Tak dla Zdrowia logo

Tłuszcz może zdziałać cuda?

Każda kobieta marzy o pozbyciu się zbędnego tłuszczu, a tkanka tłuszczowa  nikomu nie kojarzy się dobrze. Teraz może się to zmienić.

Tłuszcz jest  bowiem Twoim sprzymierzeńcem w walce ze zmarszczkami!

Najdroższe kremy nie dają efektu o jakim marzymy. Skalpel też nie dla każdej kobiety jest alternatywą. Naprzeciw oczekiwaniom o ładnej i zawsze młodej buzi wychodzi medycyna estetyczna i zabiegi z wykorzystaniem własnej tkanki tłuszczowej.

Więcej…

 

Czy grupa krwi ma związek z typem osobowości i dietą?


Krew to klucz do właściwego działania układu immunologicznego. Czy jednak wiemy, co dokładnie oznaczają grupy krwi, w jaki sposób faktycznie wpływają na organizm i czy mogą definiować nasze potrzeby dietetyczne?

Więcej…

 

Katar to nie zawsze przeziębienie. Jak rozpoznać alergię u dziecka?

 

Alergolodzy ostrzegają: liczba dzieci cierpiących na katar alergiczny w Polsce wzrasta. Podobnie jest z ilością chorych na astmę. Dr Jolanta Kidoń z Poradni Pediatrycznej Grupy LUX MED opowiada czym jest alergia, jak ją rozpoznać i leczyć.

Więcej…

 

Zrób test na alergię

Obecnie na różnego rodzaju alergie cierpi ogromny odsetek społeczeństwa. Ich źródło leży w dysfunkcji systemu immunologicznego, mającego za zadanie chronić przed bakteriami, wirusami i innymi organizmami chorobotwórczymi. Jeśli układ ten reaguje nadmiernie na substancje nieszkodliwe dla organizmu, np. kurz, pyłki traw, czy sierść zwierząt – oznacza to występowanie alergii.

Więcej…

 

Tylko zmęczenie czy już bezdech senny?

Rano, nawet po długim śnie, budzimy się zmęczeni, a w ciągu dnia mamy problemy z koncentracją i efektywną pracą. Często powodem takiej sytuacji jest obturacyjny bezdech senny, który występuje u 15 % dorosłej populacji.

Więcej…

 

Nie daj się wiosennemu przesileniu

Marzec to miesiąc w którym zwykle czujemy się zmęczeni, bardziej senni, mniej skoncentrowani. To właśnie efekty wiosennego przesilenia.

Więcej…

 

Warzywa, owoce, soki – różnice kulturowe spożycia w Europie i na świecie

Warzywa i owoce występują pod każdą szerokością geograficzną. Jednakże mogą bardzo się między sobą różnić, część z nich jest znana tylko lokalnie, a nawet te najbardziej rozpowszechnione na świecie (jak pomarańcz, jabłko, banan, ziemniak czy marchew) mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej, w zależności od kontynentu czy kraju, z którego pochodzą. Formy konsumpcji warzyw i owoców także są zróżnicowane – solony, mrożony banan budzi zdziwienie Europejczyków, a jest lubiany w Azji. Natomiast ceniony przez mieszkańców Niemiec sok z surowych ziemniaków nie znajduje naśladowców poza tym krajem. Jakie są najważniejsze różnice kulturowe w spożyciu warzyw, owoców i soków w Europie i na świecie oraz jakie niosą konsekwencje? Zapraszamy do refleksji!

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł