Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Jaskra - złodziej wzroku

Jaskra (łac. glaukoma) jest chorobą oczu prowadzącą do postępującego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego i komórek zwojowych siatkówki. Główną przyczyną uszkodzenia tego nerwu jest wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego i przewlekłe niedokrwienie nerwu.

Prowadzi to do pogorszenia lub utraty wzroku. Według statystyk WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) na świecie żyje około 7 milionów  ludzi, którzy utracili wzrok z powodu jaskry.

 

Więcej…

 

Jak przygotować się do wizyty u lekarza?

Wizyta u lekarza41% Polaków deklaruje, że nie przygotowuje się w żaden sposób do wizyty u lekarza[1] – wynika z badania opinii przeprowadzonego na zlecenie marki MinHolder. Pomimo takiej postawy wielu pacjentów oczekuje od specjalisty postawienia szybkiej i trafnej diagnozy już podczas pierwszej wizyty. Mając na uwadze fakt, że przeciętna wizyta trwa tylko kilkanaście minut, warto wiedzieć, jak możemy ją usprawnić, a tym samym wesprzeć specjalistę.

Więcej…

 

Tłuszcz może zdziałać cuda?

Każda kobieta marzy o pozbyciu się zbędnego tłuszczu, a tkanka tłuszczowa  nikomu nie kojarzy się dobrze. Teraz może się to zmienić.

Tłuszcz jest  bowiem Twoim sprzymierzeńcem w walce ze zmarszczkami!

Najdroższe kremy nie dają efektu o jakim marzymy. Skalpel też nie dla każdej kobiety jest alternatywą. Naprzeciw oczekiwaniom o ładnej i zawsze młodej buzi wychodzi medycyna estetyczna i zabiegi z wykorzystaniem własnej tkanki tłuszczowej.

Więcej…

 

Warzywa, owoce, soki – różnice kulturowe spożycia w Europie i na świecie

Warzywa i owoce występują pod każdą szerokością geograficzną. Jednakże mogą bardzo się między sobą różnić, część z nich jest znana tylko lokalnie, a nawet te najbardziej rozpowszechnione na świecie (jak pomarańcz, jabłko, banan, ziemniak czy marchew) mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej, w zależności od kontynentu czy kraju, z którego pochodzą. Formy konsumpcji warzyw i owoców także są zróżnicowane – solony, mrożony banan budzi zdziwienie Europejczyków, a jest lubiany w Azji. Natomiast ceniony przez mieszkańców Niemiec sok z surowych ziemniaków nie znajduje naśladowców poza tym krajem. Jakie są najważniejsze różnice kulturowe w spożyciu warzyw, owoców i soków w Europie i na świecie oraz jakie niosą konsekwencje? Zapraszamy do refleksji!

Więcej…

 

Nie obciążaj stawów i dbaj o ruch – zapobiegniesz rozwojowi zwyrodnień

Chorobę zwyrodnieniową stawów uważano w przeszłości za dolegliwość seniorów i łączono z naturalnym starzeniem się organizmu, w którym dochodzi do ścierania się powierzchni stawowych. Dzisiaj wiadomo już, że choroba nasila się z wiekiem, ale to tylko jeden z wielu czynników ryzyka, które mogą przyczynić się do jej wystąpienia.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł