Jedzeniowe mity - cukier, mleko, detox
Kolejna porcja modnych dziś pomysłów na odżywianie. Przed decyzją na diametralną zmianę na swoim talerzu czy w kubku warto się dokształcić: poszukać różnych źródeł informacji i zapoznać z opiniami ekspertów. Zmiany mogą wnieść wiele dobrego, ale są i takie, które co nieco wynoszą.
Fakty i mity o udarach mózguW naszym kraju udary mózgu stanowią trzecią co do częstości występowania przyczynę śmierci i pierwszą niepełnosprawności u osób po 40. roku życia[1]. Schorzenie to występuje u około 70 tys. Polaków rocznie[2]. Z badania „Zdrowa ONA” wynika, że 70% Polaków wie, czym jest udar mózgu[3]. Czy posiadana wiedza jest zgodna z rzeczywistością? Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa ONA” neurologiem i neuropsychologiem przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy najczęstsze mity dotyczące udarów mózgu.
Białe wino może zwiększać ryzyko raka skóry
Częste picie białego wina może zwiększać ryzyko rozwoju czerniaka - wynika z badań opublikowanych na łamach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".
Pomidorowy weekend – przepisy
Pomidory to smak lata. Teraz, gdy trudno w dostępnych warzywach odnaleźć ich prawdziwy aromat, korzystajmy z ich przetworów, również bogatych w cenne składniki. Dostępne w sklepach produkty mają jeszcze jedną zaletę – bardzo łatwo z nich skorzystać, a potrawy można przygotować szybciej. Poniżej przepisy godne wypróbowania, aby zarówno sobota jak i niedziela miały
Polskie „superfoods”, czyli dlaczego warto sięgać po rodzime warzywa i owoce
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze..
Alergia wiosenna - jak przygotować się do atakuWiększość ludzi uwielbia wiosenne miesiące. Przyroda budzi się do życia, wszystko ładnie zaczyna kwitnąć, pachnie kwiatami, jest cieplej i weselej na dworze. Jednak nie wszyscy cieszą się nadejściem wiosny. Dla alergików jest to pora ataku wszelkiego rodzaju alergenów, m.in. pyłków traw i drzew. Już nawet pojawiło się hasło „alergia wiosenna”, które sygnalizuje, że miesiące takie jak marzec, kwiecień czy maj należą do najgroźniejszych dla alergików. Alergia i wiosna to nie jest dobre połączenie.
Tłusty czwartek – zdrowy czwartek!Z lukrem, z cukrem pudrem... marmoladą, budyniem, adwokatem... Pączki mają mnóstwo kalorii, ale nie sposób ich sobie odmówić zwłaszcza w tłusty czwartek. Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału – będzie zatem jeszcze kilka dni na to, by spalić nadmiar pączkowych kalorii.
|