Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

NAGŁY PROBLEM – SKURCZ. JAK SOBIE Z NIM RADZIĆ?

 

Skurcz to częste zjawisko, o którym zaskakująco mało wiemy. Nieprzyjemna dolegliwość pojawia się, gdy mięsień gwałtownie się kurczy powodując ból. Zdarza się często podczas aktywności fizycznej i jest uciążliwe dla sportowców. Zaburza wykonywane ćwiczenia czy kontynuację treningu. Poza tymi dość typowymi sytuacjami, skurcze pojawiają się w okresie wzrostu oraz ciąży. Bywają i  takie, które wydają się nie mieć żadnej uzasadnionej przyczyny.



W przypadku skurczy w trakcie wysiłku pobudzony mięsień nie otrzymuje tyle krwi ile potrzebuje. Możliwe są tez inne przyczyny np. zaburzony metabolizm (brak wapnia, magnezu, potasu), który wpływa w negatywny sposób na procesy chemiczne zachodzące w mięśniu podczas wysiłku. Całe szczęście, doświadczeni sportowcy wiedzą już jak uniknąć tych dolegliwości.

Jak uniknąć skurczy?

- Zadbać o dobrą rozgrzewkę przed wysiłkiem: warto poświęcić przynajmniej kwadrans. Mięśnie będą lepiej przygotowane do ćwiczeń, a cały organizm bardziej wydajny podczas treningu.

- Nawadniać się przed i w trakcie wysiłku. Niedostatecznie nawodnienie to jeden z głównych czynników pojawienia się skurczy.

- Spożywać dostatecznie dużo warzyw i owoców o każdej porze roku. To najlepszy sposób, aby dostarczyć organizmowi wapnia, magnezu i potasu.

Co zrobić, gdy skurcz już się pojawi?

Jeśli mimo wszystkich starań skurcz dał o sobie znać, można załagodzić jego przebieg. Gdy ma miejsce podczas wysiłku, należy go przerwać i zająć się dolegliwością. Trzeba delikatnie lecz zdecydowanie naciągnąć bolący mięsień. To nieprzyjemne, ale skuteczne. Warto  też rozmasować dokuczliwe miejsce.

Zazwyczaj skurcze nie są niebezpieczne. Jeśli jednak często się powtarzają należy skonsultować się z lekarzem, który pomoże się z nimi uporać.

Z cyklu: „Odchudzanie? - co nie pyka - zdaniem psychodietetyka

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
sln_366x100.jpg