Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Cała prawda o cynamonie

Cała prawda o cynamonie, czyli jak sobie poradzić z zimową wiosną :)

Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw, dodawaną do ciast, kawy czy gorącej czekolady. Jednak za tym, aby korzystać z niej częściej świadczy nie tylko jej wyjątkowy smak. Cynamon, w odpowiednich ilościach, wpływa doskonale na zdrowie uzupełniając poziom wapna, błonnika, żelaza oraz manganu. Oto inne powody, dla których warto dodawać go do deserów i przekąsek.

Cynamon to doskonały składnik diety dla wszystkich. Wpływa korzystnie na pracę mózgu, zwiększając działanie procesów kognitywnych. Wspomaga pamięć, ułatwia koncentrację oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Mała dawka działa uspokajająco, chroni przed bólami głowy, usprawnia także działanie serca i układu pokarmowego.

Według badań, cynamon redukuje negatywne efekty spożywania dużej ilości tłustych posiłków. W pewnym stopniu zapobiega on niestrawności oraz bólom żołądka, do tego łagodzi objawy związane z zespołem jelita drażliwego.

Jest przyprawą pozyskiwaną z kory cynamonowca cejlońskiego. Z uwagi na swoje właściwości, znajduje szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się go nie tylko jako dodatek do potraw, ale również kosmetyków czy preparatów farmakologicznych. Dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom redukującym swędzenie oraz zaczerwienienie skóry. Może  być pomocny w zwalczaniu trądziku. Daje ulgę w przypadku bólu stawów i mięśni. Połączony ze zdrową dietą oraz regularnymi ćwiczeniami, może pomóc w utracie zbędnych kilogramów. Pomaga również zwiększyć metabolizm i regulować poziom cukru we krwi.

Należy jednak zwrócić uwagę na odpowiednie proporcje dodawanych składników. W nadmiarze, tak jak każdy inny element diety, mogą powodować zupełnie przeciwne skutki. Zaleca się spożywać 1 łyżeczkę dziennie ze względu na toksyczność kumaryny, naturalną substancję składową cynamonu, która w zbyt dużych dawkach może prowadzić do uszkodzenia wątroby i problemów z krzepnięciem krwi. Nie jest również wskazany dla osób cierpiących na kamicę wątrobową, czy zaburzenia funkcjonowania woreczka żółciowego, dla dzieci i kobiet w ciąży. Dla osób, które nie lubią jego smaku poleca się preparaty zawierające ekstrakt z kory cynamonowca.

Istotne, by zwrócić uwagę na jego pochodzenie - chiński, zawierający kumarynę, to cynamon kasja, rekomendowany to szlachetny, cejloński, prawdziwy - o wielu właściwościach uzdrawiających.

 
Podziel się na Facebooku

Reklama
Partnerzy
sln_366x100.jpg
Wyszukaj artykuł