Tak dla Zdrowia logo

Rukola - dlaczego warto ją jeść?


Ciemnozielone, jędrne liście o niezwykle dekoracyjnym kształcie i balsamiczny aromat to największe atuty rukoli. Ta smakowita roślina przywędrowała do nas z krajów basenu Morza Śródziemnego. Jej nazwa ma wiele (brzmiących niemal poetycko) odpowiedników w różnych językach: Rucola, Roquette, Arugula, Rrocket. W naszym kraju występuje pod mniej romantyczną, fachową nazwą: Rokietta Siewna.

Więcej…

 

Dieta owsiankowa i jej zalety


Podbija świat. Jest niesamowicie prosta i skuteczna – dlatego Amerykanie już oszaleli na jej punkcie. Badania przeprowadzone przez doktora L. Langsetha dowodzą, że owsianka bardzo skutecznie pomaga okiełznać apetyt, dając natychmiastowe uczucie sytości.

Więcej…

 

10 rad na dobre trawienie

Co zrobić, by przyspieszyć trawienie? Oto 10 prostych rad.

Więcej…

 

Bierny tryb życia zwiększa ryzyko choroby Alzheimera

Mamy złą wiadomość dla leniuchów. Gdy wylegujesz się przed telewizorem wzrasta ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera.

Więcej…

 

Sobotnia zbiórka Fundacji WOŚP w Gdańsku

Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, na prośbę rodziny śp. Prezydenta Miasta Gdańsk Pawła Adamowicza, zdecydowała się przeprowadzić zbiórkę wśród osób uczestniczących w sobotnich uroczystościach pogrzebowych.

Więcej…

 

Zbyt mała ilość snu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych

Ludzie, którzy przesypiają mniej niż sześć godzin dziennie, są narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, w przeciwieństwie do tych, którzy śpią 7-8 godzin. Wniosek ten płynie z badań przeprowadzonych przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Hiszpanii.

Więcej…

 

Koniec katuszy na siłowni. Zapisz się na basen!

Każdy z nas marzy o dobrej kondycji, jednak nie każdemu zdrowie (lub częściej : lenistwo) pozwala na regularny jogging, zajęcia fitness czy wizyty na siłowni. Ciekawą alternatywą jest pływanie.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł