Kuchnia Zdrowia

Jak powinna wyglądać dieta osoby chorej na dnę moczanową? Cz. I – Czego unikać?

Dieta osoby chorej na dnę moczanową cz. I„Zbilansowana dieta” – to określenie w ostatnich latach wręcz krzyczy ze wszystkich poradników dotyczących zdrowia i profilaktyki różnych chorób. Coraz częściej zwracamy uwagę na takie pojęcia jak kalorie, indeks glikemiczny czy wartości odżywcze. Jednak puryny lub kwas moczowy… To już mniej znane terminy. Kto i dlaczego powinien je znać? Dlaczego niektórzy z nas powinni zwracać uwagę na ich zawartość w codziennie spożywanych posiłkach? Na te i inne pytania odpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.

Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi prowadzi do rozwoju dny moczanowej. Natomiast puryny to substancje zawarte w pokarmach, które wzmagają produkcję tego kwasu w naszym organizmie. Dlatego osoby będące w grupie ryzyka dny moczanowej powinny wystrzegać się określonej grupy produktów. Część z nich ogólnie nie kojarzy się ze zdrowiem, ale są też takie, które na pierwszy „rzut” oka wydają się zupełnie nieszkodliwe mówi dietetyk mgr Diana Wolańska z Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert programu „Zdrowa ONA”.

Odżywianie w chorobie nowotworowej

Odżywianie w chorobie nowotworowejOdpowiednie żywienie podczas choroby to podstawa. Szczególnie podczas walki z chorobą nowotworową, kiedy organizm słabnie, a jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze znacząco wzrasta. Jaką dietę stosować i jaki ma ona wpływ na proces leczenia? O tym między innymi mówią eksperci i twórcy kampanii społecznej „Rak. To się leczy!”.

Średnio o 6 dni wydłuża się pobyt w szpitalu, jeśli chory cierpi na niedożywienie, a liczba powikłań zwiększa się nawet do 30%. Wg danych polskiej edycji Nutrition Day (organizator: ESPEN czyli The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism; wyniki z 10 października 2012 r.) ok. 23% pacjentów w polskich szpitalach wykazuje zaburzenia stanu odżywienia w stopniu wymagającym interwencji leczniczej, np. podania doustnych preparatów odżywczych - Żywienie jest integralną częścią terapii nowotworowej, niezależnie od tego, czy jest to interwencja chirurgiczna, chemio- czy radioterapia. W każdym przypadku wpływa ono na poprawę wyników – mówi dr hab. n. med. Stanisław Kłęk z Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, ekspert kampanii „Rak. To się leczy!”.

Pierwiastek życia

Potas, pierwiastek życiaNie wiadomo dokładnie skąd się wzięła i kiedy do nas przyszła. Zdominowała media, zaczęła być głównym motywem działania wielu ludzi, zmieniając ich przyzwyczajenia, nie bacząc na płeć i wiek. Moda na zdrowy styl życia, bo o niej mowa, zagościła w życiu niejednego i niejednej z nas. Bardzo często, decydując się na „zdrowsze” życie, zaczynamy od wybrania formy aktywności fizycznej. Pamiętajmy jednak, że uprawianie sportów powinno także pociągnąć za sobą zmianę diety.

Wzmożona aktywność fizyczna wiąże się z koniecznością regularnego dostarczania naszemu organizmowi witamin i składników mineralnych. Jednym z najważniejszych pierwiastków, którego obecność w ludzkim organizmie jest absolutnie niezbędna, jest potas, nazywany też pierwiastkiem życia.

Żelazo – skutki niedoboru i nadmiaru w organizmie

ŻelazoOsoby ze słabą przyswajalnością żelaza, wegetarianie, osoby odchudzające się, czy kobiety z obfitymi krwawieniami miesiączkowymi, powinny suplementować żelazo, aby uniknąć anemii. Z dostarczaniem żelaza też jednak trzeba uważać. Np. w chorobach nowotworowych może przyśpieszać ich rozwój.

Żelazo to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wpływ na odporność, bierze udział w powstawaniu krwinek czerwonych i białych, odpowiada za prawidłowy transport tlenu oraz procesy oddychania komórkowego. Żelazo jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, podstawowego elementu krwinek czerwonych, umożliwiająca transport tlenu. To ona właśnie wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie. Żelazo jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących udział w metabolizmie organizmu.

 

Słona pokusa

Słona pokusaUnikatowe właściwości soli sprawiły, że współcześnie używana jest niemal w każdej polskiej kuchni. Do nadużywania słonych przysmaków i regularnego sięgania po solniczkę przyzwyczaiła nas cywilizacja. Tymczasem spożywanie zbyt dużych ilości zawartego w soli sodu, sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia.

Zalety soli kuchennej znali już starożytni. Pierwsze wzmianki na temat tej substancji, można odnaleźć w Starym Testamencie. Wraz z odkryciem właściwości konserwujących w czasach cesarstwa rzymskiego, sól zaczęła odgrywać istotną rolę w handlu. Rozkwit cywilizacji w Europie zaowocował znaczącym wzrostem jej spożycia. Nazywana „białym złotem”, sól stała się źródłem zysku dla kupców na całym kontynencie.

 

Dieta w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2 w opinii Ekspertów na Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Dieta w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2 w opinii Ekspertów na Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością w Zawierciu (12-14.09.2013).

Co wybierać, żeby uzyskać odpowiednią kontrolę stężeń glukozy we krwi i uniknąć powikłań cukrzycy typu 2? Osoby chorujące na cukrzycę często spotykają się ze  sprzecznymi informacjami na temat pokarmów, które powinny spożywać. Najczęściej słyszą, żeby ograniczyć spożycie węglowodanów i w związku z tym zaczynają jeść więcej białka i tłuszczów. Nie zawsze jednak ograniczają właściwe węglowodany.

 

Jedzenie na zdrowy sen

Aby spać spokojnie każdej nocy nie musimy liczyć baranów, ani zażywać całej apteczki pigułek. Oto kilka produktów, które są dostępne prawie w każdym sklepie, a przyniosą głęboki i odprężający sen.

Makrela. Ryby nigdy nie śpią, ale są źródłem substancji, która powoduje szybsze zapadanie w głęboki sen. Mięso makreli zawiera dużo niacyny, czyli witaminy B3, która jest niezbędna do produkcji serotoniny, która nie tylko poprawia nastrój ale wpływa na spokojny sen. Za to brak tego hormonu pełniącego funkcję neuroprzekaźnika, powoduje bezsenność. Warto więc na kolacje zjeść na przykład pastę z wędzonej makreli na pełnoziarnistym chlebie.

Brązowy ryż. Kiedy jemy węglowodany złożone wydziela się serotonina, dlatego brązowy ryż jest świetnym zastępnikiem proszków nasennych. Ponadto zawiera on magnez, który działa relaksująco na nasz organizm. Dlatego dobrym posiłkiem na wieczór będzie brązowy ryż z warzywami, łyżeczką curry i łyżką sosu sojowego.

Dieta, która zmienia światopogląd

Wegetarianizm, czyli dieta mająca na celu ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, dla niektórych jest niezrozumiała i nierealna do zastosowania w ich własnym życiu. Dla innych to nie tylko rodzaj diety, ale także filozofia i sposób na życie. Z każdym rokiem przekonuje się do niej coraz więcej osób – zarówno starszych, jak i młodzież. Świat mody, Urody, telewizji i filmu od dawna promuje wegetarianizm. Co jest w nim takiego niezwykłego?

Istnieje kilka rodzajów wegetarianizmu, mniej lub bardziej restrykcyjnego, jeśli chodzi o spożywanie różnych grup żywności. I tak np. weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, łącznie z jajkami, serami i mlekiem. Radykalni weganie nie jedzą nawet miodu, uznając go za produkt pochodzenia zwierzęcego.

Jesienne smaki dla zdrowia

Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.

Owoce dla wzmocnienia odporności

Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabłka. Z uwagi na różnorodność odmian i smaku są nie tylko dobrą przekąską, np. na drugie śniadanie, ale również składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Najsłodsze odmiany to: Jonagold, Lobo, Delikates, Spartan, Ligol, Gala, Golden Delicious, Rubin, Macintosh. Do kwaśnych gatunków należą: Szara Reneta i Antonówka, które doskonale nadają się do ciast, dżemów i musów. Oprócz wspaniałego smaku, jabłka dostarczają także cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.

Kanada chce ostrzegać przed fast foodami

Część kanadyjskich lekarzy domaga się wprowadzenia szczegółowych opisów na opakowaniach tzw. ”śmieciowego jedzenia”, podobnych do tych, które znajdują się na paczkach papierosów. Wszystko za sprawą epidemii otyłości, która stanowi ogromny problem wśród młodzieży w Kanadzie. Lekarze apelują również o podniesienie podatków na produkty tłuste i słone, a obniżenie na owoce i warzywa. Wprowadzono również kilka reklam, które mają w założeniu zniechęcić dzieci do spożywania produktów wysoko przetworzonych. Działania takie są konieczne, ponieważ blisko 32% kanadyjskich dzieci ma nadwagę lub jest otyłych. To dwa razy więcej niż 30 lat temu.

Kaszą w kartofle

Dane pokazują, że Polacy jedzą coraz mniej ziemniaków. Zastępują je kaszą, ryżem i makaronami. Kasza przestała być bowiem postrzegana jako żywność dla biednych. Dzięki wysokiej zawartości składników mineralnych i witamin wpisuje się doskonale w popularne ostatnio trendy związane ze zdrowym odżywianiem. Popularność kaszy wynikać może z faktu, iż Polacy podróżują więcej niż dawniej, poznając przy tym kuchnie innych krajów, które często opierają się na  makaronach. Konsumenci lubią eksperymentować i po powrocie z zagranicznej wycieczki chętnie odtwarzają nowe dania we własnej kuchni. Dodatkowo poziom konsumpcji ziemniaków pogrążyły ich ceny, które wzrosły w ostatnich latach ponad dwukrotnie. Wszystkie te czynniki zapowiadają zatem koniec kartoflowej ery.

Jesienna dieta do zadań specjalnych

Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?

Jesienią zazwyczaj maleje nasza aktywność fizyczna, zmniejsza się również tempo przemiany materii – organizm spala mniej kalorii niż dostarczamy mu z pożywieniem. Z uwagi na ponurą aurę możemy też odczuwać przygnębienie oraz spadek wigoru, przez co chętniej sięgamy np. po słodycze. Na efekty w postaci dodatkowych kilogramów nie trzeba długo czekać. Aby temu zapobiec, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach komponowania codziennego jadłospisu.

Grzyby służą zdrowiu

Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Wartość odżywcza grzybów jest zróżnicowana i zależna od gatunku czy pochodzenia. Zawarte są w nich witaminy A, C, D, PP i z grupy B, a także sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Ponadto, dzięki dużej zawartości wody (80-90%) oraz błonnika, przyrządzone z nich potrawy polecane są osobom walczącym z nadwagą.

Najbardziej wartościowe gatunki

Polskie lasy słyną z bogactwa wielu gatunków grzybów. Najbardziej cenione przez zbieraczy są borowiki szlachetne i pieprzniki jadalne (potocznie zwane kurkami ). Te popularne w naszej kuchni grzyby są źródłem białka, wapnia,  fosforu,  żelaza oraz witamin z grupy B i PP. Równie dużo wartości odżywczych mają boczniaki. Na tle innych gatunków wyróżnia je szereg właściwości leczniczych: wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także podnoszą odporność. Najłatwiej dostępne i często wykorzystywane są grzyby hodowlane – pieczarki. Oprócz walorów smakowych, mają wysoką zawartość potasu, magnezu, selenu i sodu. W pieczarkach obecne są również witaminy z grupy B i witamina C.

Kiełki- eliksir życia i źródło zdrowia

Stosowanie kiełków ma tradycję sięgającą najdawniejszych czasów. Początkowo używano ich wyłącznie w celach medycznych, jednak z czasem włączono je jako jeden ze składników codziennej diety (Aztecy na przykład wypiekali z nich chleb). Dziś jedzenie kiełków traktujemy jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi.

Kiełki na zdrowie!

Ale co właściwie czyni kiełki zdrowymi? Przede wszystkim, stanowią one bogate źródło składników pokarmowych (witamin, aminokwasów, błonnika itp.), dlatego, zwłaszcza jesienią, gdy nasze organizmy są osłabione, kiełki działają jak wzmacniający zastrzyk energii i witalności, a dzięki zawartej w nich dużej ilości witaminy C możemy uniknąć jesiennego spadku odporności. Dodatkowo, kiełki są łatwo trawione i przyswajane przez ludzki organizm, a zawarte w nich flawonoidy pobudzają w wątrobie wydzielanie żółci niezbędnej do sprawnego trawienia. Dzięki temu są one idealnym uzupełnieniem diety osób odchudzających się. Przede wszystkim jednak są fantastycznym źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka, które są szczególnie polecane wegetarianom.

Jak kiełkować?

Jak zatem wyhodować w domu taki zdrowy ogródek? Nasiona lub zboża przeznaczone do kiełkowania należy kilkakrotnie przepłukać, a następnie zalać jak największą ilością wody (najlepiej 2 razy większą niż waga nasion) i moczyć przez kilkanaście godzin. W tym czasie ziarno napęcznieje i wchłonie wodę. Jest to znak, iż należy je przepłukać (najlepiej wodą o temperaturze pokojowej) i umieścić w szklanym słoiku lub w specjalnej kiełkownicy, którą można nabyć w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Proces opłukiwania należy powtarzać 2 razy dziennie, przy tym należy dbać o to by nasiona były wilgotne, ale nie zamoczone. Po kilku dniach kiełki będą gotowe do spożycia.

Należy także pamiętać, że kiełki, jako nośnik energii, zawsze powinny stanowić dodatek do spożywanych potraw, zwłaszcza w zimnych porach roku. Może więc warto już teraz zaopatrzyć się w nasiona oraz w kiełkownicę?

Dieta dla kobiet po 40-tce

Po 40. roku życia w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany – zwalnia tempo przemiany materii, trudniej jest zadbać o zgrabną sylwetkę i kondycję skóry. W tym czasie szczególne znaczenie ma zbilansowana dieta dopasowana do wieku oraz indywidualnych predyspozycji.

Szybki styl życia, praca zawodowa oraz obowiązki rodzinne nie zawsze pozwalają na regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków. W wyniku zmian hormonalnych oraz niewłaściwych nawyków żywieniowych u kobiet po czterdziestce mogą pojawić się poważne problemy z nadwagą. Spadek tempa przemiany materii oraz wcześniejsze próby odchudzania się powodują, że coraz trudniej jest pozbyć się zbędnych kilogramów.

 

© 2025 Tak Dla Zdrowia. Wykonanie: Radosław Klimas