Tak dla Zdrowia logo

Aktualności

Zdrowo zmodyfikowany wypełniacz żywności

Polscy naukowcy z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju pracują aktualnie nad zdrowszą wersją wypełniacza do żywności. Jest ona odpowiedzialna za kruchość produktów, zawartość witamin i mikroelementów. Dotychczas stosuje się skrobię modyfikowaną. Nie jest ona jednak bezpieczna dla diabetyków, ponieważ szybko podnosi poziom cukru we krwi.

Nowy wypełniacz z żywności ma pochodzić z wytłoków jabłkowych, marchewkowych i buraczanych. Ich dodatkową zaletą jest zawartość celulozy i hemiceluloz, czyli błonnika, który poprawia przemianę materii, obniża cholesterol i utrzymuje stały poziom cukru we krwi.  Na skończenie badań polscy naukowcy mają trzy lata.

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł
Partnerzy
sp_klanad.jpg