Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

REFLUKS, ZGAGA? CZEGO POWINNIŚMY UNIKAĆ?

 

Problemy z przełykiem dotykają coraz więcej ludzi, także młodych. Refluks, zgaga, kaszel… to tylko niektóre z objawów. Możemy im zaradzić zwracając szczególną uwagę na dietę. To, co jemy może nam zaszkodzić, ale znając swoich „spożywczych wrogów” możemy skutecznie walczyć z dolegliwościami przełyku.

 

Przełyk to wrażliwy organ, któremu, niestety często sami szkodzimy. Poniżej lista artykułów spożywczych, których eliminacja z naszej diety zdecydowanie poprawi jego kondycję.

1) Kawa, herbata i napoje typu „cola”

Tak, tak – na pierwszym miejscu napoje, bez których niemal nie możemy się obejść. Zawierają kofeinę i teinę, które rozluźniają zwieracz przełyku ułatwiając tym samym „podchodzenie” kwasów żołądkowych. Mogą też podrażniać śluzówkę przełyku, która u osób podatnych na refluks jest już i tak często w stanie zapalnym.

2) Napoje gazowane

Wszystkie napoje gazowane należy wykreślić z naszej diety, ponieważ powodują wzdęcia i źle wpływają na zwieracz przełyku.


3) Wino, piwo i inne napoje alkoholowe.

Każdy napój alkoholowy rozluźnia zwieracz przełyku, blokadę mięśniową, która nie pozwala zawartości żołądka cofać się do przełyku. Efekt jest jeszcze bardziej dyskomfortowy w przypadku pustego żołądka….

4) Mleko

Mleka również należy unikać ponieważ zawiera tłuszcze, białko i wapń, które stymulują produkcję kwasów w żołądku.

5) Czekolada mleczna

Czekolada mleczna, dostarcza zarazem tłuszcze i kofeinę powodując tym samym zgagę.

6) Produkty tłuste i smażone

Im tłustsze są posiłki, tym wolniej i trudniej przebiega trawienie. Pokarm zostaje na długo w żołądku, co sprzyja wydzielaniu kwasów.

7) Cytrusy i ich soki (pomarańcze, cytryny…)

Ich kwasowość łączy się z sokami trawiennymi. Witamina C w nich zawarta wzmaga produkcję kwasów w żołądku.

8) Mięta , pomidory

Mięta ma właściwości rozluźniające zwieracz przełyku. Podobną cechę maja pomidory.

9) Przyprawy i aromaty

Uważajmy na przyprawy oraz aromaty, zwłaszcza sztuczne, gdyż mogą podrażniać śluzówkę przełyku i zwiększać uczucie zgagi.

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg