Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Strasznie zdrowe ciasto dyniowe – przepis

 

Sezon na dynię w pełni. Kochana przez kucharzy za swoje nieograniczone zastosowanie, jest także ulubienicą dietetyków dzięki bogactwu swoich składników odżywczych. Przez skojarzenia z przebierańcami i lampionami zyskała także sympatię najbardziej wymagających smakoszy: dzieci. Jeśli jednak jeszcze nie są do końca przekonani, proponujemy przepis, dzięki któremu każdy stanie się fanem mniej lub bardziej zamaskowanej dyni.


 

 

SKŁADNIKI:

- pół szklanki mąki pszennej

- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (czyli razowej)

- pół szklanki owsa ekspandowanego i kilka łyżek do posypania

- pół szklanki cukru (najlepiej brązowego)

- półtorej szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach

- pół szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

- 2 łyżki siemienia lnianego

- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy

- 1 łyżka przyprawy piernikowej

- 1 łyżka sody oczyszczonej


PRZYGOTOWANIE:

· Siemię blendujemy lub mielimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by wystygło

· Dynię ścieramy na tarce

· Wszystko mieszamy

· Ciasto przekładamy do keksówki, posypujemy owsem ekspandowanym i polewamy syropem klonowym. Pieczemy około godziny w 170 stopniach.

Smacznego!

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg