Kochany Czytelnicy, zauważyłam, że wiele pacjentów pyta, jak uchronić się przed groźnymi bakteriami.
Jak donoszą zachodnie źródła, rozprzestrzenia się nowy, groźny szczep bakterii pałeczki okrężnicy EHEC. Nie ma na nią leku, umiejscawia się na owocach i warzywach. Pomidory, ogórki i sałata mogą przenosić Escherichia Coli. Najgorzej sytuacja wygląda w Niemczech, Hiszpanii i Szwecji. Już kilka bakterii wystarczy, by wdała się infekcja. W jaki sposób się przed nią obronić?
1 – MYJMY RĘCE Myjmy ręce przed przygotowaniem i spożyciem posiłków. Myjmy i odkażajmy wszystkie powierzchnie i sprzęty, które wykorzystywane są przy przyrządzaniu jedzenia. Chrońmy także kuchnię przed owadami i innymi zwierzętami.
2 – GOTUJMY DOKŁADNIE Gotujmy dokładnie przetwory wszystkich mięs. Zupy starajmy się doprowadzić do wrzenia tak, aby mieć pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70˚ C. Mięso i drób powinny być czyste, nie różowe. Odgrzewając żywność, starajmy się, by osiągnęła temperaturę ponad 70˚ C.
3 – UTRZYMUJMY ŻYWNOŚĆ W ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURZE Nie pozostawiajmy ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej dłużej niż na dwie godziny. Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowujmy w lodówce w temperaturze poniżej 5˚C. Utrzymujmy wysoką temperaturę gotowanych potraw tuż przed podaniem – ok. 60˚ C. Nie przechowujmy żywności zbyt długo. Nie rozmrażajmy jej w temperaturze pokojowej, tylko w ciepłej wodzie.
4 – KUPUJMY TYLKO BEZPIECZNĄ WODĘ I ŻYWNOŚĆ Używajmy bezpiecznej wody butelkowanej lub przegotowanej. Do spożycia wybierajmy tylko świeżą i zdrową żywność. Jeśli jemy owoce i warzywa na surowo – myjmy je dokładnie.
5 – ODDZIELAJMY ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD GOTOWANEJ Mięso, drób, owoce morza oddzielajmy od innej żywności. To samo starajmy się robić ze sprzętami, których używamy do przygotowania potraw. Magazynujmy żywność w oddzielnych pojemnikach.
6 – ZACHOWAJMY SPOKÓJ I ZDROWY ROZSĄDEK Świadomość zagrożeń jest bardzo ważna. Zachowajmy jednak zdrowy rozsądek i spokój. Panikowanie i zaprzestanie spożywania warzyw prowadzi donikąd. Tym bardziej, że okres wiosenny sprzyja nowalijkom, pysznym sałatkom i świeżym przekąskom. By uchronić się przed zachorowaniem wystarczy stosować się do powyższych zasad, zasad higieny. Codziennie, nie tylko w obliczu śmierci z powodu bakterii.
Celem konkursu było upowszechnienie zasad zdrowego i aktywnego stylu życia wśród kobiet – w szczególności wśród mam oraz zachęcenie do aktywnego spędzania czasu. Ocenialiśmy zarówno zdjęcia, jak i opisy do nich.
Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Mieliśmy nie lada problem z wyborem, ponieważ wszystkie Mamy są piękne, aktywne i nadesłały wspaniałe zdjęcia.
Oto nasze faworytki:
Nagrody główne otrzymują:
1. Jolanta Regina Sarna, Zielona Góra 2. Justyna Jaworska, Warszawa
22 czerwca br. naukowcy z całej Europy podpisali porozumienie w sprawie systemu badań zaburzeń słuchu wzroku i mowy u dzieci w całej Unii Europejskiej.
26 czerwca, w ramach kampanii tak dla zdrowia braliśmy udział w toruńskim pikniku z okazji Święta Miasta. Atrakcji było co niemiara, dopełnieniem wieczoru był koncert Formacji Nieżywych Schabuff. Tak dla zdrowia zapewniła bezpłatne przesiewowe badanie wzroku oraz edukację z zakresu profilaktyki zdrowia. Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z imprezy.
Zasypałyście nas konkursowymi zdjęciami! Cieszymy się, że Polki to tak aktywne i uśmiechnięte Mamy! Widać, że ruch zarówno z dziećmi, jak i bez, sprawia Wam wiele radości. Zapraszamy do obejrzenia galerii konkursowej. Wyniki ogłosimy 30 czerwca br. na łamach portalu.
1-3 lipca w Inowrocławiu „Na Soli” odbędzie się VII Zlot Motocyklowy – wszystkich zmotoryzowanych i zaciekawionych zapraszamy.
BĘDZIEMY TAŃCZYĆ MAXIM Plus!!! Inowrocławski MAXIM Plus zaprasza na MUZYKĘ POKOLEŃ ORAZ NAJNOWSZE HITY z DJ RAFMIXem już2 lipca.
OSIR w Inowrocławiu zaprasza miłośników pluskania na pływalnię DELFIN.
9 lipca w Solankach odbędą się zawody wędkarskie. Dla szczęśliwców taaaaaaaaaaaaaaaaaaaka ryba!
W bieżącym roku wakacje w Bibliotece Miejskiej im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu zorganizowane będą pod wspólnym hasłem „Strrrasznie fajne lato”. Zajęcia odbywać się będą w placówkach dziecięcych oraz ogólnodostępnych, w których duży procent czytelników stanowią dzieci. Głównym celem wakacyjnych spotkań jest rozbudzenie zainteresowań książką i uatrakcyjnienie czasu wolnego.
Moja przyjaciółka już niedługo zostanie szczęśliwą mamą. Bardzo dba o swój jadłospis – może dlatego, że jest farmaceutką…
Współczesne kobiety często odżywiają się nieregularnie i stosują różne diety. To sprawia, że nie dostarczają swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Wytężona praca i przyjmowanie doustnej antykoncepcji mogą prowadzić do niedoborów witamin z grupy B, magnezu i kwasu foliowego.
Sposób odżywiania się kobiety w ciąży i karmiącej jest szczególnie ważne – to niezwykle istotny czynnik warunkującym prawidłowy rozwój płodu oraz stan zdrowia matki. Racjonalna dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, a także zawierać niezbędne składniki – białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i witaminy, w prawidłowych ilościach i proporcjach.
Dobowe zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej powinno wynosić od 2200 do 2500 kcal na dobę, a w połogu 3000 kcal na dobę. O błędach dietetycznych kobiet ciężarnych mówimy nie tylko wtedy, gdy codzienny jadłospis nie pokrywa w pełni zwiększonego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze, lecz także gdy zawiera nadmierną ilość kalorii. Dlatego też kobieta w ciąży powinna ograniczyć ilości słodyczy, unikać obfitych posiłków, natomiast spożywać większą ilość warzyw, owoców i błonnika.
Zaleca się przyjmowanie produktów, które są źródłem węglowodanów złożonych (kasze, pieczywo razowe, makarony, ryż, warzywa), tłuszczu zawierającego głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy i linolenowy (oleje: sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, oliwę z oliwek, ryby morskie, orzechy), białek – głównie pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, ryby i produkty mleczne). Każdego dnia organizm kobiety w ciąży potrzebuje 30 gramów błonnika. Źródłem błonnika są zboża pełnoziarniste, otręby pszenne, płatki owsiane, ryż brązowy, warzywa i owoce. Jeśli występuje nadciśnienie tętnicze zaleca się ograniczenie soli kuchennej. Ciężarna powinna wypijać dziennie minimum 2 litry płynów, w tym około 1 litr mleka, które jest doskonałym źródłem wapnia (jak i przetwory mleczne, brokuły, kapusta włoska, warzywa strączkowe, orzechy i ziarna zbóż).
Prawidłowe spożycie żelaza w diecie ciężarnej jest niezwykle ważne w celu profilaktyki niedokrwistości. Doskonałym źródłem tego pierwiastka jest mięso wołowe, wątroba wieprzowa, żółtko jaja, płatki owsiane, fasola oraz szpinak.
Szczególnie ważną rolę u kobiety ciężarnej spełnia kwas foliowy. Jego prawidłowe stężenie zmniejsza ryzyko powstawania wad cewy nerwowej u płodu. W profilaktyce wad cewy nerwowej od 1998 r. zaleca się w pierwszych 12 tyg. ciąży suplementację kwasem foliowym w dawce 0,4 mg do 1,0mg/dobę. Niedobór jodu w organizmie matki może prowadzić do powstania zaburzeń pracy tarczycy oraz uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego dziecka. Kobiety z rodzin obciążonych występowaniem wad cewy nerwowej powinny przyjmować 4mg na dobę, natomiast kobiety pobierające leki przeciwpadaczkowe powinny otrzymywać 1 mg kwasu foliowego na dobę.
Odpowiednia zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie wpływa na prawidłowy rozwój siatkówki oka, wchodząc w skład fotoreceptorów oraz komórek nerwowych, wpływa też na percepcję wrażeń wzrokowych i ich zamianę na impulsy nerwowe.
Dotychczasowe badania i doniesienia naukowe wskazują, że jednym z najważniejszych składników diety w okresie ciąży i laktacji jest DHA (kwas dokozaheksaenowy) z grupy kwasów Omega-3. Zapewnienie prawidłowej zawartości w diecie i dostępności DHA dla organizmu podczas ciąży może wpłynąć na czas trwania ciąży, masę płodu, jego rozwój psychomotoryczny, ostrość widzenia oraz obniżenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej. Gromadzenie DHA w obrębie OUN jest najwyższe po 20 tygodniu ciąży i kontynuowane aż do 4 roku życia dziecka. Dla zapewnienia prawidłowych zasobów DHA w organizmie matki i zapewnienie prawidłowej dystrybucji do płodu, kobiety w ciąży powinny w przypadku niskiego spożycia ryb i innych źródeł DHA, przyjmować 500mg DHA dziennie już od pierwszego miesiąca ciąży.
Mimo, iż zapotrzebowanie na określone składniki żywieniowe wyraźnie wzrasta w okresie ciąży, potrzeba rutynowego podawania preparatów wielowitaminowych nie jest jasna. Zlecenie suplementacji powinno być uzależnione od stanu odżywienia. Kobiety ciężarne i karmiące posiadające niedobory żywieniowe powinny uzupełniać je suplementami.
Suplementacja witaminowo-mineralna powinna podlegać indywidualizacji i zmianom w zależności od nawyków żywieniowych i przynależności do grup ryzyka.
W aptece można znaleźć szeroką gamę preparatów wielowitaminowych, uzupełniających dietę ciężarnych w żelazo, jod, kwas foliowy, cynk, wapń, magnez, mangan i molibden, a także w kwasy omega-3. Przykładami tych preparatów są:
Preparaty witaminowo-mineralne:
Falvit M tabl. (Witaminy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.)
Femibion Clasic tabl. (Witaminy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.)
Femibion Natal 1 (Zestaw witamin uzupełniający dietę kobiety w okresie od planowania ciąży do końca 12. tygodnia ciąży).
Femibion Natal 2 (Zestaw witamin uzupełniający dietę kobiety w okresie od 13 tygodnia ciąży i w okresie laktacji zawierający kwasy omega-3).
Linocomplex Folicum NNKT 60 kaps. (Złożony preparat stanowiący unikalne połączenie zimnotłoczonego oleju lnianego, będącego bogatym źródłem NNKT oraz kwasu foliowego).
Pharmaton Matruelle 30 kaps. (Witaminy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.)
Prenatal Classic 90 tabl. (Witaminy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.)
Prenatal Complex 30 kaps. (Witaminy i składniki mineralne dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Zawiera imbir, żurawinę i olejek miętowy)
Vibovit mama 30 tabl. (Produkt stosuje się w celu uzupełnienia diety w witaminy i składniki mineralne w okresie ciąży i w okresie karmienia piersią.)
Preparaty żelaza i kwasu foliowego:
Folik 0,4mg (kwas foliowy)
PregnaMed Kwas foliowy 0,4mg 60 tabl. (Preparat do postępowania dietetycznego w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej płodu).
PregnaMed Żelazo 30mg 30 kaps. (Preparat do postępowania dietetycznego w celu zapewnienia prawidłowej podaży żelaza niezbędnej dla kobiety w ciąży i karmiącej oraz w stanach niedoboru żelaza i anemii).
Hemofer F prolonagatum 30tabl. (Preparat uzupełniający dietę w żelazo).
Tardyferon Fol tabl.30szt. ( Preparta uzupełniający niedobory żelaza i kwasu foliowego w diecie).
Zanim uczniowie udali się na zasłużony wakacyjny odpoczynek, zdążyliśmy jeszcze zorganizować i przeprowadzić badania Zdrowej Klasy w Szkole Podstawowej nr 1 w Ciechocinku – mieście o charakterze uzdrowiskowym jak również wczasowo – turystycznym. Wzrok przebadaliśmy wśród 70 dzieci, postawę u 68 drugoklasistów.
Zapraszamy do zapoznania się z raportem.
Okazuje się jeszcze kilkanaście lat temu w szkołach było nawet do 3 razy mniej dzieci z krótkowzrocznością niż obecnie. Winą za ten stan można obarczyć m.in. nieprawidłowe oświetlenie sal czy złe ustawienie ławek. Dzieci spędzają w domu zbyt dużą ilość czasu przed monitorem komputera albo ekranem telewizora. Oczy skupione na jednym obrazie psują się, szybko męczą, spojówki stają sie zaczerwienione a dziecko rzadziej mruga. Krótkowidzami stają się najczęściej dzieci uczęszczające do drugich lub trzecich klas szkół podstawowych czyli 8,9 – latki. Ważne jest aby nauczyciele, zwłaszcza początkowych roczników, byli wyczuleni na zachowanie dzieci mogące świadczyć o niedowidzeniu (zbytnie pochylanie się nad książką lub zeszytem, mróżenie oczu, łzawienie, czytanie z głową ustawioną nie na wprost tylko pod pewnym kątem a nawet odpisywanie od kolegi a nie z tablicy– nie zawsze w takiej sytuacji dziecko nie wie ale po prostu nie widzi).
W szkole w Ciechocinku 13% dzieci otrzymało wskazanie konsultacji okulistycznej ponieważ ostrość widzenia odbiegała od normy.
O prawidłowej postawie możemy mówić w sytuacji kiedy:
Głowa ustawiona jest wprost nad klatką piersiową, biodrami i stopami dziecka.
Barki ustawione są symetrycznie
Łopatki ustawione są symetrycznie i tworzą jednolitą płaszczyznę pleców.
Klatka piersiowa wysklepiona jest ku przodowi – najdalej wysuniętą ku przodowi częścią jest przednia ściana klatki piersiowej.
Brzuch płaski, niewysunięty poza linię klatki piersiowej
Plecy łagodnie wygięte w odcinku piersiowym (kifoza piersiowa)
Łagodnie zarysowany kształt lordozy lędźwiowej (wygięcie w dolnym odcinku kręgosłupa)
Kręgosłup prosty
Kończyny proste, kolana i pięty przylegają do siebie
Stopa jest dobrze wysklepiona
W SP nr 1 w Ciechocinku tylko 9% drugoklasistów posiada postawę prawidłową. Pozostali uczniowie powinni regularnie ćwiczyć gimnastykę korekcyjną.
Dzieci ze skierowaniem na ćwiczenia korekcyjne otrzymały od Fundacji Tak Dla Zdrowia bezpłatne poradniki ćwiczeń korekcyjnych na płytach CD.
Wszystkie dzieci biorące udział w badaniu otrzymały od firmy Toruń – Pacific Sp. z o. o. zdrowe batoniki Nestle Musli, zawierające naturalne składniki.
Wyniki badań poszczególnych klas (badanie wzroku):
Wyniki badań poszczególnych klas (badanie postawy):