Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Sezon na truskawki

W upalne letnie dni zwykle mamy ochotę na lekkie posiłki. Często ograniczamy liczbę posiłków na rzecz większej ilości płynów. Musimy jednak pamiętać, aby dostarczyć organizmowi nie tylko ochłody, ale przede wszystkim składników odżywczych.

Czerwiec to okres truskawkowej eksplozji, korzystajmy więc z ich dobrodziejstw,  tworząc łatwostrawne i smaczne posiłki. Te niewielkie soczyste owoce to prawdziwe magazyny magnezu, żelaza, witaminy C, potasu, a także witamin B i PP. Truskawki doskonale wpływają na układ trawienny oraz wzmacniają i odkwaszają organizm.


Oto dwa łatwe i szybkie przepisy na letnie potrawy:

Leniwe kluski z orientalną nutą

 

  • 1/2 kg twarogu
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 4 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki  kurkumy
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • truskawki lub inne sezonowe owoce
  • cynamon, masło lub śmietana do polania


Twaróg przetrzeć prze sito lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę, kurkumę, żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do masy twarogowej. Ciasto może być lekko klejące. Kluski formować łyżką i kłaść na osolony wrzątek. Gotować ok. 3-4 minut aż zetną się w środku.
Gotowe posypać cynamonem, podawać z truskawkami pokrojonymi na ćwiartki lub innymi owocami sezonowymi.  Odważniejsi mogą dodatkowo polać kluski masłem lub/i śmietaną.


Sernik błyskawiczny z truskawkami
Szybki prosty i orzeźwiający
na blaszkę 18x18cm

  • 250g serka waniliowego homogenizowanego
  • 100-150g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 16g cukru wanilinowego
  • herbatniki/biszkopty do wyłożenia
  • blaszki


Truskawki rozgnieść lub zmiksować z serkiem i cukrem.
Żelatynę rozpuścić w ok. 3łyżkach wrzątku, ostudzić i dolać do masy truskawkowej, wstawić na chwilę do lodówki. Blaszkę wyłożyć ciastkami i polać lekko ściętą masą truskawkową.
Wstawić do lodówki na ok. 30 min. by masa stężała.
Udekorować listkami melisy.

Alicja

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł