Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

NSZZ „Solidarność” Przemysłu Spożywczego promuje odpowiedzialną konsumpcję alkoholu

W trakcie II Kongresu Pracowników Branży Piwowarskiej, który odbył się 7 czerwca w Warszawie, Mirosław Nowicki, Przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” ogłosił realizację programu „W rodzinie siła!”. Jego celem jest edukacja członków Związku oraz ich rodzin na temat odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu, doradzenie rodzinom w jaki sposób chronić nieletnich i przeciwdziałać ich przedwczesnej inicjacji alkoholowej.




Informacja prasowa

Założenia programu wpisują się w ogłoszony przez Konferencję Episkopatu Polski Narodowy Program Trzeźwości. W zamyśle twórców „W rodzinie siła!” ma stanowić jego wsparcie i drogowskaz dla wszystkich dorosłych, co robić, aby skutecznie stawić czoła negatywnym skutkom nieodpowiedzialnego picia.

Edukacja to podstawa

W  wygłoszonym w trakcie Kongresu wystąpieniu Jan Hałaś, Przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Piwowarskiego NSZZ „Solidarność” powiedział: Członkowie NSZZ „Solidarność” Przemysłu Spożywczego w pełni zgadzają się z postulatem, że bez wspólnego działania nie będzie skutecznej profilaktyki. Dla nas, pracowników browarów, którzy często od pokoleń zajmują się warzeniem piwa, promowanie zasad odpowiedzialności i umiarkowania jest sprawą fundamentalną. Wiemy, że mamy do odegrania ważną rolę w procesie edukacji i prewencji, a nasz głos będzie słyszalny nie tylko w zakładach pracy, ale i w całej Polsce.

Dla inicjatorów programu kluczowym elementem powodzenia jego realizacji jest rodzina

i zaangażowanie jej dorosłych członków w kształtowanie postaw dzieci i młodzieży wobec alkoholu. Jak pokazują badania, to w głównej mierze na rodzicach spoczywa odpowiedzialność za to, kiedy i w jaki sposób ich potomkowie sięgną po napoje wysokoprocentowe. Dom rodzinny jest pierwszym

i najważniejszy miejscem kształtowania odpowiedzialnego podejścia młodzieży do alkoholu, piętnowania upijania się czy wsiadania po alkoholu za kierownicę, nieakceptowania zachowań prowadzących do uzależnienia.

Odpowiedzialny rodzic, mądre dziecko


Działania  promujące postulaty programu „W rodzinie siła!” będą skierowane nie tylko do pracowników zakładów piwowarskich, ale obejmą również ich rodziny i lokalne społeczności. Organizatorzy planują stworzenie, przy wsparciu ekspertów psychologów, praktycznych materiałów edukacyjnych pokazujących, jakie są zagrożenia płynące z nieodpowiedzialnego picia alkoholu i jak uchronić przed nimi nieletnich. Zamierzają promować idee programu, a w szczególności opracowany na jego potrzeby Dekalog Zasad Odpowiedzialnego Rodzica podczas pikników zakładowych i wydarzeń edukacyjnych organizowanych przez lokalne władze i organizacje społeczne. Liczą, że program zostanie objęty patronatem Ministra Zdrowia.


Źródło : Browary Polskie

wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych

wzmocnienie motywacji

zmianę niesprzyjających przekonań i zachowań

wzmacnianie poczucia własnej wartości

regulację emocji , dzięki którym możliwa jest eliminacja nadmiernego jedzenia



Mechanizm oszczędnościowego genotypu czyli dlaczego diety są nieskuteczne?

Po utracie upragnionych kilogramów będących skutkiem stosowania diety przynajmniej 90% osób powróci do swojej normalnej wagi, a często nawet ją przekroczy. Dzieje się tak dlatego, że zastosowanie diety wyzwala w naszym organizmie niestrudzone, genetycznie uwarunkowane mechanizmy przystosowania się do głodu, które posiadamy w spadku od ewolucji.

Powrót do poprzedniej wagi po zakończeniu diety nie jest związany z brakiem siły woli jak większość z nas myśli, ale z mechanizmem fizjologicznym jaki ewolucja wbudowała w nasze organizmy , byśmy mogli przetrwać jako gatunek ludzki czasu chłodu i głodu. Nosi on nazwę mechanizm oszczędnościowego genotypu. Obrazowo mówiąc: jeśli mamy do czynienia z dwoma jednojajowymi bliźniakami a jeden z nich przeszedł dietę, to jeśli po jej zakończeniu zje tyle samo co brat bliźniak , który na diecie nie był, to ten pierwszy przytyje a ten drugi nie. Podczas chudnięcia organizm przestawia swój metabolizm tak, aby uzyskać z określonej ilości pokarmu więcej kalorii i w miarę możliwości zaczyna gromadzić zapasy. To trochę tak jakby zaczął myśleć: ,,skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba się przygotować na taką ewentualność w przyszłości i zgromadzić rezerwy…”

Każda osoba, która stosowała diety odchudzające, polegające na radykalnej zmianie składników żywieniowych a także ich racji, po powrocie do ,,normalnego odżywiania’ ’poczuje, że jego łaknienie jest większe a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości. Te mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej ktoś dietę stosował.

Co zatem zamiast diety odchudzającej?

Dobre, zdrowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie zarówno psychicznej jak i fizycznej. Raz wypracowany nawyk, ukształtowany w naszej psychice jako pożądany, pozostaje z nami do końca życia. Zatem kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to długi proces ale niewątpliwie wpływa na lepszą kondycje całego organizmu-tak fizyczną jak i psychiczną.

Anna Proch psycholog, psychodietetyk


 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
panoramic_art_366x96.jpg