Aktualności
Przeprowadzona przez lekarzy z Oxfordu terapia genowa, nie tylko zapobiegła utracie wzroku przez sześć osób, ale sprawiła też, że widzą one lepiej - informuje serwis „BBC News/Health”.
Podawanie niemowlętom probiotyków w pierwszych trzech miesiącach życia zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych i znacząco obniża koszty opieki pediatrycznej - wynika z badań włoskich naukowców.
Naukowcy z University of Colorado w Boulder odkryli, że spanie w weekendy nie jest w stanie zrekompensować straconych godzin nocnego odpoczynku w dni powszednie. Wręcz przeciwnie, zwyczaj spania pod koniec tygodnia może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Dlaczego właściwie tak się dzieje?
Zdaniem kanadyjskich naukowców jedzenie tzw. „śmieciowego jedzenia” tj. hamburgerów, chipsów, słodyczy powoduje znaczące zwężenie tętnic, co w konsekwencji doprowadzić może do miażdżycy, a nawet zawału mięśnia sercowego.
Kolejna porcja modnych dziś pomysłów na odżywianie. Przed decyzją na diametralną zmianę na swoim talerzu czy w kubku warto się dokształcić: poszukać różnych źródeł informacji i zapoznać z opiniami ekspertów. Zmiany mogą wnieść wiele dobrego, ale są i takie, które co nieco wynoszą.
Częste picie białego wina może zwiększać ryzyko rozwoju czerniaka - wynika z badań opublikowanych na łamach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze..
Pomidory to smak lata. Teraz, gdy trudno w dostępnych warzywach odnaleźć ich prawdziwy aromat, korzystajmy z ich przetworów, również bogatych w cenne składniki. Dostępne w sklepach produkty mają jeszcze jedną zaletę – bardzo łatwo z nich skorzystać, a potrawy można przygotować szybciej. Poniżej przepisy godne wypróbowania, aby zarówno sobota jak i niedziela miały