Tak dla Zdrowia logo

Odszkodowania medyczne – pozasądowo czy przed sądem

Ministerstwo Zdrowia deklaruje kolejne zmiany w zakresie pozasądowego dochodzenia roszczeń za tzw. zdarzenia medyczne i funkcjonującego sposobu rekompensowania szkód poniesionych w związku z błędami medycznymi. Do czasu przygotowania projektu nowej regulacji, pacjentom którzy doświadczyli skutków błędów lekarskich przysługują dwie drogi dochodzenia swoich roszczeń, pozasądowa przed Wojewódzkimi Komisjami ds. Orzekania o Zdarzeniach Medycznych oraz sądowa, na drodze postępowania cywilnego.

Więcej…

 

Odszkodowania medyczne – pozasądowo czy przed sądem

Ministerstwo Zdrowia deklaruje kolejne zmiany w zakresie pozasądowego dochodzenia roszczeń za tzw. zdarzenia medyczne i funkcjonującego sposobu rekompensowania szkód poniesionych w związku z błędami medycznymi. Do czasu przygotowania projektu nowej regulacji, pacjentom którzy doświadczyli skutków błędów lekarskich przysługują dwie drogi dochodzenia swoich roszczeń, pozasądowa przed Wojewódzkimi Komisjami ds. Orzekania o Zdarzeniach Medycznych oraz sądowa, na drodze postępowania cywilnego.

Więcej…

 

Miętowy krem z groszku

Tradycyjny, szkolny obiad nie odbyłby się bez udziału groszku i marchewki. I choć warzywa te dla wielu są prawdziwą zmorą z dzieciństwa warto się do nich przekonać z uwagi na ich cenne właściwości. W kuchni możemy je wykorzystać na kilka sposobów. Jeśli małe, zielone kuleczki są przerażające dla waszych maluchów, wystarczy je zmiksować i podać w formie sosu do pieczeni lub zupy. Twarożek Mój Ulubiony poleca smakowitą potrawę z jednym z nich - miętowy krem z groszku pod pierzyną z twarożku!

Więcej…

 

Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ o roli pomidorów i ich przetworów w diecie i pięciu powodach, dla których warto sięgać po zupę pomidorową

Pomidory – właściwie każdy Polak je zna i wie jak, i na ile sposobów można je przyrządzić. Pomidory oraz najbardziej popularna w Polsce zupa pomidorowa – lubimy ten duet i intuicyjnie często po niego sięgamy. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad w weekend i w tygodniu. W zależności od wykonania może być bardziej domowy lub wykwintny. Ale czy tak naprawdę wiemy, co w sobie kryje? O odkrycie tajemnic pomidorów, przetworów pomidorowych i powstającej z nich zupy pomidorowej poprosiliśmy dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, współpracującą z marką Łowicz.

Więcej…

 

Nie ma czegoś takiego jak problem

To, co ludzie nazywają problemem, jest tylko pytaniem, na które nie znajdujemy jeszcze odpowiedzi. Takie nierozwiązane sprawy, których nie lubimy i mamy na ich temat określone sądy. Zrozumienie tego zmienia nasze postrzeganie, przechodzimy od strachu do ciekawości i chęci znalezienia odpowiedzi. Na każde trudne pytanie istnieje odpowiedź i nasz umysł twórczy ją zna. (Colin P. Sisson)

Więcej…

 

Skóra z problemami. Jak dbać o jej zdrowy wygląd w zależności od rodzaju zmian?

Zwykłe kosmetyki pielęgnacyjne to za mało w walce z problemami skóry. W takich przypadkach niezbędne są preparaty z dodatkiem odpowiednich składników. Gotowe kremy na bazie receptur aptecznych z mocznikiem, cholesterolem czy tormentiolem można kupić w aptece bez recepty. Jak działają na zmiany skórne?

Więcej…

 

Ruszyła kolejna odsłona ogólnopolskiej kampanii informacyjnej projektu Zachowaj Równowagę

Statystyki nie kłamią – już co drugi Polak boryka się z problemem nadwagi lub otyłości, problem ten dotyka także co piąte dziecko w wieku szkolnym. To głównie efekt niewłaściwego odżywiania, złych nawyków żywieniowych i braku aktywności fizycznej. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia uruchamia kolejną odsłonę kampanii informacyjnej projektu Zachowaj Równowagę, dzięki której Polacy będą mogli skorzystać z wielu praktycznych porad dotyczących zdrowego stylu życia i zapobiegania otyłości.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł