To nie musi być rakCiągle boli cię brzuch, masz powracające duszności, a może towarzyszą ci inne niepokojące dolegliwości? Sprawdzając w internecie, co mogą oznaczać, nietrudno natrafić na wzmiankę, która nakieruje cię na podejrzenie, że masz raka.
Lato w słoikach. Słodka przyjemność na zapas
Za nami pierwsze dni lata, pory roku, która kojarzy nam się z bogactwem smaków i aromatów powszechnie dostępnych świeżych owoców i warzyw. Ponieważ wszystko co dobre szybko się kończy, to idealny moment, by zacząć myśleć o tym, które jego smaki chcemy zachować w słoikach w postaci dżemów, soków, kompotów i przetworów, by móc nimi osłodzić sobie jesienno-zimowe dni.
Tężec - śmiertelne zagrożenie, które czyha… w ogrodzie
Tężec jest jedną z najgroźniejszych chorób zakaźnych - w 1990 roku zmarło na niego ponad 314 000 ludzi. Od tego czasu liczba zgonów spadła aż o 88%. Mimo tego, ryzyko zachorowania wciąż istnieje i dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Przeciwciała receptą na koronawirusa?Pandemia COVI-19 mimo, że na trwa od kilku miesięcy na całym świecie, ciągle dostarcza nowych pytań odnośnie skutecznych sposobów przeciwdziałania wirusowi oraz metod sprawdzania zdrowia i odporności społeczeństw. Celem nadrzędnym wszystkich państw jest doprowadzenie do płynności ekonomicznej i bezpieczeństwa epidemiologicznego po odblokowaniu gospodarek w pełni.
Jak dbać o zdrowie w dobie koronawirusa?W trakcie trwania pandemii wielu z nas spotyka się z terminem „choroby współistniejące”, które mają wpływ na przebieg COVID-19. Wśród nich wymienia się m.in. cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory, a więc choroby dietozależne.
Stan przedrzucawkowy – niebezpieczna choroba, która może być przyczyną porodu przedwczesnego
W Polsce może dotyczyć rocznie 2-3% kobiet w ciąży, a więc nawet 10 000 ciężarnych. Występuje częściej niż choroby genetyczne u płodu, mimo to świadomość stanu przedrzucawkowego jest niska.
Czy wiesz, że Twoja wątroba spełnia 500 funkcji?
Wątroba to nasz ludzki super narząd. Pisząc w dużym skrócie o jej roli: bierze udział w trawieniu i przetwarzaniu składników odżywczych, regulacji gospodarki energetycznej, neutralizowaniu toksyn, (zarówno tych powstających w organizmie, jak i dostarczonych z zewnątrz), magazynowaniu m.in. witamin i minerałów, odgrywa rolę w krzepnięciu krwi i odporności.
|