Aktualnie opakowanie 50 pasków kosztuje zależnie od producenta 40-70 zł, ale pacjenci kupują je po cenie ryczałtowej - 3,2 zł. Jeśli ryczałt zniknie – a takie są realne plany - chorzy zapłacą za nie 12-20 zł. Planowaną zmianę w odpłatności Ministerstwo Zdrowia tłumaczy tym, iż niewielka odpłatność za paski ograniczy chęć do nadmiernego kontrolowania glikemii bez szkody dla efektów leczenia.
Wystawa będzie trwać od 29 X do 15 XII 2011
Jego obrazy to barwne przedstawienia portretowe. Portrety nie są podpisane, więc odbiorca musi sam odgadnąć kogo dany portret przedstawia. W większości są to portrety osób znanych z ekranów TV i teatru.
Próbka twórczości Dominika znajduje się na stronie galerii: http://www.mayagaleria.com/galerie-artystow/dominik-jasinski.html
Mam nadzieję, że zechcą Państwo poświęcić minutkę dla sztuki ...
Z poważaniem
Maja Wolf
Galeria i Pracownia Malarstwa Maya
Żeglarska 18
Stare Miasto
87-100 Toruń
tel.56 64 000 59
kom.691 042 032
www.mayagaleria.com
Końcówka października w ostatnim czasie kojarzy się z bardzo modna dynią i nawiązaniami do obchodów święta Halloween. Na półkach w sklepie robi się czarno i strasznie od strojów karnawałowych, a ławy na targu skrzą się pomarańczowymi beczułkami.
Dynia – bo o niej mowa – wciąż jest w polskich kuchniach warzywem niezbyt wyeksplorowanym. Kojarzy się raczej z lampionami, niż tradycyjnym gotowaniem. Jako ewentualna fanaberia dla ciekawskich pojawia się pod postaciom pikli lub zupy. Jednak to nie jedyny wariant w jakim może nas zachwycić. Godne podziwu są też wartości odżywcze wszystkich warzyw dyniowatych. Charakteryzuje je działania przeciwzapalne oraz bogactwo potasu, wapnia, magnezu i żelaza, witaminy C, B1, PP i karotenu. Poza miąższem cenne w dyni są tez jej pestki. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B, mangan, magnez i cynk, który łagodzi stany zapalne skóry. Poza tym pestki to źródło fitosteroli, które polecane są osoba i za wysoki poziomie cholesterolu. Ważne są też przy zwalczaniu miażdżycy. Warto w kuchni korzystać też z oleju z pestek dyni. Ma on wyjątkowy ciemny kolor i intensywny zapach. Jej orzechowy aromat znakomicie nadaje się do sałat, serów, ziemniaków, a nawet lodów.
Makaron z dynią
- dwie porcje makaronu
- 1 szklanka tartej dyni
- 2-3 łyżki maku
- 2-3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki tartego parmezanu + do podania
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania
Dynią smażyć na patelni do miękkości, około 3 minuty. Wymieszać z makiem i doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku.
Makaron ugotować al dente i pozostawić w 1/3 szklanki wody. Do garnka dodajemy dynię z patelni oraz parmezan. Podawać danie posypane dodatkowym parmezanem, pieprzem i gałką.
Pieczeń z dynia i sosem grzybowym
- 25 g suszonych borowików
- 500 g schabu
- 3 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 2 ziela angielskie i 1 listek laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 250 g surowej dyni, obranej, wypestkowanej, pokrojonej w kostkę
- kilka listków rozmarynu
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki serka mascarpone
Grzyby moczyć przez noc w szklance zimnej wody.
Schab obsmażyć z każdej strony na 1 łyżce oliwy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i doprawić: solą, pieprzem, 2 łyżkami oliwy i bulionem wymieszanym z estragonem, zielem angielskim, liściem laurowym. Pod przykryciem piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 50 minut.
Po tym czasie do mięsa dołożyć na kolejne 15 minut: pokrojone grzyby, 4 łyżki zalewy z grzybów, przepołowiony czosnek, dynie oraz rozmaryn. Doprowadzić dodatkowo sola i pieprzem. Podnieść temperaturę do 190 stopni.
Po upieczeniu mięsa sos zagęścić mąką i serem. Podawać z ryżem, kopytkami lub ziemniakami.
Izabela Hubala
Zbliża się listopad, a z nim uroczystości Wszystkich Świętych oraz Zaduszki. Przechadzając się cmentarnymi alejkami, wykorzystajmy ten czas, by porozmawiać z dzieckiem o śmierci.
Nadejdzie taki czas, że dziecko zacznie pytać o to, gdzie się podział jego ukochany kotek, kiedy wróci dziadek, który nie skończył budować latawca, lub czy do szkoły wróci kolega z ławki. Na pewno łatwiej wytłumaczyć mu chorobę – w końcu sam też się przeziębia i przez kilka dni leży w łóżku. Szpital też jest w stanie sobie wyobrazić, jeśli odwiedzał kiedyś np. chorą babcię. Nie było jej kilka dni, ale potem przecież wróciła i przyniosła cukierki. Jak jednak wytłumaczyć „odejście” na zawsze? My dorośli wiemy, że śmierć jest nieunikniona i wierzymy, że nieważne kogo zabiera, przychodzi zawsze za prędko. O to, jak rozmawiać z dzieckiem o śmierci, zapytaliśmy psychoterapeutkę z Centrum Pomocy Psychologicznej i Psychoterapii „Jestem” w Toruniu, panią Annę Gromińską*.
we współpracy z TAK DLA ZDROWIA Sp. z o.o.
serdecznie zapraszają Państwa na szkolenie:
„Ustawa refundacyjna. Zakaz reklamy. Praktyczne aspekty zmian.”
Szkolenie odbędzie się w dniu 28 października 2011r. godz. 10.00
w sali konferencyjnej mieszczącej się przy ul. Łubinowej 59 (Wrzosy), 87-100 Toruń
Organizator prowadzi zapisy na w/w szkolenie.
Proszę o zapoznanie się z planem szkolenia oraz z warunkami zgłoszenia.
Serdecznie zapraszamy!
|
|
Plan szkolenia |
Zgłoszenie uczestnika |
Nie omijaj tego artykułu tylko dlatego, że nie jesteś kobietą.
Owszem, statystyki wskazują, iż to właśnie kobiety mają największy problem z osłabieniem kości. Jednak do grupy chorych wlicza się także mężczyzn w każdym wieku.
Do czynników podwyższających ryzyko zachorowania zalicza się oczywiście zaawansowany wiek, ale to nie wszystko. W drugiej kolejności narażeni są ludzie z uwarunkowaniami genetycznymi, o szczupłej budowie ciała, pijący alkohol i palący papierosy. Młode osoby zapadają na osteoporozę po długotrwałym unieruchomieniu, np. po złamaniu nogi. Przy okazji i nasz klimat sprzyja osteoporozie. Brak kontaktu ze słońcem, które pobudza produkcję witaminy D, odpowiedzialnej za witalność kości zwiększa ryzyko osłabienia kośćca. Warto wiedzieć, że przyjmowanie leków nasennych, hormonów tarczycy, kortykosterydów, heparyny, fenytoiny i barbituranu, również wyniszcza kości.
Rozwój medycyny, postęp cywilizacyjny oraz zdrowy styl życia – to czynniki wpływające na wzrost średniej długości życia. Kobiety żyją około 80 lat, Polacy niespełna dekadę krócej. To olbrzymi postęp, biorąc pod uwagę, to, iż jeszcze w XIX wieku średnia długość życia człowieka wynosiła 40 lat.
Jesteśmy tym, co jemy. Ile razy słyszałyśmy to hasło w telewizji, w radio, przeczytałyśmy w gazecie czy nawet podsłyszeliśmy w rozmowie znajomych? Na pewno nie raz! I zapewne za każdym razem zastanawiałyście się, o co tak naprawdę w tym chodzi. Czy jak zjem hamburgera to od razu stanę się gruba i równie tłusta? Na szczęście, aż tak źle nie jest, jednak każda, naprawdę - k a ż d a rzecz, jaką spożyjemy, odwdzięczy nam się dobrą lub też złą kondycją nie tylko fizyczną, ale także naszej skóry, włosów, paznokci.
Ostatnio przeczytałam pewien artykuł o dziewczynie zmagającej się z problemem trądziku. Przetestowała wszystkie dostępne na rynku kremy, nawet te najdroższe, brała specjalne tabletki, smarowała twarz wszelkimi specyfikami. Efekty były krótkotrwałe i ponadto bardzo wysuszały skórę. Postanowiła poszukać ratunku z zupełnie innej strony. Odłożyła wszystkie kremy, w zamian za to zmieniła swoje nawyki żywieniowe - zaczęła jeść regularne, zdrowe, pełne witamin posiłki, bogate w warzywa oraz owoce.
Już w 2012 r. prawdopodobnie zarejestrowana zostanie substancja przywracająca wrażliwość na leczenie jego agresywnej postaci - HER2-dodatniej. Według badań, rak piersi HER2-dodatni jest bardziej agresywny niż pozostałe rodzaje.
Chorobę tę może zahamować tzw. terapia celowana. Jest ona możliwa, jeśli u pacjentki wykona się badanie na status receptora HER2 – za pomocą nie zawsze wykonywanej tzw. biopsji gruboigłowej.
W leczeniu u kobiet z nadmierną ekspresją receptora HER2 stosowane są obecnie dwa leki, które m.in. łączą się z receptorem i hamują wzrost guza nowotworowego.
W przyszłym roku spodziewana jest rejestracja substancji, która spowoduje odblokowanie wrażliwości na leczenie tej postaci nowotworu, dzięki czemu możliwości leczenia będziemy mieć coraz więcej.
W dniu walki o otyłością, o męskiej diecie i nie tylko rozmawiamy z doradcą żywieniowym Centrum Dietetycznego Nutri-Med, panią Magdaleną Maławską.
Problem otyłości nie dotyka tylko dorosłych. Staje się także coraz bardziej powszechny wśród dzieci i uczniów. Istnieją już programy, które walczą z tym problemem. Skąd się bierze i jak temu zapobiec?
Dzisiejszy siedzący tryb pracy i życia sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Jemy nieregularnie i często korzystamy z Fast-foodów, stąd problem otyłości dotyka coraz większy procent populacji. Dzieci i młodzież niechętnie spożywają warzywa i owoce, a czas wolny spędzają głównie przed telewizorem lub komputerem. Dorośli nie jedzą śniadań, w ciągu dnia sięgają często po słodycze, a wieczorem z głodu pochłaniają zdecydowanie za obfite kolacje.
Ponad 200 zabitych i 1000 rannych, to bilans wczorajszego trzęsienia ziemi we wschodniej Turcji.
Wielu ludzi straciło dach nad głową, wielu nadal przebywa pod gruzami zawalonych domów. Nie ma prądu, ani ogrzewania. Turcja już przyjęła pomoc od trzech krajów: Iranu, Azerbejdżanu i Bułgarii. Również polskie grupy ratownicze czekają na sygnał i są gotowe wyruszyć do Turcji. Trzęsienie o sile 7,2 stopnia w skali Richtera spowodowało wiele zniszczeń, w tym zburzenie akademika czy znaczne uszkodzenie szpitala. W miejscowości Ercis zorganizowano szpital polowy wyposażony w generator prądu. Władze wydały zakaz zbliżania się do zniszczonych budynków, które w każdej chwili mogą zawalić się pod wpływem licznych wstrząsów wtórnych. Przebywający na konferencji w Brukseli premier Donald Tusk zapewnił, że jeśli Turcja da sygnał, "zaoferujemy naszym przyjaciołom z Turcji gotowość pomocy i wtedy także byśmy to finansowali, taką ewentualną wyprawę naszych ratowników, strażaków i potrzebnego sprzętu".
W ramach ogólnopolskiego programu Walki z Otyłością w Rodzinie zachęcamy do podjęcia tematu odchudzania i zdrowego odżywiania.
Akcja mierzenia się z nadwagą zostanie przeprowadzona w dwóch miastach.
Torunianie mają szansę spotkać się z dietetykiem od 24 do 28 października w siedzibie Natur House przy ul. Kołłątaja 3.
Mieszkańcy Piły na poznanie swoich problemów z otyłością mają jeden dzień tj. 28 października - Centrum Dietetyczne przy al. Wojska Polskiego 18.
Podczas akcji przeprowadzone zostaną bezpłatne pomiary tkanki tłuszczowej i płynów metabolicznych. Zainteresowani walką z otyłością zostaną poratowani bezpłatną konsultacją dietetyczną. Na każde ze spotkań obowiązuję zapisy telefoniczne.
Serdecznie zapraszamy!
Światowy Dzień Walki z Otyłością to czas, w którym prowadzone są działania edukacyjne i prewencyjne w zakresie zdrowego trybu życia. Otyłość jest stanem chorobowym, ponieważ skutkuje poważnymi schorzeniami, takimi jak: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienie stawów i zawały. 24 października na terenie całego świata prowadzone są bezpłatne spotkania z dietetykami i lekarzami.
W tym dniu, również w Toruniu będzie można skorzystać z porad Małgorzaty Panek, która jest specjalistką ds. dietetyki. Wszyscy zainteresowani poprawą stanu swojego zdrowia będą mogli dowiedzieć się czym jest zdrowe jedzenie i jak bilansować posiłki, by na zawsze pozbyć się tuszy. Co więcej, pacjenci zbadają swoje ciała pod kątem zawartości tkanki tłuszczowej i wody w organizmie. Nieodpłatnie będzie można poznać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Wszyscy zainteresowani powinni stawić się w poniedziałek, w godzinach od 11.00 do 17.00 w poradni Mój Dietetyk przy ul. Fosa Staromiejska 20a.
Rok akademicki rozpoczął się na dobre. Studenci zakwaterowali się na stancjach i w akademikach. Co za tym idzie, rozpoczął się dla nich kolejny rok samodzielnego garnuszka. Specjaliści ds. żywienia nie są jednak zachwyceni tym co znajduje się na talerzu przeciętnego studenta. Żacy najchętniej jedzą na mieście. Liczy się dla nich szybkość przyrządzenia oraz niska cena. Rzadko jednak te walory idą w parze z wartościami odżywczymi.
Nie lepiej ma się ta kwestia, gdy sam student wkracza do kuchni. Pojawia się w niej raczej w godzinach po południowych, a z pokoju wychodzi bez śniadania, ewentualnie po dużej kawie. Do najczęściej serwowanego studenckiego menu obiadowego wchodzi: ryż z cebulą, zupka chińska, frytki, mielonka z puszki, pierogi z paczki, smażona kiełbasa, tosty, panierowana mortadela, jajko sadzone z ziemniakami, makarony w każdej konfiguracji (np. z serem, parówkami i keczupem) oraz wszystkie dania z mikrofalówki. Na deser budyń, a na kolację piwo i kebab.
Pracownia Zrównoważonego Rozwoju zaprasza wszystkich mieszkańców Torunia do wzięcia udziału w ekologicznej akcji. Polega ona na wymianie odpadów na wejściówki do instytucji kulturalnych na terenie miasta. Wszyscy zainteresowani wspieraniem środowiska i kultury powinni stawić się w sobotę 22 października na Rynku Nowomiejskim. Tam w godzinach od 10.00 do 16.00 przeprowadzona zostanie zbiórka.
Za każdy oddany zestaw śmieci przyznany będzie bilet wstępu między innymi do: CSW, klubu Bunkier i NRD, szkoły Jogi, Zoo, kina Centrum, szkoły tańca Jagielski Dance czy do Parku Linowego na Barbarce. Wystarczy przyjść z jednym z niżej wymienionych kompletów zdatnych do recyklingu.
- 5 sztuk sprzętu elektrycznego małego (świetlówki, suszarki…)
- 1 sztuka sprzętu elektronicznego dużego (lodówka, telewizor, komputer)
- 10 butelek lub słoików szklanych
- 10 butelek lub kubeczków plastikowych
- 40 sztuk foliówek
- 10 puszek aluminiowych po napojach
- 10 kartonów po napojach
- 10 zużytych baterii
- 5 kg makulatury
Każda osoba może otrzymać tylko jeden bilet.