Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Zdrowe przekąski dla dziecka

Coraz więcej rodziców stara się wychować dzieci bez obecności cukru w ich diecie. Wiąże się to z dokładnym czytaniem etykiet kupowanych produktów oraz domowym przygotowywaniu wszystkich posiłków. Przychodzi jednak moment, kiedy dziecko spotka się ze słodyczami np. już w przedszkolu. Jak więc postępować, aby zakazany owoc nie kusił malucha na każdym kroku? Eksperci marki Capricare przygotowali kilka przepisów, które pozwolą dać maluchowi coś słodkiego, bez wyrzutów sumienia.

Podawanie dziecku deserów oraz słodkich przekąsek powinno kierować się kilkoma zasadami, aby nie zaszkodzić maluchowi. Pierwsza z nich to unikanie kupnych słodyczy, które pełne są rafinowanych cukrów, słodzików oraz utwardzonych tłuszczy. Spożywanie w nadmiarze takich smakołyków, może zakończyć się otyłością, problemami z układem krążenia czy próchnicą. Dlatego znacznie lepszym pomysłem będzie przygotowanie takich łakoci samodzielnie w domu. Jakich jeszcze zasad warto się trzymać?

Podając dziecku słodką przekąskę należy pamiętać, aby nie robić tego przed obiadem lub innym, głównym posiłkiem – mówi dr Mirosława Gełęcka, ekspert marki Capircare. Cukier natychmiastowo podnosi poziom glukozy we krwi, co powoduje, że maluch nie ma już ochoty na wartościowy posiłek. Jeśli sytuacja będzie się wielokrotnie powtarzać, może powodować braki w witaminach i składnikach odżywczych w organizmie dziecka.

Deser można podać po obiedzie, traktując go jako jeden z posiłków. Jeśli przygotujemy go samodzielnie, będziemy mieć pewność, że również to danie dostarczy maluchowi potrzebnych wartości odżywczych. Zamiast kupnych cukierków lub lizaków, warto przyrządzić podobną przekąskę, ale z owoców i gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • Banan
  • Gorzka czekolada (minimum 70% kakao)
  • Mleko następne Capricare
  • Kolorowa posypka

Przygotowanie:

Banana lekko rozgnieć widelcem i uformuj kulki. Czekoladę rozpuść i połącz z wcześniej przygotowanym mlekiem następnym, aby nie była zbyt gęsta. Kulki z banana obtocz w czekoladzie i obsyp delikatnie posypką. Kolejno nabij je na patyczki od szaszłyków i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Gorzka czekolada posiada w swoim składzie magnez, żelazo i cynk. W niewielkich ilościach również przysłuży się zdrowiu malucha.

Zakazany owoc smakuje najlepiej

Należy pamiętać, że im bardziej zakazujemy dziecku czegoś, tym bardziej jest tym zaciekawione. Jeśli więc będziemy radykalnie odmawiać mu słodyczy, to w późniejszym czasie będzie na nie bardziej łase, niż kiedy pozwolimy mu na ich skosztowanie od czasu do czasu. Pamiętajmy jednak, aby przyzwyczaić dziecko do naturalnej słodyczy owoców czy mleka, nie dosładzając niepotrzebnie posiłków. Jeśli chcemy zrobić np. budyń, szukajmy takiego bez cukru w składzie. Możemy dosłodzić go sami – owocami, domowej roboty dżemami lub sokami. Poniżej przepis na słodki budyń waniliowy bez cukru.

Składniki:

  • Budyń waniliowy bez cukru
  • Mleko następne Capricare
  • Banan
  • Opcjonalnie kilka biszkoptów

Przygotowanie:

Budyń przygotuj na mleku następnym wg. instrukcji na opakowaniu. Dodaj do niego pokrojonego w plasterki banana i opcjonalnie biszkopty. Możesz podawać go na ciepło lub na zimno.

Mimo tego, że budyń nie ma w swoim składzie cukru, to mleko następne na bazie pełnego mleka koziego jest naturalnie słodkie. Dzięki temu nie musimy niepotrzebnie dosładzać deseru.

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł