Tak dla Zdrowia logo

"Odsypianie" w weekendy nie przynosi korzyści dla zdrowia

Naukowcy z University of Colorado w Boulder odkryli, że spanie w weekendy nie jest w stanie zrekompensować straconych godzin nocnego odpoczynku w dni powszednie. Wręcz przeciwnie, zwyczaj spania pod koniec tygodnia może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Dlaczego właściwie tak się dzieje?

Więcej…

 

Fast foody zatykają tętnice

Zdaniem kanadyjskich naukowców jedzenie tzw. „śmieciowego jedzenia” tj. hamburgerów, chipsów, słodyczy powoduje znaczące zwężenie tętnic, co w konsekwencji doprowadzić może do miażdżycy, a nawet zawału mięśnia sercowego.

Więcej…

 

Jedzeniowe mity - cukier, mleko, detox

Kolejna porcja modnych dziś pomysłów na odżywianie. Przed decyzją na diametralną zmianę na swoim talerzu czy w kubku warto się dokształcić: poszukać różnych źródeł informacji i zapoznać z opiniami ekspertów. Zmiany mogą wnieść wiele dobrego, ale są i takie, które co nieco wynoszą.


Więcej…

 

Fakty i mity o udarach mózgu

W naszym kraju udary mózgu stanowią trzecią co do częstości występowania przyczynę śmierci i pierwszą niepełnosprawności u osób po 40. roku życia[1]. Schorzenie to występuje u około 70 tys. Polaków rocznie[2]. Z badania „Zdrowa ONA” wynika, że 70% Polaków wie, czym jest udar mózgu[3]. Czy posiadana wiedza jest zgodna z rzeczywistością? Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa ONA” neurologiem i neuropsychologiem przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy najczęstsze mity dotyczące udarów mózgu.

Więcej…

 

Białe wino może zwiększać ryzyko raka skóry


Częste picie białego wina może zwiększać ryzyko rozwoju czerniaka - wynika z badań opublikowanych na łamach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Więcej…

 

Pomidorowy weekend – przepisy


Pomidory to smak lata. Teraz, gdy trudno w dostępnych warzywach odnaleźć ich prawdziwy aromat, korzystajmy z ich przetworów, również bogatych w cenne składniki. Dostępne w sklepach produkty mają jeszcze jedną zaletę – bardzo łatwo z nich skorzystać, a potrawy można przygotować szybciej. Poniżej przepisy godne wypróbowania, aby zarówno sobota jak i niedziela miały

Więcej…

 

Polskie „superfoods”, czyli dlaczego warto sięgać po rodzime warzywa i owoce

„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze..

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku

Wyszukaj artykuł