Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Aktualności Partnerów

Fizjoterapeuci pod dobrą ochroną – nowe zasady ubezpieczeń.

Od 1 czerwca osoby udzielające świadczeń z zakresu fizjoterapii nie mogą być zatrudnione ani nie mogą prowadzić działalności gospodarczej w tym kierunku, jeśli nie znajdą się w Krajowym Rejestrze Fizjoterapeutów. Niezbędne jest też odpowiednie ubezpieczenie.

Więcej…

 

Znamy triumfatorów XVIII edycji Turnieju „Z Podwórka na Stadion o Pucharu Tymbarku”

Za nami kolejna, XVIII edycja organizowanego przez Polski Związek Piłki Nożnej Turnieju „Z Podwórka na Stadion o Puchar Tymbarku”. 2 maja, po meczach Wielkiego Finału na PGE Narodowym w Warszawie, wyłonione zostały najlepsze w Polsce drużyny w kategoriach do lat 10 oraz do lat 12. Wśród chłopców końcowy triumf odniosły ekipy AMO Rzeszów z woj. podkarpackiego (kategoria U-10) oraz SP 7 Koszalin z woj. zachodniopomorskiego (kategoria U-12). W rozgrywkach dziewczynek najlepsze okazały się: UKS Beniaminek Krosno z woj. podkarpackiego (kategoria U-10) oraz UKS SMS Łódź z woj. mazowieckiego (kategoria U-12).

Więcej…

 

Nestlé chce wprowadzić opakowania w 100% nadające się do recyklingu

Do 2025 roku Nestlé planuje wprowadzić opakowania w całości nadające się do recyklingu lub takie, które można by ponownie wykorzystać. W praktyce żadne z opakowań nie trafiłoby na wysypisko śmieci ani nie skończyłoby jako odpad. Nestlé uważa, że istnieje pilna potrzeba zminimalizowania wpływu tego typu opakowań na środowisko.

Więcej…

 

Oponka na brzuchu – groźniejsza niż Ci się wydaje!

Dodatkowe fałdki na brzuchu to dla nas utrapienie, które jednocześnie potrafi wyzwolić spore pokłady kreatywności. Maskujemy je na różne sposoby – od zakładania na siebie czarnych rzeczy po wyszczuplającą bieliznę. Tymczasem kamuflowanie ich nie pomoże w rozwiązaniu problemu, a ten może być znacznie większy niż nam się wydaje. Oponka na brzuchu to bowiem nie tylko komplikacja estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna.

Więcej…

 

Magia dodatków –menu na Wielkanoc według Jakuba Kuronia

 

 

Każde święta mają swój niepowtarzalny smak. Wielkanoc to bez wątpienia aromatyczny żurek, biała kiełbasa z ćwikłą, puszyste baby i kolorowe mazurki. Choć klasyka zawsze się sprawdza, warto poeksperymentować i za pomocą prostych dodatków nadać wielkanocnemu menu charakteru.


- Staram się, aby w mojej kuchni tradycja spotkała się na talerzu z nowoczesnością – mówi Jakub Kuroń, znany szef kuchni, autor najnowszej kolekcji przepisów na Thermomix® „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”. Dziesięć autorskich przepisów zawartych w najnowszej kolekcji doskonale oddaje myśl, jaka przyświeca Jakubowi Kuroniowi w jego pracy. To właśnie ciekawe dodatki nadają tradycyjnym, wielkanocnym przepisom wyjątkowego, nowoczesnego charakteru.

Idealnym przykładem są jajka – symbol zmartwychwstania i nieodłączny element wielkanocnego menu. Zwykle podaje się je przekrojone na pół, udekorowane łyżką majonezu i obsypane młodym szczypiorkiem.   Jajka ze względu na swoją delikatną konsystencję świetnie sprawdzą się też w formie aksamitnej pasty – bazy do farszu. Elegancko podać je można faszerowane wędzonym łososiem z dodatkiem świeżego kopru. – Dodatkami, które świetnie uzupełnią farsz do wielkanocnych jajek będą też zioła oraz ser z niebieską pleśnią np. Lazur lub Rokpol, które nadadzą faszerowanym jajom charakteru – mój Jakub Kuroń.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także białej kiełbasy. Ciekawym dodatkiem do niej będzie na pewno konfitura cebulowa z dodatkiem octu balsamicznego i tymianku. – Gotując białą, surową kiełbasę warto pamiętać, by nakłuć ją w kilku miejscach za pomocą wykałaczki. To sprawdzony sposób, by zapobiec pękaniu kiełbasy podczas gotowania – radzi autor kolekcji „Wielkanoc według Jakuba Kuronia”.

Wśród kulinarnych inspiracji proponowanych przez Jakuba Kuronia w kolekcji znajdują się także przepisy na domowy barszcz biały, czy polędwiczki wieprzowe w sosie porowym i roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry, które z pewnością zaskoczą bliskich podczas wielkanocnego obiadu.

BIAŁA KIEŁBASA Z KONFITURĄ CEBULOWĄ

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

· 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki

· 20 g masła

· 1 płaska łyżeczka soli

· 100 g brązowego cukru

· 50-70 g octu balsamicznego

· ½ łyżeczki tymianku, suszonego

· 500 g wody

· 600 g białej kiełbasy, surowej

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2 Dodać masło, dusić 5 min/120°C//obr. 1.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 25 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej białą kiełbasę, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

 

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Cebulę rozdrobnić przełożyć do garnka.

2 Dodać masło, dusić ok. 10 min.

3 Dodać sól, cukier, ocet, tymianek, gotować 25 min mieszając. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

4 Białą kiełbasę ugotować. Kiełbasę ostrożnie przełożyć na półmisek.

5 Białą kiełbasę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z konfiturą cebulową i pieczywem.

 

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Więcej artykułów…
Podziel się na Facebooku
Reklama
Reklama