POMAGAMY. INSPIRUJEMY

Kuchnia Zdrowia

Łatwiejsze odchudzanie

Możemy znaleźć wiele suplementów diety wspomagających odchudzanie. W połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami mogą one pomóc nam w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty, w odchudzaniu potrzeba silnej woli, ale również mocnego organizmu. Na rynku dostępne są preparaty, które hamują apetyt, przyspieszają metabolizm i zapobiegają urazom podczas ćwiczeń. Należy pamiętać, że pełnią one jedynie rolę wspomagającą. Produkty te nie wyręczą nas w wysiłkach do uzyskania upragnionej sylwetki.

Dla łakomczuchów

Praca włożona w proces odchudzania, najczęściej spełza na niczym przez naszą słabość do słodyczy. Mało kto wie, że w naszym ciele istnieje pierwiastek odpowiadający za apetyt na słodycze. Chrom reguluje stężenie cukru we krwi. Jego brak potęguje uczucie zmęczenia, głodu i wzmaga apetyt na słodycze. Do komórek dociera zbyt mało cukru, produkują mniej energii i pogarsza się samopoczucie. Zaleca się spożywać dziennie 50-200mcg chromu. Przeciętna dieta dostarcza go zaledwie 35mcg. Do najlepszych źródeł tego pierwiastka należą brokuły, kukurydza, kasza gryczana, chude mięso, pomidory, pieprz i chleb pełnoziarnisty. Chrom jest także sprzymierzeńcem diabetyków, gdyż pomaga zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę i wpływa dobrze na liczbę receptorów insulinowych.

Głodny ≠ wydajny

 

Jak wynika z badań zrealizowanych przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini, niemal połowa Polaków żywi się w pracy jedynie batonami lub kanapkami, a co dziesiąta nie je nic. Co ciekawe, prawie 90% badanych zdaje sobie sprawę z tego, że regularne jedzenie w pracy jest niezwykle ważne i poprawia koncentrację. Dlaczego mimo tego rezygnujemy z codziennych posiłków? Według socjologów, przyczyną unikania posiłków w pracy jest Internet. Okazuje się, że uczucie głodu często maskujemy kawą i słodyczami, dostępnymi w biurowych automatach. Polacy, w przeciwieństwie do mieszkańców innych europejskich krajów, chcą aby posiłek spożywany w pracy był szybki i niezauważony przez współpracowników, dlatego dobrowolnie rezygnują z zamawiania do biura ciepłego jedzenia, narażając się na problemy zdrowotne.

Mali wegetarianie

 

Powszechnie uważa się, że dania mięsne powinny stanowić podstawę diety najmłodszych. Tymczasem rodzice małych wegetarian utrzymują, że domowe kotleciki nie są niezbędne w ich domowym jadłospisie. Jest tylko jeden warunek: odmiana wegetarianizmu nie może być zbyt restrykcyjna, a produkty roślinne muszą być odpowiednio dobrane. Najbezpieczniejszą formą wegetarianizmu jest laktowegetarianizm. Umożliwia on jedzenie jajek, mleka i jego przetworów, które zawierają komplet aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam stworzyć. Dzięki temu ta forma diety została zaakceptowana m.in. przez Krajowego Konsultanta ds. Pedriatrii jako jedyna odmiana wegetarianizmu, którą można stosować u dzieci.

Słoneczna dieta

Słońce i wysokie temperatury sprawiają, że możemy dostrzec w pełnej krasie cały urok letniej aury. Razem z nami w pełnym słońcu dojrzewają owoce i warzywa. To wspaniały czas na zmianę naszych dotychczasowych żywieniowych przyzwyczajeń. Ciężkie, tłuste potrawy warto zamienić na lekkie i bardziej dietetyczne.

Lato daje nam wspaniałą możliwość jedzenia świeżych owoców i warzyw. Sałatki owocowe, surówki, koktajle to tylko niektóre pomysły na ich wykorzystanie. Maliny, truskawki, jagody, czereśnie z jednej strony, a z drugiej ogórki, pomidory, marchew, ziemniaki.

Wakacje to również wspaniała okazja do włączenia do swojej diety ryb. Nad morzem skosztujemy świeżych morskich, nad jeziorem – słodkowodnych, a w górach pysznych pstrągów. Ich zalet nie trzeba nikomu przypominać. Bogactwo kwasów omega-3, wysokowartościowego białka i witamin A i E to tylko niektóre ich dobroczynne właściwości.

Zdrowa zimowa dieta - co jeść i dlaczego

Okres zimowy to czas przeziębień i zachorowań na grypę. Zmagający się z infekcją organizm ma coraz mniej sił, układ odpornościowy staje się słabszy, przez co narażeni jesteśmy na nowe choroby.  Co zrobić aby wzmocnić odporność, jednocześnie nie dopuszczając do przyrostu tkanki tłuszczowej?

 

Korzenny zapach Świąt

Aromatyczne zapachy ciast, żywej choinki, leśnych grzybów czy farszu do pierogów, to pierwsze symptomy nadchodzących świąt. Niezykłą moc możesz im nadać również piekąc korzenne pierniczki. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a do wykrawania fantazyjnych, świątecznych kształtów można zaangażować całą rodzinę!

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyzeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyzeczki przyprawy korzennej do pierników



W misce mieszamy suche składniki - mąkę, sodę oraz sól. W rondlu rozpuszczamy masło i miód, dodajemy przyprawę do pierników.
Po przestudzeniu wlewamy do suchych składników zagniatając ciasto. Dodajemy resztę składników wyrabiając ciasto. Kiedy będzie gładkie i lśniące, zawijamy je w folię spożywczą i na min.godzinę wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto o grubości około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Dekorujemy według uznania.

Dynia, nie tylko do straszenia

Końcówka października w ostatnim czasie kojarzy się z bardzo modna dynią i nawiązaniami do obchodów święta Halloween. Na półkach w sklepie robi się czarno i strasznie od strojów karnawałowych, a ławy na targu skrzą się pomarańczowymi beczułkami.

Dynia – bo o niej mowa – wciąż jest w polskich kuchniach warzywem niezbyt wyeksplorowanym. Kojarzy się raczej z lampionami, niż tradycyjnym gotowaniem. Jako ewentualna fanaberia dla ciekawskich pojawia się pod postaciom pikli lub zupy. Jednak to nie jedyny wariant w jakim może nas zachwycić. Godne podziwu są też wartości odżywcze wszystkich warzyw dyniowatych. Charakteryzuje je działania przeciwzapalne oraz bogactwo potasu, wapnia, magnezu i żelaza, witaminy C, B1, PP i karotenu. Poza miąższem cenne w dyni są tez jej pestki. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B, mangan, magnez i cynk, który łagodzi stany zapalne skóry. Poza tym pestki to źródło fitosteroli, które polecane są osoba i za wysoki poziomie cholesterolu. Ważne są też przy zwalczaniu miażdżycy. Warto w kuchni korzystać też z oleju z pestek dyni. Ma on wyjątkowy ciemny kolor i intensywny zapach. Jej orzechowy aromat znakomicie nadaje się do sałat, serów, ziemniaków, a nawet lodów.

Makaron z dynią

  • dwie porcje makaronu
  • 1 szklanka tartej dyni
  • 2-3 łyżki maku
  • 2-3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu + do podania
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania

Dynią smażyć na patelni do miękkości, około 3 minuty. Wymieszać z makiem i doprawić gałką muszkatołową,  solą oraz pieprzem do smaku.
Makaron ugotować al dente i pozostawić w 1/3 szklanki wody. Do garnka dodajemy dynię z patelni oraz parmezan. Podawać danie posypane dodatkowym parmezanem, pieprzem i gałką.

Pieczeń z dynia i sosem grzybowym

  • 25 g suszonych borowików
  • 500 g schabu
  • 3 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 ziela angielskie i 1 listek laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g surowej dyni, obranej, wypestkowanej, pokrojonej w kostkę
  • kilka listków rozmarynu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki serka mascarpone

Grzyby moczyć przez noc w szklance zimnej wody.
Schab obsmażyć z każdej strony na 1 łyżce oliwy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i doprawić: solą, pieprzem, 2 łyżkami oliwy i bulionem wymieszanym z estragonem, zielem angielskim, liściem laurowym. Pod przykryciem piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 50 minut.

Po tym czasie do mięsa dołożyć na kolejne 15 minut: pokrojone grzyby, 4 łyżki zalewy z grzybów, przepołowiony czosnek, dynie oraz rozmaryn. Doprowadzić dodatkowo sola i pieprzem. Podnieść temperaturę do 190 stopni.

Po upieczeniu mięsa sos zagęścić mąką i serem. Podawać z ryżem, kopytkami lub ziemniakami.

Izabela Hubala

Orkisz – dla gladiatorów

Pszenica orkisz znana jest od starożytności, była ulubionym posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Z natury jest zbożem niewymłacalnym, co oznacza że nie nadaje się do obróbki mechanicznej ze względu na mocną łuskę okalającą ziarno. Uzyskane z kłosów ziarna zbierane są ręczne, dzięki temu zboże to zachowuje swoje wszystkie walory, a ma ich dużo.

Orkisz to wśród wszystkich zbóż najbogatsze źródło błonnika, białka, tłuszczy nienasyconych, biopierwiastków (cynku, miedzi, selenu) i witamin A, E i D. Wspomaga układ odpornościowy, chroni przed zakażeniami i poprawia prace układu krwionośnego. Pomocny przy leczeniu otyłości, bulimii, wzdęć, wymiotów i niestrawności. Zalecany osoba z nietolerancja laktozy, ponieważ doskonale uzupełnia zapotrzebowanie na białko.

Ziarna orkiszu mają miły, orzechowy smak. Jest lekkostrawny i dostępny pod postaciom ziaren, mąki, kaszy, pieczywa, makaronów, płatków, chrupek, a nawet kawy i piwa. Te cenne ziarno można zatem podawać pod każdą postacią, zastępując wysoko przetworzona białą mąkę.

Burak! Buraczek…

Czerwone, okrągłe, lekko strawne i pyszne. Takie są buraki, które powinny gościć w naszej kuchni. Odznaczają się kolorem, delikatnym smakiem oraz bogactwem składników. Zawierają wapń, magnez, potas, sód oraz rzadko spotykany cez i rubid. Czerwone warzywa to piguła z witamina C i B1. Oprócz tego buraki zaskakująco dobrze sprawdzają się przy problemach z nadciśnieniem, chorobami nerki i wątroby. Pomagają przy anginie, przeziębieniach i grypie. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecane są osobom z zaparciami i otyłym. 100 gram buraków do jedynie 43 kalorie.  Warzywo te odgrywa dużą rolę w zwalczaniu nowotworów.

Osoby zjadające dużo pokarmów kwasotwórczych, takich jak pieczywo, ciasta i mięso powinny wzbogacić codzienną dietę buraki. Są to warzywa zasadotwórcze, które wprowadzają równowagę kwasowo-zasadowa do organizmu. Przedstawiamy propozycję obiadową (do mięs, pieczeni, kotletów sojowych, gulaszów warzywnych lub jajka sadzonego) wraz z deserem, który wprowadzi harmonię zasad.

Kopytka buraczane

  • 1 kg sypkich ziemniaków (ugotowane, ostudzone)
  • duży burak (ugotowany lub upieczony w skórce, obrany ostudzony)
  • mąka
  • sól
  • 1 jajko  (opcjonalnie)

Imbirowa rozgrzewka przed jesienią

Imbir w naturze osiąga do 1 metra wysokości, jednak dla człowieka cenny jest tylko jego korzeń. Bulwa tej azjatyckiej rośliny jest jednocześnie pożywieniem, jak i lekarstwem. Kochali ją już starożytni mieszkańcy Aleksandrii, Chin, Grecji i Rzymu. Od 20 lat znamy imbir z jego amerykańskiej wariacji na temat ciasteczek i piwa. Dziś i stary kontynent wraca do korzeni. Na europejskich stołach imbir gości coraz częściej jako przyprawa, która przy okazji dobrze wpływa na zdrowie.

Ze względu na zawarty w korzeniu olejek eteryczny i substancje żywicowe, imbir korzystnie działa na organizm. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny czyli ułatwia trawienie. Łagodzi wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Imbir poprawia ukrwienie mózgu, dzięki czemu zwiększa się umysłowa wydajność i koncentracja. Przy okazji rozgrzewa się również całe ciało, często jest też składnikiem maści rozgrzewających. Doskonały podczas przeziębień, gorączki i napięć przedmiesiączkowych. Starożytni używali go nawet jako afrodyzjaka. Regularne stosowanie leczy migreny, zapalenie pęcherza i jamy ustnej.  Mimo, że poleca się go przy mdłościach to zakazuje się imbiru kobietom w ciąży. Ostatecznie jest to przyprawa drażniąca i odradza się go również matkom karmiącym piersią i osobą ze słabym żołądkiem.

Gar cukinii

Warzywa we wrześniu zachwycają swoim bogactwem witamin i kolorów. Wśród nich wyróżnia się wciąż nie do końca poznana cukinia.  Jest odmianą dyni ale kształtem zupełnie jej nie przypomina. To włoski warzywo jest podłużne i zielone. Odznacza się wysoką wartością odżywczą. Zawiera dużo wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, witaminę B1, B2, PP i C oraz karoten. Istotne jest także to, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich. Ponadto niepodważalną zaletą cukinii jest fakt, że odkwasza organizm oraz poprawia przemianę materii, dzięki czemu coraz częściej wchodzi w skład różnorodnych diet. Warto włączyć ja do jesiennej diety by nie zgubić letniej sylwetki. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi jedyne 15 - 16 kalorii.

Największą zaletą cukinii jest delikatny smak i prawie bezwonny zapach. Dzięki temu idealnie komponuje się z innymi produktami nie zakłócając ich smaku. Jej subtelność perfekcyjnie akcentuje czosnek, pomidory i oliwa. Cukinie przygotowuje się na różnorodne sposoby. Można ją zapiekać, grillować, smażyć, dusić, faszerować, gotować, miksować na zupę krem, a nawet marynować do słoików. Na polskich stołach najczęściej cukinia pojawia się pod postacią lecza. Nagminne jest to w sezonie jesiennym, kiedy wraz z innymi warzywami wrześniowymi zapełniają garnki.

O smaku maku!

Każdy kto miał okazję potrząsnąć makową główką, wie że nie jest ona pusta. Te grzechotki są pełne ziaren maku, które zawierają cenny olej roślinny. Jak każdy tłuszcz z nasion dobrze wpływa na pamięć. Mak jest tez dobrym źródłem białka i witamin takich jak: A, C, D, E, B3. Wzmacniają one układ odpornościowy.

Dawniej Egipscy lekarze cenili właściwości uspokajające i przeciwbólowe tej rośliny. Dziś w przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się go do zdobycia opium, które stanowi surowiec leczniczy poprawiających wygląd włosów, skóry, paznokci oraz regulują kondycję wzroku. Zawiera też dużo wapnia dobrego dla kości i układu krwionośnego. Niewiele osób spodziewało by się że mak reguluje prace układu pokarmowego. Natomiast przy skrupulatnym spożywaniu, mak może działać przeciwmiażdżycowo oraz chronić przed rakiem piersi.

W malinowym chruśniaku

Kuszące karminowe grona o zniewalającym aromacie. Maliny to jedne z najchętniej wybieranych owoców leśnych. Swoją popularność zawdzięczają słodko-kwaśnemu posmakowi oraz bogactwu składników odżywczych. Zawierają w sobie dużo witamin z grupy B, witaminy C oraz E. Dostarczą także organizmowi cennych minerałów: sodu, potasu, magnezu, fosforu oraz żelaza. Ich sok to doskonały naturalny barwnik spożywczy.


Te niewielkie owoce stanowią świetną bazę do wszelkiego rodzaju potraw: ciast, napojów, deserów. Ich wspaniałe właściwości można zachować na dłużej w zaprawach. Najlepsze są jednak świeże – zwłaszcza z lekkim letnim deserem!

 

 

Sezon na truskawki

W upalne letnie dni zwykle mamy ochotę na lekkie posiłki. Często ograniczamy liczbę posiłków na rzecz większej ilości płynów. Musimy jednak pamiętać, aby dostarczyć organizmowi nie tylko ochłody, ale przede wszystkim składników odżywczych.

Czerwiec to okres truskawkowej eksplozji, korzystajmy więc z ich dobrodziejstw,  tworząc łatwostrawne i smaczne posiłki. Te niewielkie soczyste owoce to prawdziwe magazyny magnezu, żelaza, witaminy C, potasu, a także witamin B i PP. Truskawki doskonale wpływają na układ trawienny oraz wzmacniają i odkwaszają organizm.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni…


Od zarania dziejów JABŁKO było w centrum uwagi całego, nie tylko kulinarnego,  świata. Mityczny jeden kęs tego słodkiego owocu groził: wygnaniem z raju w przypadku Adama i Ewy, wielką wojną trojańską, a nawet wiecznym snem pięknej Królewny Śnieżki. Do dziś jabłko funkcjonuje w wielu przysłowiach czy wyrażeniach, jak na przykład tytułowe: niedaleko pada jabłko od jabłoni, stłuc kogoś na kwaśne jabłko czy rumiany jak jabłko.
Jabłonie to nieodłączny element naszego polskiego krajobrazu. Wiosną pięknie zdobią sady, ogrody, a także miejskie skwery i pasy zieleni. Te drzewka  świetnie znoszą trudniejsze warunki miejskiego powietrza, oczyszczają je ze spalin i dodają uroku betonowej szarzyźnie.