiłku procentuje w przyszłości, bowiem pozwala zachować sprawność i radzić sobie z codziennymi czynnościami. Badania amerykańskich naukowców udowodniły, iż regularne spacery pomagają utrzymać nasz mózg i pamięć w dobrej kondycji, zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krążenia, oraz obniżają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Zachęcamy zatem do zrezygnowania z samochodów czy środków komunikacji miejskiej na rzecz spacerowania. Taka półgodzinna przechadzka w szybkim tempie kilka razy w tygodniu to zatem doskonały zastrzyk zarówno energetyczny, jak i zdrowotny.
Grodzisk Mazowiecki, 25 stycznia 2012 – Firma AMEDS Centrum poinformowała o otwarciu pierwszego w Polsce centrum medycznego dedykowanego mężczyznom – Kliniki Dla Mężczyzn VEDI Clinic.
W przedsięwzięcie zostały zaangażowane autorytety polskiej seksuologii, urologii i innych dziedzin medycyny, jak choćby prof. Zbigniew Lew-Starowicz czy dr n. med. Marek Filipek.
Wizyta w VEDI Clinic daje szansę zapracowanemu mężczyźnie na wykonanie niezbędnych badań profilaktycznych w trakcie jednodniowego pobytu – jest to oferta unikalna w skali krajowej. Pacjenci VEDI Clinic mogą liczyć na holistyczne i indywidualne podejście do swoich problemów zdrowotnych.
W ofercie placówki znajdują się kompleksowe pakiety badań ukierunkowane na konkretne zagadnienia zdrowia mężczyzny, a wszystkie procedury diagnostyczne i terapeutyczne realizowane są w oparciu o nowoczesne zaplecze sprzętowe.
Pacjenci VEDI Clinic mogą liczyć na diagnostykę i leczenie w ramach Centrum Seksuologicznego, a także konsultacje kardiologiczne oraz pomoc diabetologiczną. Jeśli diagnostyka wykazuje istotne nieprawidłowości zdrowotne, podejmowane są odpowiednie działania profilaktyczne, zachowawcze lub zabiegowe.
O VEDI Clinic
VEDI Clinic to profesjonalna placówka medyczna dedykowana mężczyznom. Zespół medyczny VEDI Clinic tworzą specjaliści z doświadczeniem klinicznym w wielu dziedzinach, m.in. seksuologii, urologii, kardiologii, neurologii i radiologii interwencyjnej. Interdyscyplinarne podejście zespołu profesjonalistów jest kluczem do rozwiązania męskich problemów zdrowotnych. VEDI Clinic jako pierwsza placówka w Polsce oferuje kompleksowy pakiet diagnostyczny zaburzeń erekcji, realizowany w ramach Centrum Seksuologicznego.
Kontakt dla mediów:
Marzena Smolińska
mobile: 601 549 969
email:
Agnieszka Szczap
mobile: 512 077 460
email:
Jak się okazuje ponad 1/3 kobiet nie miała nigdy w życiu wykonanego badania cytologicznego, a statystki pokazują, że na raka szyjki macicy umiera tysiące kobiet.
Badanie cytologiczne pozwalana na wczesne wykrycie stanu przedrakowego szyjki macicy. Badanie jest całkowicie bezbolesne i nie wymaga żadnych szczególnych przygotowań. Kobieta powinna pamiętać jedynie, by cytologię wykonać nie wcześniej niż w 4 dniu po miesiączce i nie później niż w 4 dniu przed następną miesiączką. Wykonywanie tego badania zalecane jest przede wszystkim kobietom, które ukończyły 25 lat i powinno się je powtarzać co roku. Zachęcamy wszystkie kobiety do wykonywania regularnych badań. Ku przestrodze chcemy przypomnieć, iż w Polsce co roku blisko 4 tysiące kobiet zmaga się z rakiem szyjki macicy, a połowy z nich przegrywa tą walkę.
Glinki są wydobywane z głębokich pokładów ziemi. Ich drogocenne właściwości wpływają korzystnie na naszą skórę. Często jednak gubimy się wybierając tą właściwą. Przedstawiamy najważniejsze glinki i ich przeznaczenie.
- glinka zielona - ma właściwości dezynfekujące, absorpcyjne i gojące. Nadaje się do cery tłustej i mieszanej.
- glinka czerwona -. nadaje się najlepiej do skóry tłustej, mieszanej i wrażliwej. Ma właściwości wygładzające i nawilżające. Łagodnie ściąga pory.
- glinka biała - najlepiej wpływa na cerę suchą, wrażliwą. Poprawia kolor skóry.
- glinka różowa - Ma właściwości dezynfekujące, zabliźniające i wygładzające. Idealna dla cer wrażliwych.
- glinka żółta - Nadaje się do stosowania do cery tłustej, ale także może jej z powodzeniem używać osoba z cerą normalną i dojrzałą. Jest najdelikatniejsza ze wszystkich wymienionych glinek.
Według najnowszych badań kwiaty dzikiej róży obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Wszystko dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz właściwości przeciwzapalnych zawartych w jej wyciągu. Ponadto dzika róża to bogactwo nie tylko witaminy C, ale również witamin A, B1, B2, E, K i P. Posiada właściwości przeciwbólowe i dobrze wpływa na choroby stawów. Niektórzy stosują ją w problemach z układem pokarmowym: wrzodach żołądka, nadkwaśności, zapaleniu żołądka. Ponadto są wykorzystywane w kuchni. Możemy je suszyć, przesmażać lub łączyć z cukrem. Niejednokrotnie przechodzimy obok niej obojętnie, nie zwracając nawet uwagi na jego drogocenne właściwości.
Joga jest uwielbiana przez ludzi na całym świecie. Również w Polsce coraz więcej kobiet docenia jej uroki. Dzięki regularnym ćwiczeniom pozwoli nam zlikwiduje bezsenność, poprawi humor oraz doda energii. Jedna z chyba największych zalet uprawiania jogi jest fakt, iż nie ma tu mowy o ograniczeniach wiekowych. Ćwiczyć mogą zarówno młode jak i dojrzałe kobiety. Najważniejsze to ćwiczyć systematycznie. Początkowo może być ciężko, ale nie należy się zbyt łatwo zniechęcać. Już po kilku zajęciach odczujemy jak korzystnie na nasz organizm wpływa joga. Dodatkowo joga pozytywnie działa na nasze zdrowie. Regularne ćwiczenia obniżają ciśnienie krwi, stymulują produkcję insuliny i zmniejszają stężenie glukozy, przyspieszają metabolizm, usprawniają pracę układu pokarmowego.
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia kawy. Kawa pobudza umysł, poprawia nastrój, wzmaga koncentrację. Do tej grupy zalet dołączono kolejną – obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Zdaniem chińskich naukowców ten uwielbiany przez wielu napój, a raczej trzy jego składniki, blokują gromadzenie się szkodliwych białek, zwiększających ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 20-30%. Kofeina, kwas kawowy i kwas chlorogenowy pomagają walczyć z tą groźną chorobą cywilizacyjną.
Powstało już wiele artykułów, prac badawczych i prelekcji na temat szkodliwego wpływu prabenów na nasz organizm. Parabeny, to związki stosowane jako konserwanty w kosmetykach, produktach farmaceutycznych oraz żywności. Najnowsze badania pokazują, że te szkodliwe substancje mogą mieć wpływ na rozwój raka piersi. Zdaniem naukowców przyczyną tego jest fakt, iż parabeny mogą naśladować działanie żeńskiego hormonu płciowego – estrogenu, który pobudza rozwój i wzrost wielu guzów piersi. Wśród kobiet rodzi to podejrzenia, iż stosowanie antyperspirantów, może mieć jakiś związek z ryzykiem zachorowania na raka piersi. Niepokój potęguje dodatkowo fakt, iż większość raków piersi jest zlokalizowana tuż obok pachy.
Francuzi na śniadanie jedzą rogaliki z dżemem, Brytyjczycy bekon i jajka, Włosi stawiają na małe espresso, a my zastanawiamy się jak prawidłowo przygotować śniadanie, aby dostarczyło nam jak najwięcej energii. Nie bez przyczyny mówi się: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Śniadanie jest bowiem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Poranny posiłek powinien mieć odpowiednie proporcje białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Bez niego gorzej radzimy sobie w pracy, jesteśmy mniej skoncentrowani, zmęczeni i bardziej podatni na sytuacje stresowe. Dzieci w szkole dostają gorsze oceny i są zdecydowanie bardziej ospałe. Już po kilku dniach z regularnym śniadaniem zobaczymy jak korzystnie wpływa na nasz organizm i jaki to olbrzymi zastrzyk energii na cały dzień.
Jak przekonują amerykańscy naukowcy, osoby, których dieta jest bogata w produkty zawierające chlorofil lub jego pochodne rzadziej chorują na nowotwory. Zielone warzywa zapewniają bowiem ochronę przed czynnikami rakotwórczych obecnymi w środowisku. Do kolejnych zalet chlorofilu zawartego w warzywach zaliczyć możemy jego korzystny wpływ na stan śluzówki żołądka, działanie antybakteryjnie w chorobach stawów, w problemach z jelitem grubym. Ponadto jednym ze składników zielonych warzyw jest kwas foliowy, który działa uspokajająco, łagodzi bóle migrenowe i spowalnia rozwój Alzheimera. Dlatego zachęcamy do jedzenia grochu, fasoli, pora, sałaty ogórka czy szpinaku.