Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

CO SIĘ LICZY W MYCIU RĄK - MYDŁO, WODA CZY CZAS?


Mogłoby się wydawać, że mycie rąk to czynność tak powszednia, że nie jest w stanie niczym nas zaskoczyć. Co gwarantuje jej skuteczność? Ilość mydła, jego rodzaj – zwykłe czy antybakteryjne, temperatura wody…?  Dla skutecznie umytych rąk najważniejszy jest …czas.


Naukowcu z Uniwersytetu w Rutgers zauważyli, że w literaturze medycznej znajdują się sprzeczne informacje na temat higieny dłoni, nie zawsze potwierdzone naukowymi dowodami. Postanowili zebrać grupę młodych ludzi i przeprowadzić własny eksperyment.

Oto co stwierdzili:


Typ mydła. Okazuje się, że mydło antybakteryjne nie jest bardziej wydajne niż mydło tradycyjne w eliminowaniu zarazków.

Temperatura wody. Badania nie wykazały, aby była różnica w czystości dłoni, bez względu na to, czy były myte w chłodnej (15 °C) czy ciepłej (38 °C) wodzie.

Ilość mydła. Uczestnicy eksperymentu używali podobnej ilości mydła w różnych konfiguracjach. To dość ważny czynnik, ale nie zmieniał się w zależności od konfiguracji.

Czas mycia. To on okazał się najistotniejszy. Wystąpiła zauważalna różnica w usuwaniu bakterii pomiędzy krótkim ( 5 i 10 s) a dłuższym (20 i 40) czasem mycia dłoni. Bez względu na rodzaj mydła i temperaturę wody, najważniejsze jest by czynności poświęcić około 30 s. To czas, które pozwala na staranne umycie wszystkich partii rąk, także tych, o których niestety często zapominamy. (np. pomiędzy palcami)

Wyniki tych badań mają wpływ na dużo więcej niż „zwykła” czystość rąk. Wszyscy wiemy, że to przede wszystkim dłonie przenoszą bakterie, w tym te które powodują choroby. Regularne ich mycie (zawsze po wizycie toalecie i przed posiłkiem) wodą i mydłem przez co najmniej 20 sekund, nie jest skomplikowane, ale za to bardzo ważne.

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
sln_366x100.jpg