Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Jak podnieść poziom leukocytów… naturalnie?

 

Zbyt niski poziom leukocytów może zaniepokoić. Białe krwinki to podstawa dobrze działającego układu immunologicznego, zapewniają ochronę przed wszelkimi niebezpiecznymi substancjami i zarazkami, wyszukują i  niszczą szkodliwe drobnoustroje.

Czy możemy samodzielnie wspomóc produkcję białych krwinek? Z pomocą przychodzi nam oczywiście zdrowe odżywianie, sprawdźmy:

· Białko to podstawowy składnik białych krwinek. Powinniśmy więc jeść białe i czerwone mięso, ryby, jajka i warzywa.

· Tłuszcze nienasycone. Niektóre tłuszcze, zwane nasyconymi podnoszą ryzyko chorób sercowych. Z drugiej strony, tłuszcze nienasycone dostarczają substancji niezbędnych do rozwoju białych krwinek. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się w produktach bogatych w kwasy omega 9 np. oliwa z oliwek czy awokado. Wielonienasycone natomiast możemy znaleźć w potrawach bogatych w omega-3 (tłuste ryby, żółtko jajka, oleju lnianym czy rzepakowym, suszonych owocach i orzechach) oraz omega-6 (olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, sezamowy)

· Węglowodany. Transportują energię niezbędną do produkcji białych krwinek. Ze względu na swoją rolę energetyzującą nazywane są również cukrami – muszą zapewnić 50 – 60% zapotrzebowania na energię. Powinniśmy więc spożywać pieczywo, produkty zbożowe, makarony; pamiętajmy jednak, że istnieją ziemniaki i inne warzywa bulwiaste również dostarczające węglowodany, a będące uboższe w kalorie.

Co jeszcze może nam pomóc w stymulacji wzrostu białych krwinek?

· Czosnek

· Żeńszeń

· Zielona herbata

· Echinacea

· Sok z aloesu

· Kurkuma

 

Moc witamin:

Witamina A. Dbając o poziom białych krwinek, pamiętajmy, że witamina A ma tu ogromne znaczenie, ponieważ stymuluje produkcję leukocytów oraz przeciwciał. Jej niedobór oznacza spadek odporności na wirusy i bakterie. Możemy ją znaleźć w gotowanej drobiowej wątróbce, świeżym soku z marchwi, szpinaku czy dyni.

Witamina C. Antyoksydanty w niej zawarte również poprawiają wytwarzanie białych komórek i bezpośrednio uczestniczą w produkcji cząsteczek walczących z mikrobami. Niezawodne źródła Wit C to: pietruszka, surowa papryka, czarna porzeczka, skórka cytrynowa, kiwi, pomarańcze.

Witamina D. To kolejna witamina pobudzająca wzrost limfocytów. Przy odpowiedniej ekspozycji na słońce, skóra jest w stanie wytworzyć ją sama. Poza tym obfitują w nią ryby takie jak makrela, sardynki czy łosoś.

Witamina E. Nie możemy zapomnieć o tym antyoksydancie przynoszącym różnorodne korzyści. Możemy go znaleźć w suszonych owocach, oliwie z oliwek, zielonych warzywach liściastych, żółtku jajka, owocach, olejach roślinnych…

Ogólne zalecenia, aby utrzymać optymalny poziom białych krwinek, to nic innego, jak prowadzenie zdrowego trybu życia.

Co to oznacza? Poniżej małe przypomnienie:

- zdrowe i zrównoważone odżywianie

- pić co najmniej 2 l wody dziennie

- unikać nadmiaru alkoholu

- rzucić palenie

- wysypiać się: co najmniej 6 h snu w nocy. Zaleca się wyłączenie wszelkich ekranów co najmniej na godzinę przed pójściem spać.

- dbać o poprawną wagę

- uprawiać sport, być aktywnym fizycznie

- zredukować stres, cieszyć się życiem i myśleć pozytywnie.

Pamiętajmy, że spadek białych krwinek powinien być skonsultowany z lekarzem.

Psychodietyk - osoba , która pracuje z klientem nad psychologicznymi barierami na drodze do osiągnięcia satysfakcjonującej wagi ciała i zdrowego stylu życia poprzez:

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
optyk21_240_160.jpg