Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Odkryto nową zaletę częstego spożywania kawy

Naukowcy z Instytutu Qingdao w Chinach wykazali, że spożywanie kofeiny zmniejsza ryzyko wystąpienia trądziku różowatego, przewlekłej choroby skóry, która powoduje zaczerwienienie, zapalenie i rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Eksperci przeprowadzili ankietę wśród 82 737 kobiet, które uczestniczyły w długoterminowym badaniu Nurses' Health Study II, podczas którego analizowano wpływ różnych czynników na zdrowie i występowanie chorób.

W całym okresie obserwacji, naukowcy zidentyfikowali 4945 przypadków trądziku różowatego. Jednocześnie, wraz ze wzrostem ilości spożywanej kofeiny, ryzyko wystąpienia choroby zmniejszyło się. Zatem stosunek prawdopodobieństwa wystąpienia trądziku różowatego u tych, którzy pili dużo kawy, z prawdopodobieństwem choroby u osób, które piły mniej niż jedną filiżankę tygodniowo, wynosił 0,77.

Według naukowców, wyniki badania obalają hipotezę, że kofeina może wywoływać trądzik różowaty. Mechanizm leżący u podstaw tego korzystnego działania pozostaje jednak nieznany.

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
logo_baron_366x100.jpg