Tak dla Zdrowia logo

Jedz ryby, by mieć lepszy wzrok

Wydaje się, że o rybach wiemy już wszystko. Znamy także dokładnie wszystkie ich dobroczynne właściwości na nasze zdrowie. Jednak, zdaniem amerykańskich naukowców, ryby mają jeszcze jedną zaletę. Wspierają zdrowie naszych oczu.

 

Więcej…

 

Jaskra - złodziej wzroku

Jaskra (łac. glaukoma) jest chorobą oczu prowadzącą do postępującego i nieodwracalnego uszkodzenia nerwu wzrokowego i komórek zwojowych siatkówki. Główną przyczyną uszkodzenia tego nerwu jest wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego i przewlekłe niedokrwienie nerwu.

Prowadzi to do pogorszenia lub utraty wzroku. Według statystyk WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) na świecie żyje około 7 milionów  ludzi, którzy utracili wzrok z powodu jaskry.

 

Więcej…

 

Makaron niejedno ma imię. Jego rola w różnych kuchniach świata


Występuje w niezliczonych kształtach, kolorach i rodzajach. Makaron, uwielbiany na całym świecie obchodził niedawno swoje święto. Znają go i cenią niemal wszyscy – bez względu na wiek, płeć i pochodzenie – na obu półkulach i pod każdą szerokością geograficzną. Z czym podaje się ten przysmak w różnych zakątkach świata? Kucharze z 5 różnych krajów pokazali nam w jaki sposób stworzyli pyszne dania inspirowane regionalnymi przysmakami swojego kraju i znakomitym, polskim makaronem. Każdy z nas może je z łatwością przyrządzić w swojej domowej kuchni!

Więcej…

 

Źródło zdrowia - kwasy Omega 3

Długi czas uważano, że każdy rodzaj tłuszczu jest niepożądanym elementem diety. Dziś doceniamy niektóre jego typy, zwłaszcza kwasy Omega – 3. Warto zatem włączyć je na stałe do jadłospisu.

Więcej…

 

Ograniczenie szkodliwych tłuszczów trans w diecie niezbędne dla zdrowia

Najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem zaleceń żywieniowych na świecie rekomendują ograniczenie spożycia tłuszczów trans do minimum. Firma Unilever, jako pierwszy na świecie producent, już w połowie lat 90. ubiegłego wieku wyeliminowała ze swoich produktów częściowo utwardzone/częściowo uwodornione oleje, będące źródłem izomerów trans.

Więcej…

 

Długie oczekiwanie przyczyną rezygnacji z wizyty u lekarza

Według raportu GUS długi czas oczekiwania to najczęstszy powód rezygnacji z wizyty u lekarza. Może to poważnie wpłynąć nasze zdrowie, dlatego coraz częściej korzystamy z ubezpieczeń zdrowotnych.

Więcej…

 

Jak przygotować się do wizyty u lekarza?

Wizyta u lekarza41% Polaków deklaruje, że nie przygotowuje się w żaden sposób do wizyty u lekarza[1] – wynika z badania opinii przeprowadzonego na zlecenie marki MinHolder. Pomimo takiej postawy wielu pacjentów oczekuje od specjalisty postawienia szybkiej i trafnej diagnozy już podczas pierwszej wizyty. Mając na uwadze fakt, że przeciętna wizyta trwa tylko kilkanaście minut, warto wiedzieć, jak możemy ją usprawnić, a tym samym wesprzeć specjalistę.

Więcej…

 
Podziel się na Facebooku
Reklama
Reklama

Wyszukaj artykuł