Tak dla Zdrowia logo

Przyłącz się do kampanii!

Gdy dziecko nie chce chrupać owoców

Czując nadchodzącą chorobę, ratujemy się witaminą C w tabletkach, szalikiem oraz myślą „przejdzie mi”. A wystarczyłoby regularnie spożywać świeże warzywa i owoce, by nasza odporność rosła na potęgę!

W okresie jesienno-zimowym istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia przeziębienia czy uporczywej grypy. Nawet się nie obejrzymy, a nasze dziecko już we wrześniu wraca z przedszkola czy szkoły do domu ze stanem podgorączkowym. I znów trzeba zastosować tabletki. A może warto wcześniej zainwestować w naturalne sposoby wzmacniania odporności poprzez spożywanie soków ze świeżych warzyw i owoców?

„Vita”- znaczy życie.

Witaminy to organiczne związki chemiczne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak nie wytwarzane przez niego. Dlatego witamin musimy dostarczać sobie wraz z pożywieniem. Jak wskazuje nazwa łacińska pierwszego członu, „vita”- oznacza życie. Dlatego są one niezwykle ważne, zwłaszcza dla prawidłowego rozwoju malucha.

B, C, czy D?

Przedstawimy najważniejsze właściwości witamin:

Witamina A (retinol) - odpowiada za prawidłowe widzenie o zmroku; zmniejsza rogowacenie naskórka; poprawia koloryt skóry; chroni skórę przed promieniami UV; zwiększa zawartość kolagenu w skórze właściwej. Dzieci z niedoborem witaminy A rosną nieprawidłowo. Źródła pokarmowe: jaja, wątroba, mleko, masło, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, tłuste mięso oraz, jako prowitamina: karoten, marchew, pomidory, sałata, groszek zielony i owoce dzikiej róży.
Witamina D (kalcyferol) – podstawowy budulec kości. Odpowiedzialna jest za wchłanianie wapnia. Jej brak może u dziecka doprowadzić do krzywicy. Źródła pokarmowe to przede wszystkim: tran, wątroba, masło, jaja, mleko, mięso.
Witamina E (tokoferol) - główny antyoksydant chroniący komórki przed utleniaczami. Chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, miażdżycą oraz chorobami serca. Brak witaminy E powoduje osłabienie zdolności koncentracji, problemy ze wzrokiem, niedokrwistość, wczesne starzenie się skóry. Jej źródła pokarmowe to: migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka i inne zielonolistne warzywa, owoce dzikiej róży, orzechy laskowe, kwiaty lipy, algi, oleje roślinne (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy).
Witamina K (fitochinon) – odpowiedzialna jest za krzepnięcie krwi. Jej niedobór może doprowadzić do krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemów z gojeniem się ran. Źródła występowania to między innymi: brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, jaja, jogurt, ser, wątroba, olej sojowy i szafranowy, tran z wątroby ryby.
Witamina B1(tiamina) – wpływa na stan układu nerwowego, mięśni i serca, podnosi sprawność umysłową. Jej źródła to: mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce strączkowe, chleb razowy, mleko.
Witamina B2 (ryboflawina) – zapobiega zmianom w siatkówce oka, zawrotom głowy, skurczom oraz zajadom. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry. Źródła: jaja, wątroba, ser chudy, migdały, grzyby, dziczyzna, zielone części warzyw, łosoś, pstrąg, makrela, pieczywo pełnoziarniste, małże, fasola, groch, soja, mleko, jogurt, kefir, maślanka, drożdże i orzechy włoskie.
Witamina B3, dawniej tzw. PP (niacyna) – jej brak może prowadzić do osłabienia, bezsenności, bólów głowy, trudności z pamięcią, zaburzeń w działaniu układu nerwowego (agresji, niepokoju, depresji, nadmiernej aktywności), chorób skórnych, wrażliwości skóry na światło słoneczne. Do utraty tej witaminy prowadzą między innymi leki przeciwpadaczkowe, nadmierne spożywanie cukru, słodyczy i słodzonych napojów. Źródła niacyny: wątroba, chude mięso, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby.
Witamina B6 – przede wszystkim odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększa odporność organizmu, łagodzi skutki uboczne leków. Zapobiega pogorszeniu samopoczucia, rozdrażnieniu, bezsenności oraz zmianom skórnym. Łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego. Źródła: wątroba, mięso, drób, makrela, jaja, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany, awokado.
Witamina C (kwas askorbinowy) – odpowiada za prawidłowy stan tkanki łącznej, wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie się ran. Źródła występowania: ziemniaki, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, maliny, jeżyny, owoce cytrusowe, papryka, brukselka, kapusta, cebula, szpinak, brokuły, kalarepa, jabłka, soja, pomidory, karczochy.
(źródło: www.wikipedia.org)

Zrób skok.... na sok!

Kiedy wiemy już, jak ważne dla naszego organizmu są witaminy i w czym występują, nie pozostaje nic innego, jak tylko te produkty spożywać.

Szczególnie cenne są soki warzywne z marchwi, selera czy buraków, czyli z produktów łatwo dostępnych na naszych sklepowych półkach. W soku z marchwi jest ogromna ilość karotenu, zamienianego w naszej wątrobie na witaminę A, która chroni wzrok, a także przed rakiem płuc. Seler to kopalnia witamin! Niedoceniany, powinien być jedną z podstawowych pozycji w naszym jadłospisie! A, B1, B2, B6, C, E, K, M., PP i zagadkowa witamina U, zwana Anti-Ulcus-Factor, one wszystkie mieszczą się w tej małej bulwie! Picie soku z selera oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, ma właściwości przeciwbólowe i moczopędne. Burak z kolei zawiera witaminy C i B1, jest w nim także dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz cenne metale: cez i rubid. Skład chemiczny buraka ma duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Picie soku z buraka pomaga oczyszczać krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie krwi i pomaga przy złej przemianie materii. Sok pomidorowy to cenne źródło antyutleniaczy przeciwdziałających starzeniu się skóry oraz potasu, który obniża ciśnienie. Jest pogromcą wolnych rodników będących przyczyną wielu nowotworów. Sok pomidorowy jest bogatym źródłem wzmacniającej odporność i przyspieszającej spalanie tłuszczu witaminy C. Wzmocnisz ochronne działanie soku z pomidorów, jeśli dodasz do niego łyżeczkę oliwy z oliwek. Poza tym sok z pomidorów ma bardzo mało kalorii. Przygotowanie takich soków nie powinno być niczym trudnym. Wyciągnijmy odstawioną do lamusa sokowirówkę lub sokownik, wybierajmy te warzywa i owoce, które lubimy najbardziej i pijmy! Pijmy bez ograniczeń, by przedłużyć młodość i wzmocnić organizm!


Jak nakłonić dziecko do spożywania warzyw i owoców?

Dzieci niekoniecznie chcą delektować się sokami warzywnymi. Mamy znają doskonale tę skrzywioną minkę gdy podsuwają maluchom świeże chrupiące witaminy. Warto zastosować się w tej sytuacji do kilku sprytnych wskazówek.

By urozmaicić nieco ich smak, do koktajlu dla dzieci dodajmy jakiś słodki owoc: jabłko, gruszkę, brzoskwinię, banana czy kokos. Bogatym źródłem witaminy C jest także żurawina. Zachęcajmy dziecko do samodzielnego komponowania składników na sok, a także pokażmy różnicę między kolorem soku samodzielnie robionym w domu, a „sokiem” z kartonu. Uświadamiajmy maluchy jakie różnice są pomiędzy napojami, sokami z soku zagęszczonego, nektarami, a świeżo wyciśniętym sokiem z sokowirówki.

Co zrobić gdy brakuje nam czasu na spreparowanie owocowego lub warzywnego koktajlu?

Najlepiej skorzystać z gotowych, tzw. jednodniowych, niepasteryzowanych soków, których bogaty wybór posiada w swej ofercie np. firma Marwit. Możemy wybierać spośród kilku podstawowych smaków dostępnych przez cały rok (np. marchewkowy, marchewkowo – jabłkowy, buraczkowo – jabłkowy) oraz smaków sezonowych, m.in. gruszkowo – jabłkowego, jabłkowego z owocami pigwowca czy rokitnika, mandarynkowego, jabłkowo – rabarbarowego. Do zapoznania się z pełną ofertą zapraszamy na stronę www.marwit.pl. Pijmy na zdrowie!


Paulina Jóźwiak

Źródła:
www.wikipedia.org
www.we-dwoje.pl
www.marwit.pl

 
Podziel się na Facebooku
Wyszukaj artykuł
Partnerzy
gam_366x100.jpg