Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Kuchnia Zdrowia

Łatwiejsze odchudzanie

Możemy znaleźć wiele suplementów diety wspomagających odchudzanie. W połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami mogą one pomóc nam w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty, w odchudzaniu potrzeba silnej woli, ale również mocnego organizmu. Na rynku dostępne są preparaty, które hamują apetyt, przyspieszają metabolizm i zapobiegają urazom podczas ćwiczeń. Należy pamiętać, że pełnią one jedynie rolę wspomagającą. Produkty te nie wyręczą nas w wysiłkach do uzyskania upragnionej sylwetki.

Dla łakomczuchów

Praca włożona w proces odchudzania, najczęściej spełza na niczym przez naszą słabość do słodyczy. Mało kto wie, że w naszym ciele istnieje pierwiastek odpowiadający za apetyt na słodycze. Chrom reguluje stężenie cukru we krwi. Jego brak potęguje uczucie zmęczenia, głodu i wzmaga apetyt na słodycze. Do komórek dociera zbyt mało cukru, produkują mniej energii i pogarsza się samopoczucie. Zaleca się spożywać dziennie 50-200mcg chromu. Przeciętna dieta dostarcza go zaledwie 35mcg. Do najlepszych źródeł tego pierwiastka należą brokuły, kukurydza, kasza gryczana, chude mięso, pomidory, pieprz i chleb pełnoziarnisty. Chrom jest także sprzymierzeńcem diabetyków, gdyż pomaga zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę i wpływa dobrze na liczbę receptorów insulinowych.

Więcej…

 

Głodny ≠ wydajny

 

Jak wynika z badań zrealizowanych przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini, niemal połowa Polaków żywi się w pracy jedynie batonami lub kanapkami, a co dziesiąta nie je nic. Co ciekawe, prawie 90% badanych zdaje sobie sprawę z tego, że regularne jedzenie w pracy jest niezwykle ważne i poprawia koncentrację. Dlaczego mimo tego rezygnujemy z codziennych posiłków? Według socjologów, przyczyną unikania posiłków w pracy jest Internet. Okazuje się, że uczucie głodu często maskujemy kawą i słodyczami, dostępnymi w biurowych automatach. Polacy, w przeciwieństwie do mieszkańców innych europejskich krajów, chcą aby posiłek spożywany w pracy był szybki i niezauważony przez współpracowników, dlatego dobrowolnie rezygnują z zamawiania do biura ciepłego jedzenia, narażając się na problemy zdrowotne.

Więcej…

 

Mali wegetarianie

 

Powszechnie uważa się, że dania mięsne powinny stanowić podstawę diety najmłodszych. Tymczasem rodzice małych wegetarian utrzymują, że domowe kotleciki nie są niezbędne w ich domowym jadłospisie. Jest tylko jeden warunek: odmiana wegetarianizmu nie może być zbyt restrykcyjna, a produkty roślinne muszą być odpowiednio dobrane. Najbezpieczniejszą formą wegetarianizmu jest laktowegetarianizm. Umożliwia on jedzenie jajek, mleka i jego przetworów, które zawierają komplet aminokwasów, których organizm nie jest w stanie sam stworzyć. Dzięki temu ta forma diety została zaakceptowana m.in. przez Krajowego Konsultanta ds. Pedriatrii jako jedyna odmiana wegetarianizmu, którą można stosować u dzieci.

Więcej…

 

Słoneczna dieta

Słońce i wysokie temperatury sprawiają, że możemy dostrzec w pełnej krasie cały urok letniej aury. Razem z nami w pełnym słońcu dojrzewają owoce i warzywa. To wspaniały czas na zmianę naszych dotychczasowych żywieniowych przyzwyczajeń. Ciężkie, tłuste potrawy warto zamienić na lekkie i bardziej dietetyczne.

Lato daje nam wspaniałą możliwość jedzenia świeżych owoców i warzyw. Sałatki owocowe, surówki, koktajle to tylko niektóre pomysły na ich wykorzystanie. Maliny, truskawki, jagody, czereśnie z jednej strony, a z drugiej ogórki, pomidory, marchew, ziemniaki.

Wakacje to również wspaniała okazja do włączenia do swojej diety ryb. Nad morzem skosztujemy świeżych morskich, nad jeziorem – słodkowodnych, a w górach pysznych pstrągów. Ich zalet nie trzeba nikomu przypominać. Bogactwo kwasów omega-3, wysokowartościowego białka i witamin A i E to tylko niektóre ich dobroczynne właściwości.

Więcej…

 

Zdrowa zimowa dieta - co jeść i dlaczego

Okres zimowy to czas przeziębień i zachorowań na grypę. Zmagający się z infekcją organizm ma coraz mniej sił, układ odpornościowy staje się słabszy, przez co narażeni jesteśmy na nowe choroby.  Co zrobić aby wzmocnić odporność, jednocześnie nie dopuszczając do przyrostu tkanki tłuszczowej?

 

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł