Tak dla Zdrowia logo

Strzeż się konserwantów w żywności

Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla naszego zdrowia.

Więcej…

 

Warto jeść awokado

Awokado, zwane również maślanym owocem, lub "smaczliwką Amerykańską", pierwotnie pochodzi z Meksyku, szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej, przez Środkową do Południowej. W Europie pojawił się dopiero w XVII wieku. Uważany jest za bogate źródło składników odżywczych oraz surowiec stosowany w kosmetyce.

Więcej…

 

Cukier nie krzepi

Melchior Wańkowicz powiedział kiedyś znane wszystkim słowa „cukier krzepi” - niestety w dzisiejszych czasach to stwierdzenie nabiera gorzkiego posmaku. Obecnie wszędzie słyszymy, że musimy ograniczać cukier - ale co to tak naprawdę znaczy? Owszem ograniczamy słodzenie herbaty, nie jemy słodyczy staramy się nie dodawać cukru do potraw.

Ale tak naprawdę nasze ograniczenia na tym się kończą. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że związek zwany potocznie cukrem znajduje się prawie w każdym produkcie spożywczym.

Więcej…

 

Jedz ryby, by mieć lepszy wzrok

Wydaje się, że o rybach wiemy już wszystko. Znamy także dokładnie wszystkie ich dobroczynne właściwości na nasze zdrowie. Jednak, zdaniem amerykańskich naukowców, ryby mają jeszcze jedną zaletę. Wspierają zdrowie naszych oczu.

 

Więcej…

 

Jaskra - złodziej wzroku

Jaskra (łac. glaukoma) jest chorobą oczu prowadzącą do postępującego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego i komórek zwojowych siatkówki. Główną przyczyną uszkodzenia tego nerwu jest wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego i przewlekłe niedokrwienie nerwu.

Prowadzi to do pogorszenia lub utraty wzroku. Według statystyk WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) na świecie żyje około 7 milionów  ludzi, którzy utracili wzrok z powodu jaskry.

 

Więcej…

 

Makaron nie jedno ma imię. Jego rola w różnych kuchniach świata

#masterchef poleca ♥

Występuje w niezliczonych kształtach, kolorach i rodzajach. Makaron, uwielbiany na całym świecie obchodził niedawno swoje święto. Znają go i cenią niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć i pochodzenie – na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Kucharze z 5 różnych krajów pokazali nam w jaki sposób stworzyli pyszne dania inspirowane regionalnymi przysmakami swojego kraju i znakomitym, polskim makaronem. Każdy z nas może je z łatwością przyrządzić w swojej domowej kuchni!

Więcej…

 

Źródło zdrowia - kwasy Omega 3

Długi czas uważano, że każdy rodzaj tłuszczu jest niepożądanym elementem diety. Dziś doceniamy niektóre jego typy, zwłaszcza kwasy Omega – 3. Warto zatem włączyć je na stałe do jadłospisu.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł