W leczeniu alergii najistotniejsze jest rozpoznanie oraz unikanie źródła alergenów. W związku ze wzrostem liczby uczulających czynników oraz substancji reagujących z nimi krzyżowo, warto pomyśleć o szczepieniach przeciwalergicznych – czyli immunoterapii swoistej.
Czym jest immunoterapia?
Metoda polegająca na podawaniu pacjentowi alergenu w taki sposób, by organizm stopniowo
przyzwyczajał się do jego coraz większych dawek. Stopniowo wytwarza się tolerancja na alergen, co zmniejsza natężenie objawów alergii. Alergen podaje się co 7 – 14 dni do momentu, aż stężenie w szczepionce przeciwalergicznej osiągnie dawkę podtrzymującą. Stosuje się go regularnie przez kilka lat (w zależności od rodzaju immunoterapii: całorocznie w odstępach 4 – 8 tygodniowych przez 3 – 5 lat lub przedsezonowo, przed rozpoczęciem ekspozycji na alergen co 7 –
14 dni, w ilości od 6 do kilkunastu dawek).
Dotyka nas wszystkich, nie oszczędza nawet dzieci. Jest jedną z najczęstszych chorób w krajach wysoko rozwiniętych, a liczba chorych podwaja się co 15-20 lat. Czym jest, co ją wywołuje i jak sobie z nią radzić?
Jakie zna Pani pięć najdziwniejszych uczuleń?
Kunsztem dań kuchni śródziemnomorskiej, przygotowywanych zawsze ze świeżych i naturalnych składników możemy rozkoszować się w restauracji hotelu „1231”, znajdującej się w historycznej, najstarszej, gotyckiej części obiektu pochodzącego z XIII wieku – o ich standardzie zapewnia Szef kuchni – pan Andrzej Janeczek.
Badania medyczne potwierdzają zbawienny wpływ witaminy D na nasz organizm. Podstawowym jej zadaniem jest budowanie masy kostnej oraz zębów. Niewielu jednak wie, że ma ona również wielki wpływ na zdrowie narządów, a zapotrzebowanie na nią wzrasta szczególnie zimą, kiedy słońca jest mniej.