Tak dla Zdrowia logo

Śmiech to zdrowie :)

„Ten, kto naprawdę umie żyć, zaczyna dzień od uśmiechu” Thicha Nhat

Teoretycznie wszyscy wiemy, że śmiech jest zdrowy. Znaczy konkretnie to wiemy, że jest takie powiedzenie, które można przytoczyć czasami w różnych sytuacjach. Na co dzień raczej nie zaprzątamy sobie tym głowy, śmiejemy się po prostu wtedy, kiedy coś nas rozbawi.

Więcej…

 

Mammografia a USG

Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem u kobiet w krajach rozwiniętych, ale jednocześnie najlepiej poznanym. Uważa się, że na nowotwór ten zachoruje jedna na dziesięć kobiet. Polki jednak niechętnie poddają się badaniom przesiewowym piersi takim jak ultrasonografia czy mammografia. Nie mamy wyrobionych nawyków dbania o zdrowie.

Więcej…

 

Diagnozowanie chorób układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu krążenia (sercowo-naczyniowego) pozostają niezmiennie od ponad 50 lat najważniejszą przyczyną umieralności mieszkańców Polski. W roku 2011 ok. 45,5 % zgonów spowodowanych było chorobami układu krążenia (CHUK). Należą one także do wiodących przyczyn umieralności przedwczesnej (szczególnie wśród mężczyzn), chorobowości szpitalnej oraz trwałej lub okresowej niezdolności do pracy.

Zestaw badań proponowanych przez Diagnostykę w kierunku schorzeń z tej grupy pozwala na ocenę funkcjonowania układu krążenia, stanu układu krzepnięcia krwi oraz zaburzeń gospodarki lipidowej. Poszczególne badania pomocne są w ocenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca, niewydolności mięśnia sercowego oraz zaburzeń rytmu i ciśnienia, a także zakrzepicy i miażdżycy.

Więcej…

 

Strzeż się konserwantów w żywności

Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla naszego zdrowia.

Więcej…

 

Warto jeść awokado

Awokado, zwane również maślanym owocem, lub "smaczliwką Amerykańską", pierwotnie pochodzi z Meksyku, szybko rozpowszechniło się z Ameryki Północnej, przez Środkową do Południowej. W Europie pojawił się dopiero w XVII wieku. Uważany jest za bogate źródło składników odżywczych oraz surowiec stosowany w kosmetyce.

Więcej…

 

Cukier nie krzepi

Melchior Wańkowicz powiedział kiedyś znane wszystkim słowa „cukier krzepi” - niestety w dzisiejszych czasach to stwierdzenie nabiera gorzkiego posmaku. Obecnie wszędzie słyszymy, że musimy ograniczać cukier - ale co to tak naprawdę znaczy? Owszem ograniczamy słodzenie herbaty, nie jemy słodyczy staramy się nie dodawać cukru do potraw.

Ale tak naprawdę nasze ograniczenia na tym się kończą. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że związek zwany potocznie cukrem znajduje się prawie w każdym produkcie spożywczym.

Więcej…

 

Jedz ryby, by mieć lepszy wzrok

Wydaje się, że o rybach wiemy już wszystko. Znamy także dokładnie wszystkie ich dobroczynne właściwości na nasze zdrowie. Jednak, zdaniem amerykańskich naukowców, ryby mają jeszcze jedną zaletę. Wspierają zdrowie naszych oczu.

 

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku

Wyszukaj artykuł