Jak wynika z raportu przedstawionego przez ośrodek Neuro-Care ponad 20% osób chorujących na stwardnienie rozsiane, które pomimo swojej choroby pozostały aktywne zawodowo, spotkało się z dyskryminacją ze strony pracodawcy. Jak wynika z badań przyczyną takiej sytuacji jest w głównej mierze brak podstawowej wiedzy o tej chorobie. Bezrobocie dotyka 20% chorych z SM, a blisko 75% chorych, w zaledwie dwa lata po diagnozie przechodzi na rentę. Na stwardnienie rozsiane choruje na świecie 3 mln osób, w Polsce około 60 tys.
Światowa Organizacja Zdrowia i UNICEF przyznały Wojewódzkiemu Szpitalowi Zespolonemu im. Ludwika Rydygiera w Toruniu miano „Szpitala Przyjaznego Dziecku”. Szpitale, które otrzymały ten tytuł wypełniają tzw. „10 Kroków do Udanego Karmienia Piersią”, które związane są z wprowadzeniem zmian dotyczących m.in. szkolenia personelu. Placówka taka zobowiązana jest również do poszanowania godności i praw kobiet, a w szczególności praw matek karmiących Obecnie w Polsce jest 88 Szpitali Przyjaznych Dziecku.
Przyślij list do Mikołaja! Opisz lub namaluj swoje gwiazdkowe marzenie! NA LISTY CZEKAMY DO 18 GRUDNIA POD ADRESEM E-MAIL:
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
ROZWIĄZANIE KONKURSU - 19 GRUDNIA 2011r. NA PORTALU TAK DLA ZDROWIA.
Zgłoszenie powinno zawierać dane teleadresowe osoby zgłaszającej.
* Konkurs dla dzieci do 10-ego roku życia.
Galeria dostępna jest też na naszej facebookowej stronie
Więcej…
Okres między jesienią a zimą to czas w którym małe dzieci w przedszkolu lub żłobku narażone są na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Jak zatem najlepiej wzmacniać odporność malucha? Przedstawiamy kilka przydatnych sposobów:
- Pilnowanie kalendarza szczepień.
- Podawanie preparatów wzmacniających odporność.
- Przestrzeganie zdrowej diety bogatej w warzywa, owoce, chude mięso i morskie ryby.
- Dbanie o regularne spacery z dzieckiem. Przebywanie dziecka na świeżym powietrzu powinno trwać przynajmniej dwie godziny dziennie.
Zbliżają się Święta a wraz z nimi na naszych stołach zagoszczą ryby. Dlaczego zatem warto je jeść? Przede wszystkim są źródłem witaminy A, która utrzymuje prawidłowy stan naszej skóry, włosów i paznokci, jak również jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników na komórki i tkanki naszego ciała. Ponadto dobroczynne właściwości witaminy D zawartej w rybach korzystnie wpływa na układ kostny, nerwowy i mięśniowy. Kwasy omega-3 wzmacniają odporność, łagodzą procesy zapalne i mogą zapobiegać rozwojowi nadciśnienia czy miażdżycy. Jak widać ryby to samo zdrowie. Zachęcamy do jedzenia karpia, szczupaka, leszcza i dorsza nie tylko od święta.
Kobiety palące papierosy są zdecydowanie bardziej narażone na nowotwory skóry. Z przeprowadzonych badań wynika, że palenie dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na złośliwego raka kolczystokomórkowego skóry u kobiet. Ten rodzaj nowotworu umiejscawia się głównie na warstwach skóry, głównie twarzy w okolicy uszu lub ust i bardzo często rozprzestrzenia się do innych organów.
Większości rodziców zależy na szczęściu i prawidłowym rozwoju swoich dzieci. Jednym z wyrazów tej troski jest zapewnienie pociechom dobrej edukacji. A ta im wcześniej rozpoczęta, tym lepsze efekty przyniesie w przyszłości. Jak przekonuje Iwona Deperas, autorka projektu edukacyjnego „Filip w Krainie Zdrowia” podobnie jest w przypadku edukacji zdrowotnej.
„Filip w Krainie Zdrowia” to program opracowany z myślą o dzieciach w wieku przedszkolnym. Jego celem jest wpojenie najmłodszym potrzeby dbania o swój organizm i środowisko, w którym żyją.
Więcej…
Wielkimi krokami zbliżają się Święta a wraz z nimi przygotowywanie świątecznych potraw. Dużo słodkości, sałatki z majonezem i tłuste mięsa będą gościć na naszych stołach. A jak w tym wszystkim ma się odnaleźć cukrzyk wraz ze swoją rygorystyczną dietą? Niemal każdą potrawę można przygotować w odpowiedni dla diabetyka sposób. Mięsa i ryby powinny być gotowane w wodzie lub na parze, a warzywa najlepsze są w surowej postaci. Unikanie soli i doprawianie potraw ziołami i przyprawami korzennymi pozwolą odkryć nowe, wyrafinowane smaki. Potrawy polecane cukrzykom w ten wyjątkowy wieczór to m.in. chude i półtłuste ryby, chudy nabiał, niskotłuszczowe wędliny, barszcz, zupy warzywne, kasze, makarony, pierogi z serem.
Jak przekonują amerykańscy naukowcy niski poziom witaminy D w organizmie może sprzyjać oporności na insulinę, typowej dla cukrzycy typu II. Badania wykazały, że dzieci z otyłością miały niedobór witaminy D i skłonność do cukrzycy, podczas gdy ich szczuplejsi rówieśnicy nie zmagali się z tym problemem. Czynniki, które mogły powodować spadek witaminy D to m.in. częste spożywanie soków i napojów gazowanych oraz niejedzenie śniadań.
|
|