Tak dla Zdrowia logo

Partnerzy społecznej kampanii Tak Dla Zdrowia

Troska o dziecko to także właściwe żywienie


Opieka nad dzieckiem to w dużej mierze dbanie o jego prawidłowe żywienie. Stosowana wtymokresie dieta ma kluczowe znaczenie dla kształtowania się nawyków żywieniowychdziecka,atakżedladojrzewania organizmu. Co jest najważniejsze? Jak zadbać o niemowlę i jadłospis dopasowany do jego potrzeb?

 

  • Prawidłowe żywienie jest podstawą harmonijnego rozwoju maluszka i kształtowania uniegoprawidłowych nawyków żywieniowych.
  • Dieta dziecka powinna być dostosowana do wieku i wymagańprzez wzgląd na odmienne od dorosłych potrzeby żywieniowe,
  • Zbilansowany jadłospis to nie wszystko – ważna jest również jakość i bezpieczeństwo posiłków podawanych niemowlęciu.

 

Jestem tym, co mi dajesz, mamo!

W pierwszych latach życia organizm dziecka rozwija się najintensywniej.Prawidłowe żywienie wtym niezwykle ważnym okresie wpływa na harmonijny rozwój maluszka.Usprawnia równieżfunkcjonowanie mózgu i zmysłów – dziecko lepiej wykorzystuje swój intelektualny potencjał, jeśli jego jadłospis jestwłaściwie zbilansowany[1]. Odpowiednia dieta ma także wpływ na prawidłowy rozwój kości, stawów i mięśni, odktóregozależy nie tylko masa ciała i sprawność dziecka, ale także dobre samopoczucie i zdrowie. Właściwe żywienie torównieżrzadsze występowanie lubłagodniejszy przebieg chorób cywilizacyjnych – m.in. chorób serca inaczyń krwionośnych czy nowotworów[2]. Ponadtowokresie 1000 pierwszych dni życia rodzice mają realny i trwały wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych ipreferencji smakowych dziecka. To ważne, ponieważ mogą się one utrwalićw późniejszym okresie.

Czy wiesz, że…

…prawidłoweżywienie w pierwszych latach życia warunkuje ochronę przed otyłością?Odpowiednio skomponowana dieta może również uchronić dziecko przed wieloma problemami zdrowotnymi wynikającymi z nadwagi.


Prawidłowa dieta,czyli jaka?

Wartopamiętać, że niemowlęma odmienne od dorosłych, wyjątkowe potrzeby żywieniowe. Właśniedlatego jego jadłospis powinien różnić się od menu rodziców:

 

  • niemowlę powinno być karmione wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia, zaś po tym czasie mleko matki powinno być nadal ważnym elementem diety;
  • rozszerzanie diety powinno odbywać się stopniowo. Człowiek rodzi się z naturalną preferencją smaku słodkiego,dlatego dziecko w pierwszej kolejności powinno zapoznać się z trudniejszymi do zaakceptowania – w porównaniu do słodkich owoców – warzywami;
  • warto też pamiętaćo ważnej roli węglowodanów – podstawowego źródła energii dla organizmu. W menu maluszka powinny znaleźć sięnp. kaszki zbożowe przeznaczone dla najmłodszych.

 

To ciekawe!

Badania pokazują, że jeżeli w diecie dziecka jako pierwsze zagoszczą warzywa, w przyszłościbędzie ono jadło ich więcej niż dziecko, które swoją przygodę z nowymi smakami zaczęło odowoców[3].

Troska o bezpieczeństwo

To, co jest odpowiednie dla dorosłych, nie zawsze jest dobre dla dziecka. Nawet apetycznie wyglądające jabłko w sklepie może zawieraćzbyt wysokie dla wrażliwego organizmu maluszka ilości pozostałości pestycydów czymetali. Jeżeli rodzice chcą, by ich dziecko dostawałoodpowiedniej jakości posiłki, dostosowane do jego wieku i potrzeb, powinni wybierać produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt – ze wskazaniem wieku na opakowaniu.Taka żywność spełnia wyjątkowo restrykcyjnenormy jakości i bezpieczeństwa, ustanowione przez prawo polskie i europejskie. Zgodnie z przepisami prawaniezawiera także konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku. Skład i konsystencja tych posiłków są dostosowane do etapu rozwoju dziecka oraz jego możliwości. BoboVitawspiera rodziców w żywieniu najmłodszych, oferując imposiłki spełniające surowe normyustanowione dla żywnościprzeznaczonejdla niemowląt i małych dzieci.To szeroki wybór produktów–pysznych obiadków, zupek, deserków, musów w wygodnych tubkach i kaszek (również bez dodatku cukru).



[1] Szajewska H., Horvath A.; Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Kraków 2014, s. 16-17.

[2]Tamże.

[3]Barends C. i in., Effects of repeated exposure to either vegetables or fruits on infant’s vegetable and fruit acceptance at the beginning of weaning, Food Quality and Preference , 2013; 29:157–165.

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama
Wyszukaj artykuł
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg