Tak dla Zdrowia logo

Nie daj się wiosennemu przesileniu

Marzec to miesiąc w którym zwykle czujemy się zmęczeni, bardziej senni, mniej skoncentrowani. To właśnie efekty wiosennego przesilenia.

Więcej…

 

Warzywa, owoce, soki – różnice kulturowe spożycia w Europie i na świecie

Warzywa i owoce występują pod każdą szerokością geograficzną. Jednakże mogą bardzo się między sobą różnić, część z nich jest znana tylko lokalnie, a nawet te najbardziej rozpowszechnione na świecie (jak pomarańcz, jabłko, banan, ziemniak czy marchew) mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej, w zależności od kontynentu czy kraju, z którego pochodzą. Formy konsumpcji warzyw i owoców także są zróżnicowane – solony, mrożony banan budzi zdziwienie Europejczyków, a jest lubiany w Azji. Natomiast ceniony przez mieszkańców Niemiec sok z surowych ziemniaków nie znajduje naśladowców poza tym krajem. Jakie są najważniejsze różnice kulturowe w spożyciu warzyw, owoców i soków w Europie i na świecie oraz jakie niosą konsekwencje? Zapraszamy do refleksji!

Więcej…

 

Owoce - jeść, czy lepiej unikać?

Owoce są zdrowe, ale podobno nie można ich jeść w dowolnych ilościach i o dowolnej porze – czy to prawda?

Więcej…

 

Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz, ekspert programu ”Zdrowa ONA”.

Więcej…

 

Dietą obniż cholesterol

Nie od dziś wiadomo, że właściwe żywienie i odpowiednio zbilansowana dieta mogą mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Odpowiednio skomponowane posiłki stają się pomocne również w walce z wysokim cholesterolem.

Więcej…

 

Nie obciążaj stawów i dbaj o ruch – zapobiegniesz rozwojowi zwyrodnień

Chorobę zwyrodnieniową stawów uważano w przeszłości za dolegliwość seniorów i łączono z naturalnym starzeniem się organizmu, w którym dochodzi do ścierania się powierzchni stawowych. Dzisiaj wiadomo już, że choroba nasila się z wiekiem, ale to tylko jeden z wielu czynników ryzyka, które mogą przyczynić się do jej wystąpienia.

Więcej…

 

Zdrowa dieta cukrzyka


Cukrzyca to jedna z najbardziej podstępnych chorób, bowiem dowiadujemy się o niej gdy jej stadium jest już zaawansowane. Wbrew pozorom, stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety może spowodować, iż regulacja poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2 poprawia się aż o 95%, a u osób z cukrzycą typu 1 o 30%.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku

Wyszukaj artykuł