Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kasza niezbędnym składnikiem śniadania dla najmłodszych

 

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, co do tego nie ma wątpliwości. Co powinno zawierać, aby dostarczyć młodemu organizmowi odpowiednią ilość porannej energii? Doskonałym pomysłem jest kasza zawierająca m.in. węglowodany złożone oraz cenny błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienia i zapobiegający zaparciom. Jaki rodzaj kaszy zapewni najlepsze dla dzieci proporcje potrzebnych składników mineralnych i witamin? Na pytania odpowiada Katarzyna Foszner – specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.

Co stanowi najważniejszy punkt każdego rozpoczynającego dnia? Śniadanie. Zaleca się, aby pierwszy posiłek, spożywany niedługo po przebudzeniu był bogaty w węglowodany złożone, gdyż podczas ich trawienia uwalniana jest glukoza – najcenniejsze paliwo dla mózgu.

W badaniach wielokrotnie wykazywano, że dieta dzieci, które nie jedzą śniadań, jest uboższa w witaminy, składniki mineralne i błonnik, a przy tym obfituje w niezdrowe tłuszcze nasycone. Szacuje się, że codzienne pomijanie tego posiłku w 4-5 roku życia malucha zwiększa ryzyko nadwagi prawie dwukrotnie[1] oraz może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy[2]. Dzieci niejedzące śniadań gorzej radzą sobie również w szkole. Badania wykazały, że najmłodsi, którzy regularnie zaczynają dzień od śniadania, mają znacząco wyższe wyniki w testach na inteligencję (IQ) w porównaniu z dziećmi, które robią to sporadycznie przekonuje Katarzyna Foszner, ekspert kampanii „Lubię kaszę”.


Pokarm dla mózgu

Kasza jaglana to cenne źrodło żelaza, cynku i krzemu. lecytyna w niej zawarta jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Bierze też udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Jest więc szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, dzieci czy osób intensywnie pracujących umysłowo.

Dzięki jaglanej zadbamy o koncentrację, odporność i siłę naszych maluchów. Jej neutralny smak sprawia, że idealnie komponuje się z mlekiem i owocami. Zimą można podawać ją na ciepło, a latem ugotowaną i ostudzoną kaszką zagęszczać koktajle jogurtowo-owocowe – radzi dietetyczka.


Na odporność

Kasza owsiana to świetny pomysł na zwiększenie odporności dziecka.

– Jest ona bogata w błonnik (β-glukany), który odżywia komórki jelita i dba o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej. Dzięki temu wzmacnia się bariera jelitowa chroniąca przed wnikaniem do organizmu szkodliwych drobnoustrojów. W efekcie nasza pociecha nie tylko będzie rzadziej zapadała na przeziębienia, ale stanie się także mniej narażona na biegunki wirusowe. Podobne działanie do owsianej posiada kasza jęczmienna. Na śniadanie możemy serwować ją np. w formie sałatek z jogurtem
i owocami sezonowymi
– zachęca Katarzyna Foszner.

Po chorobie

Kasza manna i kukurydziana to delikatne i lekkostrawne propozycje dla maluszków, które nabierają sił po chorobie (zwłaszcza przewodu pokarmowego). Dzieci chętnie je zjedzą w formie smacznego kleiku lub jako deser z dodatkiem gotowanych owoców.

Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku, na których można poznać rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą: www.lubiekasze.pl; www.facebook.com/lubiekasze



[1] Dubois L., Girard M., Potvin Kent M. Breakfast eating and overweight in a pre-school population: Is there a link? Public Health Nutr. 2006;9:436–442. doi: 10.1079/PHN2005867.

[2] Angela S. Donin,1, Claire M. Nightingale,1 Chris G. Owen,1 Alicja R. Rudnicka,1 Michael R. Perkin,1 Susan A. Jebb,2 Alison M. Stephen,3 Naveed Sattar,4 Derek G. Cook,1 and Peter H. Whincup1. Regular Breakfast Consumption and Type 2 Diabetes Risk Markers in 9- to 10-Year-Old Children in the Child Heart and Health Study in England (CHASE): A Cross-Sectional Analysis, PLoS Med. 2014 Sep; 11(9). doi:  10.1371/journal.pmed.1001703

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł