Tak dla Zdrowia logo

Lektura na zdrowie

Lektura na zdrowie

Warzywa, owoce, soki – różnice kulturowe spożycia w Europie i na świecie

Warzywa i owoce występują pod każdą szerokością geograficzną. Jednakże mogą bardzo się między sobą różnić, część z nich jest znana tylko lokalnie, a nawet te najbardziej rozpowszechnione na świecie (jak pomarańcz, jabłko, banan, ziemniak czy marchew) mogą wyglądać i smakować zupełnie inaczej, w zależności od kontynentu czy kraju, z którego pochodzą. Formy konsumpcji warzyw i owoców także są zróżnicowane – solony, mrożony banan budzi zdziwienie Europejczyków, a jest lubiany w Azji. Natomiast ceniony przez mieszkańców Niemiec sok z surowych ziemniaków nie znajduje naśladowców poza tym krajem. Jakie są najważniejsze różnice kulturowe w spożyciu warzyw, owoców i soków w Europie i na świecie oraz jakie niosą konsekwencje? Zapraszamy do refleksji!

Więcej…

 

Nie obciążaj stawów i dbaj o ruch – zapobiegniesz rozwojowi zwyrodnień

Chorobę zwyrodnieniową stawów uważano w przeszłości za dolegliwość seniorów i łączono z naturalnym starzeniem się organizmu, w którym dochodzi do ścierania się powierzchni stawowych. Dzisiaj wiadomo już, że choroba nasila się z wiekiem, ale to tylko jeden z wielu czynników ryzyka, które mogą przyczynić się do jej wystąpienia.

Więcej…

 

Fakty i mity o udarach mózgu

W naszym kraju udary mózgu stanowią trzecią co do częstości występowania przyczynę śmierci i pierwszą niepełnosprawności u osób po 40. roku życia[1]. Schorzenie to występuje u około 70 tys. Polaków rocznie[2]. Z badania „Zdrowa ONA” wynika, że 70% Polaków wie, czym jest udar mózgu[3]. Czy posiadana wiedza jest zgodna z rzeczywistością? Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa ONA” neurologiem i neuropsychologiem przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy najczęstsze mity dotyczące udarów mózgu.

Więcej…

 

Alergia wiosenna - jak przygotować się do ataku

Większość ludzi uwielbia wiosenne miesiące. Przyroda budzi się do życia, wszystko ładnie zaczyna kwitnąć, pachnie kwiatami, jest cieplej i weselej na dworze. Jednak nie wszyscy cieszą się nadejściem wiosny. Dla alergików jest to pora ataku wszelkiego rodzaju alergenów, m.in. pyłków traw i drzew. Już nawet pojawiło się hasło „alergia wiosenna”, które sygnalizuje, że miesiące takie jak marzec, kwiecień czy maj należą do najgroźniejszych dla alergików. Alergia i wiosna to nie jest dobre połączenie.

Więcej…

 

Tłusty czwartek – zdrowy czwartek!

Z lukrem, z cukrem pudrem... marmoladą, budyniem, adwokatem...  Pączki mają mnóstwo kalorii, ale nie sposób ich sobie odmówić zwłaszcza w tłusty czwartek. Ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału – będzie zatem jeszcze kilka dni na to, by spalić nadmiar pączkowych kalorii.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama

Wyszukaj artykuł