wszystko jest możliwe

Kuchnia Zdrowia

Choroba na talerzu

Celiakia uznawana jest za najpoważniejszą nietolerancję pokarmową. Choroba polega na trwałym nieprzyswajaniu glutenu, który zawarty jest w zbożach.

Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze swojego schorzenia, a występujące objawy przypisuje innym problemom zdrowotnym. Dlatego też ważne jest, by uświadomić sobie na czym polega choroba, jaki jest jej przebieg, objawy i sposób leczenia.

Kiełkujące zdrowie!

Znane w starożytnych Chinach, do Europy zawędrowały w XVIII wieku za sprawą angielskiego podróżnika Jamesa Cooka. Współcześnie cenione przede wszystkim przez wegetarian powinny znaleźć się w diecie każdego.

Tak w największym skrócie można scharakteryzować kiełki, czyli precyzyjnie mówiąc kiełkujące nasiona, w których wskutek działania enzymów powstają duże ilości łatwo przyswajalnych  witamin, minerałów, a także składników odżywczych.

 

Chcesz schudnąć? Przeczytaj!

„Jak jeść, żeby schudnąć? to najczęściej zadawane pytanie w gabinecie dietetycznym.

Po pierwsze jedzenie powinno oprócz wartości odżywczych dostarczać nam dużo przyjemności. Mdła, nudna i monotonna dieta niestety nie skutkuje utratą kilogramów. Spożywajmy jednak nasze ulubione potrawy w mądry sposób. Zacznijmy, więc od wielkości porcji. Zasada jest prosta, jedzmy powoli i kontemplujmy nad poziomem wypełnienia żołądka.

 

Cholesterol - straszny, gdy jest go za dużo

Wbrew obiegowym opiniom, nie jest związkiem typu samo zło. Wchodzi w skład błon komórkowych wszystkich organizmów zwierzęcych i jest prekursorem niezbędnych do życia steroidów - hormonów (kortyzonu, progesteronu, estrogenu i testosteronu) oraz kwasów żółciowych.

To co oznaczamy we krwi to w rzeczywistości kompleksy białkowo-lipidowe, zawierające cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej. Przyjmuje się, że stężenie cholesterolu całkowitego powinno wynosić < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l), a za najbezpieczniejsze dla osób zdrowych uważa się wartości < 190 mg/dl (< 5,0 mmol/l).

 

Kolejna z serii „dieta cud” 1000 kalorii lub mniej !

Czy na niej schudnę? Możliwe, że na początku tak…  Czy nabawię się problemów ze zdrowiem? ZDECYDOWANIE - TAK!

Przeglądając strony internetowe w sieci  czy rzucając okiem z ciekawości na  kolorowe gazety stwierdzam, są wyjątkowym źródłem „cudownych diet”.  O trwogo! Z moich obserwacji wynika, ze 2/3 z nich opiera się na kaloryczności niższej niż 1000 kcal.

 

Menu diabetyka. Czyli jak powinien wyglądać posiłek cukrzyka?

Picie gorzkiej herbaty, ciągłe odmawianie deserów i jedzenie niesmacznych dań - tak wielu z nas kojarzy dietę cukrzyka. Nie wszyscy jednak wiedzą, że posiłki diabetyka to nie tylko pasmo wyrzeczeń, ale i odpowiednio dobrane produkty. Jakie? Na to pytanie odpowiadają twórcy aplikacji mobilnej dla cukrzyków Diabetee.

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się zwiększonym poziomem cukru we krwi, przyczyną czego jest niedobór insuliny w organizmie. Obecnie ponad 3 mln osób w Polsce jest dotkniętych tą chorobą, a ponad 1 mln z nich nawet nie wie, że na nią choruje. Szacuje się, że liczba diabetyków nieustannie wzrasta. Z cukrzycą da się żyć, należy jednak pamiętać, że właściwie dobrana dieta jest niezbędnym elementem leczenia wszystkich rodzajów tej choroby.

Świeże warzywa i owoce sezonowe receptą na upały

Upalne dni to czas, w którym nie mamy zbyt dużego apetytu i jemy mniej. Dodatkowo, wysokie temperatury sprawiają, że tracimy z potem wiele składników, których potrzebuje nasz organizm. Z tych powodów dieta w okresie letnim powinna opierać się na większych niż zwykle ilościach płynów, oraz potrawach łatwostrawnych, świeżych owocach i warzywach.

Melony, pomarańcze i grejpfruty dla orzeźwienia

Codzienne menu powinno zawierać owoce, zwłaszcza te, które nawadniają organizm i działają orzeźwiająco, czyli melony, pomarańcze, grejpfruty i arbuzy. Te ostatnie mają w sobie ponad 90 proc. wody i podobnie jak inne owoce, zawierają antyoksydanty.

Płatki z mlekiem to jeden z najzdrowszych sposobów na rozpoczęcie dnia

Badania zaprezentowane przez American Society for Nutrition's, na corocznej konferencji Experimental Biology, pokazały, że płatki z mlekiem jedzone na śniadanie to jeden z najlepszych sposobów, aby odpowiednio rozpocząć dzień. Jest to dobra wiadomość dla konsumentów, poszukujących nowych sposobów na pożywne i pełnowartościowe śniadanie.

Badanie, sponsorowane przez jednego z producentów płatków, wykazało, że amerykańskie dzieci i młodzież, które na pierwszy posiłek spożywają płatki z mlekiem, mają więcej witamin i minerałów od tych, które jedzą inne rodzaje śniadań.

- Niestety pomijanie śniadań staje się coraz bardziej popularne wśród dzieci, które wchodzą w wiek nastoletniTe z nich, które nie jedzą śniadania, są narażone na niedobór witamin i minerałów, tj. witamina A, D, wapno i żelazo. Badanie to pokazuje, że rozpoczęcie dnia od jedzenia płatków zbożowych z mlekiem może pomóc w pozyskiwaniu tych ważnych witamin - mówi Latha Devareddy, starszy specjalista ds. żywienia.

 

Sztuczne barwniki a zdrowie

Ze sztucznymi barwnikami w żywności spotykamy się na każdym kroku, zwykle jednak ignorujemy skład produktów regularnie przez nas spożywanych. O szkodliwych skutkach spożywania sztucznych barwników warto jednak wiedzieć więcej.

O tym, że są one używane w licznych produktach, wie niemal każdy. Nie wszystkie słodycze czy owoce wyglądałyby tak kolorowo i soczyście, gdyby nie właśnie sztuczne barwniki. Produkty wyglądają bardziej apetycznie i na sklepowych półkach przyciągają potencjalnych konsumentów.

Czujność zalecana

Producenci wyrobów spożywczych korzystają z różnych barwników, lecz te naturalne, czyli pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, są rzadziej stosowane głównie ze względu na koszty. Dodatkowo w przypadku barwników syntetycznych, intensywny kolor utrzymuje się przez znacznie dłuższy czas. Na szczęście na sklepowych półkach wciąż możemy znaleźć produkty pozbawione konserwantów i sztucznych barwników. Zanim włożymy zatem produkt do koszyka, warto poświęcić chwilę i przeczytać jaki ma skład.

 

Przywitaj wiosnę odmieniona!

Nadejście upragnionej wiosny jest dobrym momentem na wprowadzanie zmian. Chowamy na dno szaf grube zimowe ubrania. Odświeżamy wiosenną i letnią garderobę. To także dobry czas na wprowadzenie zmian w diecie.  Czy koniecznie trzeba przejść na restrykcyjną dietę? A może są lepsze sposoby na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów? O najważniejszych zasadach wiosennej metamorfozy mówi nasz ekspert, dr inż. Joanna Myszkowska – Ryciak, specjalista ds. żywienia i dietetyki z SGGW w Warszawie.

Przyjrzyj się swojej diecie

Zanim zaczniesz wprowadzać jakiekolwiek zmiany,  dokładnie przeanalizuj swój codzienny jadłospis. Zwróć uwagę nawet na drobne grzeszki – baton zjedzony w drodze do domu, drożdżówka na drugie śniadanie czy kawa z dużą ilością tłustego mleka. Często to właśnie tego rodzaju niewinne przekąski są przyczyną dodatkowych centymetrów w pasie.

Pora dnia a preferencje kulinarne – raport

Według najnowszego badania, zamawiając jedzenie online, wybieramy zupełnie inne potrawy niż w przypadku, gdy przyrządzamy je samodzielnie w domach. Śniadanie w sieci, to głównie potrawy azjatyckie – 24 proc., natomiast internetowy lunch to pizza, burgery i kuchnia polska. Królową nocy jest zaś pizza, zamawia ją aż 94 proc. kupujących.

Tradycyjne polskie śniadanie, to najczęściej pieczywo z wędliną i serem, jajecznica lub parówki, ewentualnie zupy mleczne. Ten najważniejszy posiłek zapewnia energię na cały dzień, powinien więc być wartościowy i pożywny. Jednak kiedy zamawiamy śniadanie w sieci, nasze wybory są zupełnie inne. Hitem wśród potraw zamawianych do południa są dania kuchni azjatyckiej, które wybiera co czwarty badany przez serwis do zamawiania jedzenia przez internet, Foodpanda.pl.

 

Odchudzanie w siódmych potach nie działa. Paradoksy otyłości

radykalne odchudzanieOtyłość z jaką mamy obecnie do czynienia jest problemem  nie tylko fizjologicznym, ale efektem splotu wielu czynników społecznych i psychologicznych. By stawić czoło epidemii otyłości trzeba zatem wielowymiarowego podejścia. A tymczasem powszechnie problem otyłości sprowadzany jest do technicznego pytania: Jak zrzucić wagę?

Otyłość w prezencie po... niedożywionych przodkach

Otyłość w Polsce staje się problemem społecznym - dotyczy coraz większej liczby osób w różnym wieku. Szczególnie zatrważające są dane o rosnącej liczbie otyłych dzieci.  Paradoksalnie to uboczny skutek poprawy poziomu życia: żywność relatywnie tanieje, możemy jeść do woli, jednak wiedza o zdrowym odżywianiu jest bardzo niska. To co jemy, co jest w naszym rozumieniu smaczne i zdrowe w decydującym stopniu wypływa z tradycji. Tradycja z kolei, to nawyki żywieniowe wynoszone z domu, przenoszone z pokolenia na pokolenie – to co gotowały nasze babcie, o czym opowiadają rodzice. Ponieważ nasze społeczeństwo w swojej masie ma korzenie plebejskie warto pamiętać, że owa tradycja nawyków żywieniowych sięga czasów braków żywności. Nasz statystyczny przodek żyjący w XIX, czy w  I połowie XX wieku był wychudzony, mizerny i permanentnie niedożywiony a mięso było rzadkością i jadło się go tylko na szczególne okazje  ale był szczupły. Marzeniem naszych przodków było wreszcie się najeść, a zwłaszcza tłusto, bo mięso było rzadkością i luksusem dostępnym nielicznym (podobnie jak słodycze). Właśnie stąd tłusty rosół w dalszym ciągu jest postrzegany jako kwintesencja najzdrowszego pożywienia (choć jest w istocie jego przeciwieństwem). Nic dziwnego, że kiedy ziściło się marzenie i najeść można się do woli, wybuchła epidemia otyłości, w której doganiamy kraje wysoko rozwinięte.

Zimowa dieta pełna życia

RodzinkaZa oknem słońca jak na lekarstwo. Jeśli akurat nie wieje wiatr, to właśnie pada deszcz, albo, co gorsza deszcz ze śniegiem. Już na samą myśl o tym, że trzeba będzie wyjść z domu, przeszywa nas dreszcz. Jak nie dać się zimowej chandrze, a przynajmniej dzielnie stawić jej czoła? Na pogodę nie mamy wpływu, ale na zmianę sposobu odżywiania – jak najbardziej tak. Zatem – do dzieła!

Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy doskwiera nam brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa” jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia. Nie ma na co czekać – powiedzmy zimowej ospałości stanowcze: nie!

Racjonalne odżywianie – pierwsze na liście noworocznych postanowień!

Racjonalne odżywianiePoczątek roku to czas postanowień, także tych, dotyczących naszej codziennej diety. Aby pomóc Wam w uporządkowaniu sposobu odżywiania, przypominamy podstawowe zasady racjonalnego żywienia i zapraszamy do kontaktu z dietetykiem, Agnieszką Augustyniak - odpowie na wszystkie Wasze pytania i pomoże w opracowaniu dostosowanej do Waszego stylu życia i indywidualnych potrzeb organizmu, racjonalnej diety.

Często zmagamy się z pytaniem: jak się żywić, aby być zdrowym? Z pomocą przychodzą  „Podstawowe zasady racjonalnego odżywiania się”:

Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na dnę moczanową? Cz. II – Co i jak warto jeść?

Dieta osoby chorej na dnę moczanową cz. IIAż 76% osób po 40. roku życia uważa, że sposób odżywiania może wpłynąć na powstanie dny moczanowej – wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter[i]. Jednak warto podkreślić, że odpowiednia dieta to nie tylko unikanie produktów, które szkodzą i spożywanie tych bogatych w potrzebne dla danego organizmu substancje. To także konkretny „styl” jedzenia. W przypadku dny moczanowej również istnieją określone zasady charakterystyczne dla tej konkretnej choroby.

W tym materiale eksperci pokazują, jakie produkty są zalecane przy dnie moczanowej oraz, jakich zasad żywieniowych należy przestrzegać. Informacje o produktach, które należy unikać, zostały zawarte w I części materiału „Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na dnę moczanową?”.

© 2025 Tak Dla Zdrowia. Wykonanie: Radosław Klimas