Tak dla Zdrowia logo

Ziemniaki dobre na wszystko!

 

Ziemniaki, cieszące się sympatią większości Polaków często goszczą na polskich stołach.Według badań na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, w ciągu tygodnia  spożywa je 77% ankietowanych, a każdego dnia – 14%[1]! Aby służyły naszemu zdrowiu i sylwetce, powinniśmy wiedzieć w jakiej formie  je podać. Dietetyk Urszula Somow, opowiada i sposobach na zachowanie cennych walorów odżywczych ziemniaków.



[1] Badanie zostało zrealizowane przez agencję badawczą Danae w maju 2017 roku, metodą wywiadu bezpośredniego wspomaganego komputerowo, na próbie N=1005, wśród Polaków od 15. roku życia.

Więcej…

 

„Stopem przez kardiologię” w Centrum Zdrowia Dziecka

20 października br. lekarze z Centrum Zdrowia Dziecka przeprowadzili zabiegi u pacjentów z wrodzonymi wadami serca. Procedury zostały wykonane w Pracowni Interwencji Sercowo-Naczyniowych w ramach warsztatów, będących częścią Konferencji Kardiologicznej pt. Stopem przez kardiologię. Pretekstem do zorganizowania spotkania było 40-lecie Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka".

Więcej…

 

Jak uniknąć efektu jo-jo?


Zrzucenie zbędnych kilogramów jest procesem trudnym i zwykle trwa jakiś czas. Niestety, przybranie na wadze jest zazwyczaj łatwiejsze i znacznie szybsze. Bardzo często oba zjawiska występują łącznie i nazywane są efektem jo-jo. Co zrobić, by go uniknąć?


Więcej…

 

Co jeszcze warto wiedzieć o protezach kończyn?

Jeśli stracimy kończynę w wyniku wypadku lub choroby, w pierwszej kolejności musimy skupić się na zaakceptowaniu nowej sytuacji i dążyć do odzyskania sprawności. Do tego potrzebna jest proteza. Mimo iż sam proces protezowania nie jest prosty, nowa kończyna pozwoli powrócić do codziennych obowiązków, a także da szansę, by biegać czy uprawiać inny sport. Fundacja Poland Business Run, wspierająca osoby po amputacjach, współpracuje ze specjalistami, którzy tłumaczą, jak powstają protezy i czego prawdopodobnie o nich nie wiemy.

Więcej…

 

Tajemniczy składnik soku pomarańczowego

Beta-kryptoksantyna  - to skomplikowana nazwa substancji, z którą stykamy się częściej niż nam się wydaje. To jeden z głównych składników odżywczych mających duże znaczenie dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu. Czym tak naprawdę jest, gdzie ją znaleźć i jaka pełni rolę wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Więcej…

 

Zdrowe śniadanie nie tylko od święta – sprawdzone przepisy

Śniadaniowe płatki zbożowe to prosty i sprawdzony sposób, by pierwszy posiłek dnia był smaczny i pożywny. Można z nich zrobić klasyczną „zupę mleczną” lub odkryć ich nietypowe zastosowanie. Przedstawiamy dwa przepisy na „płatki inaczej”!

Więcej…

 

Dzień Zdrowego Śniadania – okazja do codziennego świętowania

 

8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania! Wykorzystajmy ten pretekst, by przypomnieć sobie, jak ważną pełni ono rolę pełni w codziennej diecie oraz z czego jego skomponować, by było wartościowe. To również idealna okazja, by nie czekając na noworoczne postanowienia zatroszczyć się właściwe nawyki żywieniowe: rozpoczęcie  każdego dnia od pełnowartościowego posiłku. Najsmaczniejsze są w gronie bliskich – wszystkie badane matki (100%!) stwierdziły, że wspólne śniadanie to sposób na to, by pozytywnie rozpocząć dzień.*



*Opinie matek dzieci 6-12 lat na temat śniadań. Badanie przeprowadzone w maju 2017 roku przez IQS Sp. z o. o., na zlecenie marki Lubella. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAWI na grupie osób pełnoletnich. Wielkość próby N = 180.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł