Lektura na zdrowie

Featured

LEMONIADA - kreatywny napój rodzinny, idealny na upały!

Latem, kiedy szczególnie powinniśmy dbać o prawidłowe nawodnienie a brakuje nam pomysłu na zdrowy, orzeźwiający napój, warto sięgnąć po naturalną wodę mineralną i samodzielnie przygotować pyszną lemoniadę, kompot czy koktajl z wykorzystaniem sezonowych owoców! Marka Jurajska – kreatywna woda rodzinna zaprasza do wspólnego przygotowania zdrowej lemoniady bez dodatku cukru w gronie najbliższych! Poznaj kreatywność swoich maluchów i smaki, które lubią fundując im przede wszystkim mnóstwo śmiechu, zdrowia i fajnej zabawy.

Featured

Seksualność w kryzysie

Najlepiej, żeby seksualność była jak oddychanie - naturalna, wolna, piękna, dająca siłę, inspirację, poczucie bliskości. Można by jeszcze przyprawić ten koktajl poczuciem bezpieczeństwa i zaufaniem. Dla amatorów mocniejszych wrażeń namiętnością, która przyspiesza bicie serca i wywołuje motyle w brzuchu.

Featured

Spirulina i młody jęczmień – zdrowie w kolorze zieleni

Na rynku tzw. „superfoods” stale pojawiają się nowe produkty i coraz częściej urozmaicamy swój jadłospis artykułami spożywczymi, których stosowanie może nieść za sobą korzyści zdrowotne. Przykładem takich zyskujących na popularności nowości jest spirulina oraz zielony jęczmień. Czym zasłużyły sobie na miano superpokarmów?

Featured

Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ o roli pomidorów i ich przetworów w diecie i pięciu powodach, dla których warto sięgać po zupę pomidorową

Pomidory – właściwie każdy Polak je zna i wie jak, i na ile sposobów można je przyrządzić. Pomidory oraz najbardziej popularna w Polsce zupa pomidorowa – lubimy ten duet i intuicyjnie często po niego sięgamy. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad w weekend i w tygodniu. W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, współpracującą z marką Łowicz.

Featured

Jak czytać etykiety?

Lista składników i tabela wartości odżywczych to najczęściej mylone elementy oznakowania produktów spożywczych. Wyjaśniamy różnicę.

Etykieta to dla konsumenta główne źródło informacji o produkcie. Szczególnie ważną rolę pełnią oznakowania na produktach spożywczych, ponieważ wyroby te stanowią dla nas źródło energii i różnorodnych, cennych składników odżywczych, jakie należy spożywać w odpowiednich ilościach i proporcjach każdego dnia. Warto więc mieć świadomość, jakie informacje powinny się znaleźć na opakowaniu produktu spożywczego, a także umieć odróżnić od siebie te najczęściej mylone, czyli tabelę wartości odżywczych od listy składników produktu, bo przecież od świadomego zakupu zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie.