Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Co to jest SIBO?

Cierpisz na częste wzdęcia i gazy? Często towarzyszy Ci uczucie przepełnienia? Dolegliwości odczuwasz nawet po zjedzeniu zdrowej porcji warzyw i owoców? Być może cierpisz na SIBO – czyli przerost bakterii w jelicie cienkim. Jak możemy prawidłowo zdiagnozować SIBO i poradzić sobie z problemami?

SIBO to skrót pochodzący od angielskich słów Small Intestinal Bacterial Overgrowth, który dokładnie oznacza przerost bakteryjny jelita cienkiego. Jedną z przyczyn dolegliwości jest nieodpowiednia dieta, która doprowadza do produkowania w naszym żołądku zbyt małej ilości kwasu solnego. Wskutek tego zwiększa się pH w przewodzie pokarmowym i dochodzi do niefizjologicznego wzrostu bakterii w jelicie cienkim. Objawy pojawiają się najczęściej po zjedzeniu posiłku i są to przede wszystkim dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia i gazy. W walce z SIBO pomaga przestrzeganie dobrze zbilansowanej diety (najlepiej pod kontrolą dietetyka), a także przyjmowanie odpowiednich probiotyków, które wskazane są przy leczeniu SIBO.  Czasem nieuniknione jest leczenie za pomocą antybiotyków. Podstawą jest jednak skuteczna diagnostyka, którą  można przeprowadzić za pomocą wodorowych testów oddechowych (WTO).

Na czym polega badanie?

Badanie jest nieinwazyjne i całkowicie bezbolesne. Przed testem pacjentowi podaje się wodny roztwór glukozy lub laktulozy w określonym stężeniu. Substancja czynna dociera do jelita cienkiego, gdzie bakterie metabolizując ją, powodują, w toku przemian metabolicznych, uwalnianie wodoru. Wodór przenika do układu krwionośnego i w trakcie wymiany oddechowej jest usuwany z wydychanym powietrzem. Wodorowy test oddechowy polega na aktywnym wydmuchiwaniu przez pacjenta powietrza z płuc przez kilka do kilkunastu sekund. W tym czasie pomiarowi zostaje poddany poziom wodoru w wydychanym powietrzu.  Wzrastający poziom tego gazu świadczy o przeroście bakteryjnym w jelicie cienkim – dr Mirosława Gałęcka, Instytut Mikrooekologii.

Badania w kierunku SIBO zalecane są również pacjentom, którzy mają zdiagnozowany zespół jelita drażliwego, a mimo prowadzonej terapii i stosowania odpowiedniej diety, nie uzyskują poprawy stanu zdrowia.

Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk

 

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg