Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Trening bez skurczów

Trening bez skurczówŁapią w najmniej oczekiwanym momencie, czasem przerywając trening – nagłe i bolesne skurcze mięśni zna chyba każdy miłośnik sportu. Uchronić przed nimi mogą bogata w elektrolity dieta oraz odpowiednia rozgrzewka.

Więcej…

 

Życie z cukrzycą

Cukrzyca to nie wyrok. Jak mówią lekarze, to choroba której nie można wyleczyć, ale pozwala się w znacznym stopniu opanować. Odpowiednio wcześnie wykryta i dobrze leczona pozwala też na normalne życie, trzeba tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim…

Więcej…

 

Strzeż się konserwantów w żywności

Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla naszego zdrowia.

Więcej…

 

Diagnozowanie chorób układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu krążenia (sercowo-naczyniowego) pozostają niezmiennie od ponad 50 lat najważniejszą przyczyną umieralności mieszkańców Polski. W roku 2011 ok. 45,5 % zgonów spowodowanych było chorobami układu krążenia (CHUK). Należą one także do wiodących przyczyn umieralności przedwczesnej (szczególnie wśród mężczyzn), chorobowości szpitalnej oraz trwałej lub okresowej niezdolności do pracy.

Zestaw badań proponowanych przez Diagnostykę w kierunku schorzeń z tej grupy pozwala na ocenę funkcjonowania układu krążenia, stanu układu krzepnięcia krwi oraz zaburzeń gospodarki lipidowej. Poszczególne badania pomocne są w ocenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca, niewydolności mięśnia sercowego oraz zaburzeń rytmu i ciśnienia, a także zakrzepicy i miażdżycy.

Więcej…

 

Cukier nie krzepi

Melchior Wańkowicz powiedział kiedyś znane wszystkim słowa „cukier krzepi” - niestety w dzisiejszych czasach to stwierdzenie nabiera gorzkiego posmaku. Obecnie wszędzie słyszymy, że musimy ograniczać cukier - ale co to tak naprawdę znaczy? Owszem ograniczamy słodzenie herbaty, nie jemy słodyczy staramy się nie dodawać cukru do potraw.

Ale tak naprawdę nasze ograniczenia na tym się kończą. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że związek zwany potocznie cukrem znajduje się prawie w każdym produkcie spożywczym.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama
Reklama

Wyszukaj artykuł