Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Dieta w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2 w opinii Ekspertów na Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością

Dieta w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2 w opinii Ekspertów na Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością w Zawierciu (12-14.09.2013).

Co wybierać, żeby uzyskać odpowiednią kontrolę stężeń glukozy we krwi i uniknąć powikłań cukrzycy typu 2? Osoby chorujące na cukrzycę często spotykają się ze  sprzecznymi informacjami na temat pokarmów, które powinny spożywać. Najczęściej słyszą, żeby ograniczyć spożycie węglowodanów i w związku z tym zaczynają jeść więcej białka i tłuszczów. Nie zawsze jednak ograniczają właściwe węglowodany.

 

Więcej…

 

Jedzenie na zdrowy sen

Aby spać spokojnie każdej nocy nie musimy liczyć baranów, ani zażywać całej apteczki pigułek. Oto kilka produktów, które są dostępne prawie w każdym sklepie, a przyniosą głęboki i odprężający sen.

Makrela. Ryby nigdy nie śpią, ale są źródłem substancji, która powoduje szybsze zapadanie w głęboki sen. Mięso makreli zawiera dużo niacyny, czyli witaminy B3, która jest niezbędna do produkcji serotoniny, która nie tylko poprawia nastrój ale wpływa na spokojny sen. Za to brak tego hormonu pełniącego funkcję neuroprzekaźnika, powoduje bezsenność. Warto więc na kolacje zjeść na przykład pastę z wędzonej makreli na pełnoziarnistym chlebie.

Brązowy ryż. Kiedy jemy węglowodany złożone wydziela się serotonina, dlatego brązowy ryż jest świetnym zastępnikiem proszków nasennych. Ponadto zawiera on magnez, który działa relaksująco na nasz organizm. Dlatego dobrym posiłkiem na wieczór będzie brązowy ryż z warzywami, łyżeczką curry i łyżką sosu sojowego.

Więcej…

 

Dieta, która zmienia światopogląd

Wegetarianizm, czyli dieta mająca na celu ograniczenie spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, dla niektórych jest niezrozumiała i nierealna do zastosowania w ich własnym życiu. Dla innych to nie tylko rodzaj diety, ale także filozofia i sposób na życie. Z każdym rokiem przekonuje się do niej coraz więcej osób – zarówno starszych, jak i młodzież. Świat mody, Urody, telewizji i filmu od dawna promuje wegetarianizm. Co jest w nim takiego niezwykłego?

Istnieje kilka rodzajów wegetarianizmu, mniej lub bardziej restrykcyjnego, jeśli chodzi o spożywanie różnych grup żywności. I tak np. weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, łącznie z jajkami, serami i mlekiem. Radykalni weganie nie jedzą nawet miodu, uznając go za produkt pochodzenia zwierzęcego.

Więcej…

 

Jesienne smaki dla zdrowia

Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.

Owoce dla wzmocnienia odporności

Do jednych z najbardziej popularnych owoców w sezonie jesiennym należą jabłka. Z uwagi na różnorodność odmian i smaku są nie tylko dobrą przekąską, np. na drugie śniadanie, ale również składnikiem wielu potraw polskiej kuchni. Najsłodsze odmiany to: Jonagold, Lobo, Delikates, Spartan, Ligol, Gala, Golden Delicious, Rubin, Macintosh. Do kwaśnych gatunków należą: Szara Reneta i Antonówka, które doskonale nadają się do ciast, dżemów i musów. Oprócz wspaniałego smaku, jabłka dostarczają także cennych dla zdrowia składników. Zawierają m.in.: witaminę C, A, B1 i B2. Ponadto są źródłem magnezu, który wzmacnia układ nerwowy oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Kolejną zaletą rodzimych owoców jest wysoka zawartość błonnika regulującego pracę jelit, redukującego cholesterol i wspomagającego usuwanie szkodliwych substancji z organizmu.

Więcej…

 

Kanada chce ostrzegać przed fast foodami

Część kanadyjskich lekarzy domaga się wprowadzenia szczegółowych opisów na opakowaniach tzw. ”śmieciowego jedzenia”, podobnych do tych, które znajdują się na paczkach papierosów. Wszystko za sprawą epidemii otyłości, która stanowi ogromny problem wśród młodzieży w Kanadzie. Lekarze apelują również o podniesienie podatków na produkty tłuste i słone, a obniżenie na owoce i warzywa. Wprowadzono również kilka reklam, które mają w założeniu zniechęcić dzieci do spożywania produktów wysoko przetworzonych. Działania takie są konieczne, ponieważ blisko 32% kanadyjskich dzieci ma nadwagę lub jest otyłych. To dwa razy więcej niż 30 lat temu.

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł