Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Jeszcze jeden oddech, Paul Kalanithi


Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk

Opowieść o walce z chorobą, o przemyśleniach i odchodzeniu w zgodzie z sobą i ze światem. Wzruszająca historia genialnego neurochirurga, który w wieku 36 lat stał się pacjentem. Choroba przyszła jak zwykle z zaskoczenia, w momencie gdy młodym lekarzem zaczęły interesować się najważniejsze instytuty badawcze i najbardziej prestiżowe kliniki. Diagnoza: IV stadium raka płuc. W jednej chwili z lekarza ratującego życie, Paul, staje się pacjentem, który sam podejmuje walkę z chorobą. I zaczyna pisać..

Więcej…

 

Dieta w Wielkim Poście

Post Daniela, dieta owocowo-warzywna, dieta dr Dąbrowskiej to określenia  sposobu oczyszczania organizmu, który rodzimie łączy się również z oczyszczaniem duchowym. Książka ,,Dieta Daniela’’ to również szczegółowy plan jak zdrowo oczyścić ciało i duszę, zmodyfikowany dla uproszczenia wykonania i braku skutków ubocznych, przy wykorzystaniu lokalnych produktów dostępnych dla każdego. Zaproponowany sposób żywienia na 21 dni to redukcyjna, ale wartościowa dieta wegańska, czyli bez produktów pochodzenia zwierzęcego, ale z bogactwem żywności roślinnej.

Więcej…

 

Jedz i pracuj … Karolina i Maciej Szaciłło

Jedzenie powinno sprzyjać naszemu zdrowiu. Nie może być tylko koniecznością, ani sprowadzać się tylko do przyjemności. Autorzy uczą w książce przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej - łatwe do zabrania na wynos. Jedz i pracuj... to seria książek przeznaczonych dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem.

Więcej…

 

Jedzenie w towarzystwie sprzyja przejadaniu się


Weekendowe kolacje w większym gronie, świąteczne obiady czy wspólne oglądanie meczu - wszystkie te sytuacje sprzyjają przejadaniu się. Co ciekawe, brak umiaru w jedzeniu ma więcej wspólnego z ego niż jakością jedzenia czy głodem - zwłaszcza w przypadku mężczyzn.

Więcej…

 

Plazmowa margaryna bez tłuszczów trans

 


Pod wpływem zimnej plazmy olej sojowy zmienia konsystencję bez powstawania szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans - informuje serwis „EurekALert”.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy